Tandíj ... igen!
2006. május 23. írta: Asszem

Tandíj ... igen!

Olvasom a hírekben, hogy az egyetemi tandíjat „utólagos képzési hozzájárulásnak” (UKH) neveznék, és az "elképzelések szerint ha a diploma megszerzése után az éves bér bruttó összege meghaladja a minimálbér negyvenszeresét, akkor a havi kereset 3 százalékával, ha hatvanszorosát, akkor 6 százalékával kell törleszteni a képzési költségeket. Ez havi 5-6 ezer forintot jelenthet. Aki ennél kevesebbet keres, annak nem kellene fizetnie."

Na ez az, amivel teljesen egyet tudok érteni, sőt csodálkozom azon, hogy eddig még miért nem vezették be. Én olyan szakmában dolgozom, ahol az öt éves államilag finanszírozott egyetemi képzés után a diplomás minimálbért kapom, miközben fizethetem vissza a szintén a képzésre áldozott diákhitel tartozásomat.

Megértem és elfogadom a piaci viszonyokat, ez egy ilyen szakma, és azt is megértem, hogy vannak olyan területek, ahol a pályakezdők ennek a jövedelemnek a többszörösét kapják. Ám legyen. Viszont tényleg igazságosabb lenne, ha azok, akik ilyen szakmákban helyezkedtek el úgy, hogy az állam által fizetett egyetemi képzésben vettek részt, a magasabb jövedelmükkel arányos mértékben járuljanak hozzá a felsőoktatás finanszírozásához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prof 2006.08.16. 10:17:10

Megjegyezném, hogy azok, akik többet keresnek, azok többet is adóznak. Így magasabb jövedelmükkel arányosan járulnak hozzá a közterhekhez, ezzel együtt az oktatás költségeihez is. (most ne beszéljünk azokról, akik csalnak, mert ők a fizetős modell szerint sem fizetnének)

Asszem 2006.08.16. 19:16:34

Oké, ez igaz. De a felduzzadt hallgatói létszám miatt lehet, hogy még a magas jövedelműek adója sem elegendő a felsőoktatás finanszírozására.

Meghát a tandíj legalább szelektívebb adó, az fizeti, aki tanul is (meg akinek magas jövedelmű a szülője, annak ez úgysem okoz problémát)

Prof 2006.08.17. 08:34:04

Hát, nem tudom. A fáma jelenleg arról szól, hogy a legjobb x százalék nem fizet. Nem demagóg, hanem realista szeretnék lenni. Tegyük fel, hogy a legrászorultabbak lennének a legokosabbak, akkor sem hiszem, hogy beleférnének ebbe a legfelső x százalékba. És akkor megbukik az elmélet. Másrészt van még egy bökkenő, aki eddig is gondokkal küszködött, hogy a tanulmányok költségeit kifizesse, az ezután biztos, hogy nem fog tudni tovább tanulni, mert a tanulmányok költsége nem csak a tandíj, sok a vidéki, akinek egy független élet költségeit is állnia kell (élelem, lakhatás, stb.). Ok, akkor dolgozzanak ugye. De őszintén ki az, aki elhiszi, hogy lehet egyszerre kiválóan tanulni és dolgozni.
Felduzzadt hallgatói létszám? Ez egy másik probléma. Erre nem a tandíj a megoldás. Hanem az, hogy a bokoralja II. jellegű egyetemeket(?) kéne felszámolni. Illetve a kereslet-kínálati viszonyokat felismerni. Az sem módszer, hogy fejkvótát kapnak az egyetemek, mert ezek után lesznek érdekeltek abban, hogy felvegyenek mindenkit.
Még egy szempont: legyen tandíj, de akkor a képzés minősége is legyen olyan. Én mérnökhallgató vagyok (igen, nem a felső x százalék és dolgozom is) és eddig nem igazán tanultam olyasmit, amit azonnal gyakorlatban hasznosítani lehet. Hú ez hosszú komment lett, de szívesen megosztom véleményem.
süti beállítások módosítása