Yahoo mail kritika
2006. április 17. írta: Asszem

Yahoo mail kritika

Yahoo Mail: az AJAX első nagy bukása? címmel írtak bejegyzést Webkettőék, a Blogteren. Teljesen egyetértek velük, de még néhány dolgot hozzátennék.

A Yahoo Mailt elsősorban Gmail backupként használom. Minden gmailes levél automatikusan forwardolódik a yahoos címre, ha behal a Google szerver , akkor se maradjak a leveleim nélkül. Mivel tegnap pontosan ez történt, benéztem Yahoohoz, és láttam, hogy ki lehet próbálni az AJAXos béta verziót. Hurrá. Nézzük a kritikát:

  • Lassú. Első gond az volt, hogy betárcsázós net volt csak. Emiatt a "loading" igen sok időt vett igénybe. Utána itthon is kipróbáltam, ADSL-lel már nem olyan vészes, nem sokkal több, mint a Gmail loadingja. (nagyon kézi méréssel: Yahoo: 14 mp. Google 8 mp).
  • Elrontja az ékezetes karaktereket. Ez a lehető legnagyobb hiba, ami miatt még a legjobb szolgáltatást is hajlandó vagyok otthagyni. Ilyesmi eddig a gmail-lel nem fordult elő. Lehet, hogy a böngésző átállításával meg tudnám oldani, de mint lusta felhasználó, nem akarok ilyesmivel foglalkozni.
  • A kezdő képernyőn nem látszanak rögtön a levelek, csak egy üzenet a yahootól és a reklámok. Az Inbox-ra kell klikkelni. Ez szerintem felesleges.
  • Outlook feeling. Ezt már írták valahol, de tényleg. Az elrendezés, a mappák struktúrája, mind az outlookra emlékeztet. Ami azért baj, mert pont a Gmail mutatta meg, hogy lehet másképp és jobban. Természetesen az pozitívum, hogy átméretezhető a levelek listájának és az előnézeti ablaknak a mérete (mint az Outlookban), így mindenki beállíthatja a neki legmegfelelőbb arányt (ez az, amit pl. nagyon utáltam a Freemailben). Talán ez az egyedüli előnye ennek az elrendezésnek. Mint azt a fentebb idézett blogban írták, ha gyorsan legörgetem a leveleket, mert valami régebbi üzenetet keresek, a temérdek "loading..." felirat fogad. Hiba. Gondolom az újratöltés nélküli előnézeti lehetőség miatt nem tölti be mind a kétezer levelet. De amíg ez a számítógépen lévő programnál megoldható töltés nélkül, addig a netről (egyelőre) nem. Ezért is lett volna jobb szakítani az Outlook-féle levelezési "filozófiával".
  • Saját jobbklikkes menü. Ügyes. Ha a levelezési felület felett nyomok jobb-klikket, akkor csak a levelekre vonatkozó (outlook-szerű) menü jelenik meg. Kellett is néhány alkalom, amíg észrevettem, az ember megszokja, hogy a weben a jobbklikk az a böngészőé, nem a honlapé. Mivelhogy a honlapok egyre inkább programokká alakulnak, nem árt ezt is megtanulni.
  • Fejléc alapú rendezés. Hasznos funkció addig, amíg az ember nincs átállva arra, hogy egy erős keresőmotor, vagy a címkék alapján egy-két szót beírva könnyen meg lehet találni a keresett üzenetet. Mondjuk azt tényleg hiányolom a Gmailből, hogy nem lehet pl. "Feladó" alapján sorba rendezni az üzeneteket (és ezeket batch operationst végezni, pl. felcímkézni őket). A Yahoo ezt tudja, a fejlécre klikkelve az adott fejléc alapján rendezi a leveleket. Ezzel elősegíti a vizuális keresést: "tudom, ki írta a levelet, kábé azt is tudom, mikor, de nem tudom mit tartalmaz, vagy mi a címe, de ha látom, akkor felismerem. Ezért gyorsan végigfuttatom a szemem a feladó összes levelén, és kiszúrom a keresett levelet". Valódi szemlélet(hm :)váltás kell ahhoz, hogy az ember megbízzon a keresőben: elég beírni egy-két szót, meg fogja találni. Persze lehet, hogy (főleg képeknél) nem emlékszem pont arra a szóra, vagy túl sokat talál, ezért a legjobb az lenne, ha a szemantikai keresést és a vizuális keresést integrálni lehetne. Magyarul a Gmail is tudhatná igazán rendezni fejléc alapján az adatokat (ezt még én is megírom májeszkuelben :)....)
  • Drag and drop rendszerezés. Nem rossz. Outlook. De praktikus lehet, mert nagyon vizuális, és arra a pár másodpercre, amíg képileg is megvalósul az áthelyezés, rögzülhet a memóriában (az emberiben) a kép, hogy hová lett a levél áthelyezve. Ügyes megoldás, hogy amíg olyan felület felett vagyunk, ahová nem lehet dobni, ott ezt jelzi a program. Hiba azonban az, hogy a saját mappákat a bal oldali menüben csak legalulra lehet rakni, és az olyan, a levelek szempontjából irreleváns mappák foglalják el a jól látható helyeket, mint a calendar, contacts, notepad, RSS. Sőt, én még a sent, a trash és a spam mappákat is külön helyre raknám, végülis ezekhez csak szükség esetén nyúl az ember. Ha pedig az RSS olvasót lenyitjuk, akkor az összes saját mappa scrolltávolságon kívülre kerül. Nem praktikus.
  • Nem lehet címkézni. Talán ez a legnagyobb hiba, ha hibának lehet nevezni. Inkább biztos amolyan "filozófia". Vagy simán konzervativizmus. Sokaknak nagyon furcsa a címkézés, én sem értettem először, hogyan is megy ez a Gmailben. Sok ismerősöm régóta használ Gmail-t, és mégsem címkéz. Intuitíven nem adja magát, vagy csak nagyon megszoktuk, hogy mappákban gondolkodjunk. Ezért sajnálom, hogy a Yahoo Mail visszatér a mappákhoz. Ez a címkék "divatjának" gyengülését eredményezheti, bár remélem eltűnni ezután már nem fognak. Esetleg későbbi verziókba beépítik. De szerintem a nagy mennyiségű, élesen nem elkülöníthető, verbális (és nem verbális) tartalmak kategorizálására a címkék ÉS mappák együttes használata a legoptimálisabb. Inkább egy nagyon erős címke-helppel kellett volna felszerelni (nem is tudom, talán a WordPressben van szinte minden címkézési lehetőségnél nagyon feltűnő helyen kiírva a magyarázat arról, hogy mik a címkék, és miért jó a használatuk. Előbb utóbb kipróbálják, megszokják, megszeretik, nem tudnak élni nélkülük...:).
  • Options beállítások. Rossz. Külön ablakban nyílik meg, előre figyelmeztet, hogy bármilyen változtatás után újra kell tölteni az oldalt (még ha pár másodperc is, kísértetiesen emlékeztet a Windows minden szir-szar utáni kötelező újraindítására...brrr). Az opciók túl sok pontba lettek szétválasztva, lassan töltődnek be. Most, ahogy írom ezt a bejegyzést és próbálgatom közben a beállításokat, valamiért elkezdte az egész oldalt betölteni újra, és visszadobott a nyitóképernyőre. Ilyenkor mondom azt: na ne. Fogja a halál letesztelni ezek után. Kikapcs.
  • Szűrők. Minden levelezési program kényes része. Az Outlook legendásan ostoba és szar filterezése után minden csak jobb. Ez is az, bár sajnálom, hogy a levélre jobbklikkel nem lehet automatikusan létrehozni szabályt, mondjuk a feladóra vonatkozóan. Az options ablaknak egyik részében vannak a szűrők, új ablakot nyit, ott beállítod, mire vonatkozzon, mit tartalmazzon. Annyiból jó, hogy új ablakot nyitott a beállításoknak, mert így vissza tudsz menni a levelekhez, és kicopyzhatod azt, amit szűrési feltételnek akarsz beállítani. Eztán újratöltötte az oldalt, úgyhogy abba is hagytam.
Nem is folytatom. A Yahoo Mail ebben az állapotában nagyon megfelel egy megbízható, egy gigás backup-rendszernek, kizárólag azért, mert Yahoo. Nagy cég.
Remélem beigazolódik amit az elején idézett Webkettőék írtak róla: ez, így, ebben a formában bukás. Nemcsak a megvalósítása, hanem a rossz, idejétmúlt és nehézkes filozófiája miatt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem_elso 2007.10.30. 09:15:00

én nem tudom, rákerestem pár angol nyelvű kritikára az új yahoo mail kapcsán, és meglepődve tapasztaltam, hogy többségük nemcsak hogy dicsérőleg szólt róla, de olyan baromságokat is írtak, hogy jobb, mint a gmail. micsoda???? bati nagy banner jobb oldalon. miniatűr betűk, pop3 még mindig nyista, outlookos kinézet (ha az akarok, használom az outlookot), spam szűre egy kalap fos (bár lehet, hogy az újban hatékonyabb), tárhely csak 1 gé. folytassam? teljesen megháborodott a világ?
süti beállítások módosítása