Orbán, felelősség, alkotmányosság
2006. december 14. írta: Asszem

Orbán, felelősség, alkotmányosság

"Ha sikeres a népszavazás, a koalíciónak megoldást kell találnia a bizalmi válságra – szakértői kormány vagy előrehozott választás formájában. Attól kezdve ugyanis minden, az alkotmányosság határait átlépő eseményért kizárólag a kormány viseli a felelősséget – mondta Orbán Viktor" (FigyelőNet)

Sikertelen népszavazás esetén pedig minden alkotmányosság határait átlépő eseményért kizárólag az ellenzék viselné a felelősséget? Nonszensz. Az alkotmányosság határát átlépő cselekedetért az alkotmányosság határát átlépő személy a felelős. A Fidesz által kezdeményezett népszavazás bármilyen eredménye irreleváns a kormány összetételére, vagy egy előrehozott választásra nézve. Pontosan azért nem lehet népszavazással kormányt buktatni, különben a mindenkori ellenzék akár havonta kezdeményezhetne népszavazást bármilyen témakörben. Ha egyetlen sikeres szavazás elég lenne ahhoz, hogy akár szakértői kormányt, akár előrehozott választást kelljen kiírni megbénulna az ország. De szerintem ezt ők is pontosan tudják. Az ilyen megszólalások lehet, hogy elég muníciót adnak mindkét tábor elkötelezett híveinek, de hozzájárulnak-e az ország helyzetének a javulásához? Azt mindannyian jól láthatjuk, mit tesznek a felek a másik fél legyőzése érdekében, de azt is jó lenne látni, hogy az ország érdekét néha előbbre sorolják a saját aktuálpolitikai érdeküknél. Nyilván erre is gondol mindkét fél, és nyilván nem tanácsolják egyiküknek sem a kampányszakértőik, hogy valóban így tegyenek. Ha változást akarunk, akkor nekünk, választóknak kellene elutasítani ezt a politikát. Ha az "elit" nem képes az összefogásra, akkor a polgároknak kellene példát mutatni. Hogy ne legyen kockázatos stratégia az ország érdekében politizálni.


Mindenesetre nem árt Orbánnak erre a megjegyzésére emlékezni akkor, amikor eljön a tavaszi utcai lázadások ideje. Kit is ment fel a felelősség alól? A Fidesz által magára hagyott szélsőjobbot? Mi a különbség egy szerencsére eléggé marginalizálódott, ám annál radikálisabban szélsőséges csoport alkotmányosság határait túllépő cselekedetei és a jobbközép alkotmányosság határait túllépő cselekedetei között? Az előbbi realitás, az utóbbi Orbán-fóbia?

Honnan vindikálja magának Orbán a jogot, hogy erkölcsi, sőt már-már jogi felmentést adjon az alkotmány túllépésére? Ki ő? A jelenlegi ellenzék vezetője, Magyarország bukott miniszterelnöke. Egyik státus sem ruházza fel azzal, hogy egyszemélyben döntsön az alkotmányos határok túllépéséről. Maximum a véleményének adhat hangot. Viszont ezzel hamis reményeket táplál azokban, akik hisznek a szavának. Akik úgy mennek utcakövet dobálni, hogy "Orbán megengedte. Most jogos. Mert az ellenfél nem demokrata, hanem egy beteges hazudozó posztkommunista diktátor. Aki ellen minden megengedett".

Itt tartunk. Jó lenne már változtatni. Hinni az összefogás erejében. Abban, hogy a nemzet képes összefogni a nemzetért. Abban, hogy a jövő valamikor tényleg elkezdődik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molcsa (törölt) 2006.12.15. 10:09:10

Én nem tartok tőle, hogy tavasszal újra zavargások törnének ki. Minden csoda 3 napig tart. Ha meg újra gyűlnének, azt remélem, még a népszavazás előtt teszik meg, hogy azok is otthon maradjanak, akik el akartak menni, vagy nemmel szavazzanak.
Egyébként Orbán e nyilatkozata nem is értem, hogy miért vezető hír, egyszerűen csak a létfenntartása működik alapjáraton.

András 2006.12.15. 13:21:47

Nehéz szó nélkül hagyni az ilyen megnyilvánulásokat, bár szerintem is az lenne a legjobb, ha az MSZP egyszerűen ignorálná Orbánt, hadd hergelje bele magát minél jobban. Ha visszhangtalan marad, akkor egyre jobban radikalizálódnia kell, és ez a baloldalnak jó. Az országnak nem.

Ennek ellenére nehéz szó nélkül hagyni. Én is bízom benne, hogy nem lesznek további utcai zavargások, de az ilyen nyilatkozatok csak táplálják a tüzet.

Már meg sem lepődöm azon, hogy a Magyar Köztársaság elnöke nem érezte szükségét megszólalni akkor, amikor a legnagyobb ellenzéki párt vezére erkölcsi felmentést óhajt adni az alkotmányosság kereteinek átlépése alól...

azAttis 2006.12.17. 23:51:35

Öreg nem volt az ilyen fekete-fehér. A dobálózó idiótákat leszámítva is sokan gondolják úgy, hogy "az ellenfél nem demokrata, hanem egy beteges hazudozó posztkommunista diktátor".

Az ország sehol sincs 2000-hez képest. Már a románok, szlovákok, csehek, szlovénok is átléptek rajtunk. Kábé mindenben hátulról az első. Ez magyarország, a Nemigazország :) Ha tövig becsókolsz a baloldal ráncos fenekébe ez akkor sem változik.

Asszem 2006.12.18. 22:20:40

Méghogy nem fekete-fehér. No komment.
süti beállítások módosítása