Dolgomvan.hu - első benyomások
2006. szeptember 27. írta: Asszem

Dolgomvan.hu - első benyomások

Ismét egy frankó webes notesz/projektmenedzser/tennivalólistagyűjtő szolgáltatás van alakulóban (www.dolgomvan.hu), ráadásul magyar fejlesztés. Még béta, de az alapok már használhatók. Íme az első benyomások:

Név: jó. Dolgomvan. Könnyen megjegyezhető, lényegretörő, nincs benne ékezet. Jól mutat a böngészőben munkahelyen :)

Nyitólap: egyszerű, letisztult, feltűnően napsugaras béta. Jó lesz ez, de fel lehetne tüntetni pár sorban, hogy a menüpontok azért nem működnek, mert még béta, a regisztrációhoz levelet kell írni. Aki ezt nem tudja, az értetlenül könyveli el, hogy ha még ennyi sem működik, akkor mi értelme az egésznek. Apróság, de nem jó rossz élménnyel kezdeni egy új szolgáltatás megismerését.

Főoldal: ugyanaz az egyszerű, letisztult design, szép grádienses fejléc, jól látható menüpontok. A felhasználóbarátsággal nem lesz gond. Ha megvannak a howto-k, akkor persze a főablakban inkább az "oldalak" kellenének, hogy legyenek, a help pedig valami látványos helyen, vagy mondjuk első belépéskor megjelenne és utána már csak akkor, ha a felhasználó akarja.

"Oldalak": furcsa elsőre ez az elnevezés. Én inkább "projekt"nek nevezném. Az oldal önmagában sokat nem mond, és van egy kis weboldal áthallása. Jobban kiemelném a létező oldalakat, illetve a főoldalon lehetne több infó is róluk (pl. létrehozás dátuma, prioritás, jegyzetek száma, utolsó módosítás, az oldalhoz tartozó megjegyzések megjelenítése), ami alapján rendezni is lehetne a megjelenítést. Gondolom rendszeres használat esetén a korlátozások megszűnése után (jelenleg csak 10 oldalt engedélyez) a felhasználónak jó sok, 20-30 oldala is lesz, amiket jó, ha kategorizálni tud valahogy.

Egy oldal kiválasztása: hármas tagolásban jelenik meg, felül az oldal neve, alatta az oldalhoz fűzött megjegyzések. Én annyiban módosítanám, hogy a megjegyzéseknek szánt hely magassága legyen maximalizált, de ha nem éri el, akkor ne foglalja el üresen a helyet.
Kiemelném a háttérből azokat a felületeket, ami fölé állva az egérrel, opciók nyílnak meg (mondjuk egy enyhe szürke háttér, vagy keret). Fontos lenne: az oldal nevének módosíthatósága!

Tennivalók: Először létre kell hozni egy "listát", majd ehhez lehet hozzáadni az egyes tennivalókat. Ezekkel egyetlen opció áll rendelkezésünkre: kipipálni ha kész. Ekkor automatikusan (hála az AJAXnak) szürkére vált, ami vizuálisan nagyon jól elválasztja a többi teendőtől. Sokkal jobban, mintha csak a checkboxban maradna a pipa. A kipipált elemek automatikusan a lista végére kerülnek. Ezt opcionálissá kellene tenni. Van, amikor hasznos, de sokszor ugyanolyan fontos lehet, ha megmarad a tennivalók egymáshoz viszonyított sorrendje.
Nagyon ügyes és jól használható megoldás, hogy a még nem kipipált tennivalók sorrendjén drag-and-drop módszerrel lehet változtatni.

Jegyzetek: még nem igazán látom, mi az értelme, ugyaz, mint a megjegyzés az oldal tetején. Bár lehet, hogy a megjegyzés az egész oldalra (projektre...) vonatkozik, míg a jegyzet egy adott tennivalóhoz kapcsolódik, de ebben az esetben ennek egyértelműen látszani kellene. A jegyzeteket egymástól szintén jobban el lehetne vizuálisan különíteni, háttérrel, vagy kerettel.

Linkek: Ugyanaz, mint a jegyzeteknél...hasznosabb lenne, ha az egyes tennivalólkhoz lehet őket kapcsolni.

Egyelőre ennyi. Nem rossz, de ugyanez egy noteszba írva is megvalósítható. A kezelhetőségen sokat javítana, ha pl. a módosításhoz elég lenne ráklikkelni a módosítandó elemre (pl. projekt címe, egy tennivaló), és ekkor rögtön megjelenne a szerkesztés ablak, amiben (opcionálisan!) már ki lenne jelölve a teljes szöveg. Most ha változtatni akarok pl. a lista nevén, akkor 1. klikk a lista nevére 2. klikk a lista nevét tartalmazó input fieldre 3. módosítás végrehajtása 4. klikk a frissít gombra (vagy Enter). Ehelyett lenne az, hogy 1. klikk a mezőre 2. szöveg beírása 3. enter.  Apróság, de fontos lenne.

És természetesen számos dologgal lehetne bővíteni. Én legjobban a teendők prioritásának megadását és változtatását tudnám használni. Ez úgy működhetne, hogy mondjuk egytől-ötig terjedő szám lenne az egyes teendők mellett, amire ha klikkelek, akkor automatikusan növekszik eggyel. Ugyanígy lehetne a teendőkhöz egy progress-bart is rendelni, amin szintén egy klikkre lehetne megadni, hány százalékon áll a dolog (az ajax erre lenne nagyon praktikus). Ez is opcionális lenne persze, hány részre oszoljon.

folyt. köv.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc · http://online.blogter.hu 2006.09.27. 13:08:23

Jó hosszú listám van már a tesztelők javaslataiból és az általad is említett in-place editing visszatérő téma.

(A regisztráció azért van kikapcsolva, mert ez egy zártkörű bétateszt:)

Köszi a kritikát!

András 2006.09.27. 14:38:45

Helyes, hajrá, hajrá, jó lesz az. Majd még bővítem a listát, ami jó lenne, ha integrálnátok valahogy pl. Google Calendarral, delicioussal (linkterrel :), szóval az időbeni áttekinthetősége (pl. heti áttekintő, napi áttekintő) is fejlődne.

Az viszont nagyon jó, hogy gondoltatok a nyomtatási képre, én pl. Google Calendart használok, és az ott tragikusan borzasztóan rosszul van megoldva.

süti beállítások módosítása