Új wiwes körlevél - Simó üzen és meghívót igér (c-p)
2006. május 04. írta: Asszem

Új wiwes körlevél - Simó üzen és meghívót igér (c-p)

Ha valaki nem kapta volna még meg négy példányban, akkor íme a körlevél szövege (délutánra biztos, hogy fent lesz a Hoaxkábelen):
-----------------------------------------------------------------------------

Kedves Felhasználó!

Ezúton szeretnénk segítségedet kérni az további fejlesztése érdekében.
Nyilván te is észrevetted már, hogy az utóbbi időszakban a szolgáltatás sebessége lényegesen lassabb lett, illetve sok funkció nem elérhető.
Ennek az az oka, hogy sok inaktív felhasználó van jelen a rendszerben. Ezek sajnos az aktív felhasználóktól veszik el az amúgy is szűkös erőforrásainkat.
Hogy kiszűrjük ezeket a felhasználókat, a TE segítségedre is szűkségünk van!
Kérjük, küld tovább ezt a levelet az összes ismerősödnek.
Az üzeneteket regisztrálni fogjuk, és ezzel teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív felhasználó vagy.
Fáradozásaidat minden 50 elküldött üzenet után egy Új meghívóval jutalmazzuk.

Segítségedet előre is köszönjük.
Mi továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy az minél több örömöt szerezzen minden felhasználónak.

Köszönettel,

Simó György vezérigazgató
T-Online Magyarország Zrt.
-----------------------------------------------------------------------------

Egész jó, nem? Hivatalosnak tűnő nyelvezet, komolynak tűnő szakkifejezésekkel (sebesség, funkció, inaktív), egy valódi, mindenki által tényleg megfigyelhető jelenség leírása (lassulás), egy hihetőnek hangzó magyarázat (a sok inaktív felhasználó miatt), egy egyszerű megoldási mód, ami szintén eléggé hihető, és végül a mézesmadzag: a meghívóhoz jutási lehetőség. A lezárás is tökéletes, hiszen majdnem mindenki értesült a wiwen arról, hogy a T-Online megvette a szolgáltatást. És még link is van a honlapra, úgyhogy ezek után kinek jutna eszébe kételkedni az üzenet valódiságában?

Mindenkinek kéne. Mindenkinek, aki már valaha találkozott körlevéllel, aki már megtapasztalta a pénzküldős, rákos-segítős, véradós, világot körbejárós, talált kutyás és eladó lakásos levelek értelmetlenségét. Azoknak, akik emlékeznek arra, hogyan lassult be a wiw az értelmetlen msn körlevél miatt. Sokan vagyunk ilyenek, de nem elegen. Mindig lesznek olyan emberek, akik valamiért bedőlnek és továbbítják a körlevelet.

Mit lehet tenni?
Egyik módszer lehet a felhasználói megtorlás. Aki körlevelet küld, azt letiltani a levelezésből. Hátránya, hogy az illető erről nem szerez tudomást, ezért célszerű megírni egy sablonüzenetet (ami lehetőleg legyen udvarias), és elküldeni a spamelőnek, tudatva vele a letiltás tényét és okát. Hátha nem lesz sértődés.

Másik módszer lehet a szolgáltatói megtorlás. A körlevélküldési lehetőség kikapcsolása, vagy limitálása, esetleg a körlevelet küldő felhasználók szankcionálása (pl. ahány embernek elküldte, vagy ahányan bejelentették, hogy ilyen levelet kaptak adott személytől, azt az embert annyi napra kizárni). Ez talán annyiból hatékonyabb, mert meggyorsítja a tanulás folyamatát. Tisztán pszichológiailag: ha egy viselkedést (továbbküldés) következetesen kellemetlen következmény követ (büntetés, kizárás), akkor az a viselkedés előbb-utóbb kioltódik...Úgy tűnik, erre a tanulási szakaszra mindenképpen szükség volna.

További módszer lehet a megelőzés. Jó nagy betűkkel kiírni akár a wiw bejelentkező oldalára (amit biztos, hogy mindenki lát, és észreveszi a változást), akár a gépház üzen oldalra, akár az Üzenőfalra: a körlevél nem igaz, ne küldje tovább senki. Hátránya, hogy sokan vagy nem vennék észre, vagy nem vennék figyelembe.

Elképzelhető lenne egy technológiai megoldás is: mivel a körlevelek tartalma nem változik, ezért egy beépített szűrő automatikusan blokkolná az olyan leveleket, amikben az ominózus szöveg benne van. Nyilván adatvédelmi okok, ugye van-e joguk belenézni (akár gépileg csak) a userek leveleibe...

Talán a legeslegjobb lenne mindezek kombinációja: megelőzés, büntetés, szűrés.
Regisztrációkor például lehetne a bejelentkezési lépcsőben egy külön oldal, ami
elmagyarázza (megelőzés - információ), hogy mik a tipikus körlevelek ismertetőjelei, és miért nem célszerű őket továbbküldeni. Esetleg be is mutathat néhány példát. Így a tapasztalatlan, a nettel a wiwen keresztül még csak most ismerkedő felhasználók sokkal védettebbek lennének. Továbbá kéne egy olyan gomb, amit a regisztráló felhasználónak el kell fogadnia, miszerint: "amennyiben indokolatlan körlevelet továbbítok, a Szolgáltatónak jogában áll a regisztrációmat meghatározott időre vagy végleg felfüggeszteni". Azaz tudatosulna az újakban a büntetés lehetősége, és ez óvatosságra késztetné őket (megelőzés - büntetés lehetősége).
Ha már megtörtént a baj, akkor a jelentett felhasználókat tényleg ki kéne zárni néhány napra. Mivel a wiw elég addiktív, ezért ez megfelelő büntetés lenne. Persze ezt úgy kéne csinálni, hogy amikor legközelebb be akar jelentkezni, onnantól számítva egy nap (hogy a heti egyszer wiwezők se úszhassák meg...:).
Ez lenne a büntetés. DE! Ehhez mellékelni kéne egy udvarias és barátságos levelet, amiben szépen (és nem gúnyosan) elmagyaráznák, hogy miért történt a kizárás, miért nem igaz a körlevél, és miért volt hiba a továbbküldése.

Ez a lépés már a megelőzést szolgálná, egy kizárt felhasználó, aki tudja, miért zárták ki, visszatérte után már szintén ahhoz a táborhoz tartozna, aki nem dől be a körleveleknek...

Ja, és általános iskola 5. osztályában informatika órán már lehetne tanítani mindezt. :))

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása