Google Flickr: Picasa Web Albums
2007. január 02. írta: Asszem

Google Flickr: Picasa Web Albums

    Újabb funkció jelent meg a Gmail menüben (az angol változatban): Photos. Azaz immár összeköthető az amúgy zseniális (és ingyenes) desktop képrendező program, a Picasa a Google netes képtároló és megosztó szolgáltatásával, ami a nem meglepő Picasa Web Albums névre hallgat.

    Az ingyenes verzió 250 megabájt tárhelyet ad, természetesen ez bővíthető, a legolcsóbb változat évi 25 dollárért 6.25 gigabájt (a FlickrPro account ugyanennyi pénzért korlátlan tárhelyet és feltöltési lehetőséget biztosít évente), a legdrágább 500 dollárért 250 giga helyet jelent. Ellentétben az ingyenes Flickr bandwith-alapú korlátozásával, a Google-nál ez az elfoglalt hely alapján történik. Ez akkor lesz fontos, ha videókat töltünk fel (mert ezt is lehet), később mégis meggondoljuk magunkat és törlünk, mert ekkor a tárhely felszabadul, míg a Flickrnél már elhasználhattuk a havi bandwith mennyiséget.

    Miért is jó mindez? Leginkább magáért a desktop Picasa program miatt már megéri kipróbálni. Ez az egyik legpraktikusabb, legfelhasználóbarátabb szoftver, amit a merevlemezen lévő képek hatékony rendszerezésére használni lehet. Installálás után végigböngészi az összes létező helyet, képek után keresve, így végre egy helyen, könnyen és gyorsan megtalálhatóak azok a képek is, amelyekről már régen megfeledkeztünk, vagy mert eldugva pihentek valamelyik program által létrehozott, huszonhatodik szintű mélységben elbújtatott mappában. Természetesen pillanatok alatt kiszűrhetőek a több példányban meglévő képek is, és az is beállítható, melyik mappákat figyelje rendszeresen, újabb képek után kutatva.

    Ezek után gyakorlatilag az egérgörgő használatával végignézhetjük az összes képet a gépen, nem kell klikkelgetni, mappákat megnyitni, a Villámnézet gombjaival szórakozni. Természetesen a képek címkézhetők, az egyes mappákhoz megjegyzéseket, leírásokat lehet fűzni (amiket a program picasa.inf néven az adott mappába ment el, így ha valamiért az egész rendszert újra kell installálni, de a képek külön vinyón/partíción voltak, a kommentek nem vesznek el), itt is használható az egyklikkes csillagozás (mint a Gmailben, a fontos képeket azonnal megjelölhetjük, és később majd kezdünk velük valamit).

    A kezelőfelülete nagyon áttekinthető: bal oldalt a képeket tartalmazó mappák neve, a létrehozás éve alapján csoportosítva, jobb oldalt az adott mappába tartozó képek (egy csúszkával azonnal változtatható méretű) miniatűrjei láthatók. Lefelé görgetve az egeret, automatikusan átvált a következő mappa képeire, így még negyven-ötven mappányi képet is pillanatok alatt végig lehet futtatni, egyetlen kattintás nélkül.

    Ha bármilyen műveletet végzünk egy mappában a képekkel (forgatás, vágás, filterezés), akkor nem kell minden egyes művelet után leokézni a változást, mert a program figyeli az összes változtatást, és ha minden megvan, elég a mappa mellett megjelenő save changes gombra klikkelni.

    Bármelyik képre klikkelve megjelenik az teljes méretben, a bal oldalon pedig a mappák helyét a végezhető műveletek veszik át. Ha mégegyszer klikkelünk bárhol a képen, automatikusan zoomol (kár, hogy ennek a mértékét nem lehet állítani), és drag-módba kerül az egér. Duplaklikkre visszatér az eredeti mérethez, azon duplaklikkre a mappás nézethez. Nagyon praktikus.

    Természetesen van egy klikkelésre indítható slideshow az adott mappáról, sőt a "timeline" funkció segítségével akár az összes fényképből is lehet vetítést csinálni. Nosztalgiázáshoz kiváló. Nyomtatni ugyanilyen egyszerű, két klikkelés után már mennek is a kiválasztott méretben és mennyiségben a fotók a nyomtatóra.

    A biztonsági másolatok készítése mindig is fontos probléma volt a digitális képeknél. DVD-re már úgysem férnek el, a vinyó össze-vissza van a képekkel, egyesével másolgatni igencsak idegölő feladat volt. A Picasa ebben is végtelenül egyszerű, két lépésben megoldja a feladatot: válasszuk ki,  külső adathordózóra (CD vagy DVD) vagy valamelyik vinyóra szeretnénk menteni a képeket. Második lépésben jelöljük ki azokat a mappákat, amiket menteni szeretnénk. Itt is kapóra jön, hogy milyen egyszerűen átláthatóak a képek az egész gépen, így pillanatok alatt eldönthető, melyik mappát szükséges tényleg menteni, és melyik az, amit már rég le kellett volna törölni. Ezek után a gép elvégzi a mentést, aminek nevet adhatunk, így a jövőben elég csak ezt a nevet kiválasztani, a szoftver automatikusan összehasonlítja a már lementett képeket az újakkal, és ennek megfelelően frissíti a biztonsági másolatokat. Mindez olyan egyszerű, amilyen egyszerűnek lennie kell (mialatt ezt a bekezdést megírtam, a Picasa elvégezte 4781 kép biztonsági mentését, az egész művelet nem tartott tovább 2 percnél!).

    És végül a hab a tortán: egy klikkre a kiválasztott képek feltölthetők a netre. Tehát a Picasa olyan, mint a Flickr Uploader, csak sokkal jobb :). Egy apróság, hogy a feltöltésre kiválasztott képek összméretét kijelezhetné automatikusan, nem csak a rendelkezésre álló tárhelyet mutatva.

    Ezek után a feltöltött képek azonnal megoszthatóak, a gmailes azonosító felhasználásával létrehozott címen, esetemben ez a http://picasaweb.google.com/olahandras78/, tehát automatikusan megkapjuk a felhasználónevünket az URL-ben, nem kell lefoglalni, mint a Flickrnél.

    Egyetlen probléma, hogy a webes Picasa sajnos még egyáltalán nem annyira kiforrott, mint a Flickr. Felraktam néhány képet próbaképpen, hát egy kínszenvedés volt rájönni, hogyan lehet egyik albumból a másikba rakni őket. A nyilvános/privát megosztási lehetőség is kevés, nagyon praktikus lenne a Flickr-féle nyilvános/barátok/család/privát felosztáshoz hasonló opciók beépítése, sőt tovább is fejleszthetnék úgy, hogy lehessen csoportokat létrehozni (munkatársak, kliensek, rokonok, akármi), és mindegyiknek külön-külön megadni a hozzáférési jogokat. Szóval ezen a téren még van mit fejlődni, ha komoly riválisai akarnak lenni a Flickr-nek. A videómegosztásra meg ugye ott van a YouTube, de szerintem hamarosan szinkronizálva lesz a kettő.

Mindenesetre a Google ismét nagyot lépett előre az egyeduralom felé, ha minden jól megy, akkor hamarosan guglival keresünk, emailezünk, olvasunk feedeket (bár az új Reader szerintem pocsék lett), osztunk meg képeket és videókat, blogolunk, szövegszerkesztünk,  táblázatkezelünk, stb. Operációs rendszert csoda, hogy még nem csináltak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszem 2007.01.02. 21:52:13

Googlinux? GoS? Wingoogs? Googledows? Gunix? :)

molcsa · http://molcsa.blog.hu 2007.01.03. 11:44:44

a gondom uaz a Picasaval, mint volt a Google Desktoppal. Hogy az adatbázisát a C: meghajtóra építgeti, és az nagyon nagy tud lenni. Nekem meg ott nincs túl sok hely, emiatt az a nemsok hely elfogy, és akkor jönnek a gubancok. Emiatt már mindkettőt leírtottam. A telepítésnél próbáltam más meghajtóra tenni, de az adatbázist attól még a c:-re teszi, és nem tudtam beállítani mást.

zhaoman 2007.01.03. 11:59:40

pár napja én is használom. Kezdem megszeretni...

Asszem 2007.01.03. 16:22:50

Nemtom, nekem nem foglal el 20 megánál többet a C:-n, pedig elég sok képet kezel, ráadásul két user is van, amiket külön adatbázisként kezel, ami jó, mert nem keverednek a személyes preferenciák (pl. collection-ök). A ProgramFiles-be legalábbis nem láttam nagy fájlokat, amiket csinál, az az egyes direktorikba a picasa.ini fájlok, de ezek konkrétan ott vannak, ahol a képek is találhatóak.

Megnéztem a backupot, amit csinál, érdekesen oldja meg, nem egyszerűen másolja a képeket, hanem az útvonalakat is létrehozza, ami visszaállításkor furcsa lehet, de rögtön mellékel is hozzá egy .exe fájlt, amivel gondolom a restorét meg lehet csinálni, de ezzel most nem kísérletezem. Inkább gyorsan kiválasztom a legfontosabb képeket, és mennek fel a netre, mint backup :)

molcsa (törölt) 2007.01.03. 18:18:09

Mikor feljött az az idegesítő kis buborék azzal, hogy kevés a hely a C: meghajtón, elkezdtem keresgélni, és a Documents and Settingsben a saját felhasználói nevem alatt az Application Data folderben találtam meg egy 600 megás foldert. Mondjuk több mint 10000 képet kellett indexelnie.

Asszem 2007.01.03. 19:31:22

Aha, de azt sztem nem a Picasa tette oda, legalábbis én most nem találtam ott semmit, ami a Picasára utalt volna, csak egy 500 megás SecondLife cache-t, amit gyorsan törlök is.

B.Zsuzsa 2007.08.15. 17:42:00

Lenne egy kérdésem...
A PICASA magyar verzióját használom és itt nincs WEB ALBUM ikon . Lehet feltölteni képeket az albumokba de csak tallózva, ötösével és nem a PICASA- ból. Azt olvastam, hogy június 27-től van a magyar verziónál is ilyen lehetőség. Csak a fent leírt lehetőség létezik vagy van más módszer is, hogy egyszerre sok képet lehessen feltölteni , közvetlenül a Picasaból. Mit tudtok erről?

Asszem 2007.08.15. 19:27:27

Én az angol Picasát használom, és ott újra le kellett tölteni a Google oldaláról a programot és telepíteni, hogy legyen feltöltési lehetőség, szerintem próbáld meg első körben te is az újratelepítést.

Viszont számomra még Picasából is nehézkes a feltöltés, ami jól működik, az az Internet Explorerből az ActiveX-es feltöltés, simán drag and drop és működik, az a legegyszerűbb.

Más uploaderről nem tudok, de érdemes kutakodni a neten, hátha csinált már valaki valami használhatót.

B. Zsuzsa 2007.08.29. 23:40:18

Köszönöm a választ.
Közben megjelent egy frissités és letöltődött az új magyar nyelvű verzió.
Nagyon jó, lehet albumokat készíteni magyar nyelven.
A súgó viszont még nem olvasható magyarul.
süti beállítások módosítása