Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az extrém sportolók
2007. január 07. írta: Asszem

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az extrém sportolók

"A kábulathoz való jog nem létezik" (kivéve, ha alkoholról van szó) mondta ki az Alkotmánybíróság pár éve. Most az extrém sportot űzők fordultak a testület felé, mert szerintük sérti az alkotmányos egyenlőség elvét az, hogy a TB nem fizet ezentúl bizonyos sportsérülésekért. Szerintem teljesen igazuk van. Ezek szerint ha valakinek focizás vagy síelés közben törik el a lába, az elfogadható, de ha szikláról esik le, az már nem. Teccettek volna inkább focizni...

Ha az AB következetes akar maradni önmagához, akkor kénytelen lesz kimondani, hogy az extrém sporthoz való jog még közvetlenül sem vezethető le az alkotmányból. Az állam tehát nemcsak azt szabhatja meg polgárainak, hogy milyen szerekkel és hogyan módosíthatják a tudatukat, de azt is, milyen sportokkal tehetik kockára testi épségüket. Hiszen mind az extrém sportolás, mind a drogfogyasztás kockázatvállaló magatartásnak minősül. Ugyanúgy, ahogy a hagyományos sportolás vagy legális drogfogyasztás is.

Egyetlen esetben lenne elfogadható a döntés: ha az extrém sportok és az illegális szerek akkora kockázattal járnának, amely olyan mértékű terhet jelentenének a társadalombiztosításnak, amit az már nem képes tolerálni. Nem hinném, hogy ez a helyzet. Egyszerűen megint és még mindig működésbe lépnek a jó öreg előítéletek. A "drog" szó, és az "extrém" szó azt az illúziót kelti, hogy itt valami nagyon veszélyes dologról van szó. Még jó, hogy nem tiltják be azonnal a hegymászást vagy bázisugrást. Megtehetnék, az emberi méltóság megsérülésére hivatkozva, vagy bevethetnék a mindentvivő érvet: a focival, síeléssel és egyéb hagyományos sportokkal már megtanultunk együtt élni.

Hát itt tartunk, van még hová fejlődni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kavics 2007.01.11. 11:50:25

hűűbazz....

láttál már valaha biztosítási kötvényt... mindegyiken ki van zárva az extrém sport! Azért mert veszélyesebb pont.
Az alkoholra, a cigarettára és a drogra szintén rákérdeznek, mert veszélyesek pont.

Egy biztosítás úgy működik, hogy mindenki befizet és abból fedezzük a károkat, azok akik extra kockázatot vállalnak potyautasok, hiszen az extra kockázatukat másokkal fizettettik meg.
Szombatonként focizni az nem ugyan az mint bázistugrani, sőt aki heti egyszer focizik, az csökkenti az eü kockázatát míg aki heti egyszer ugrik az növeli....

András 2007.01.11. 12:51:43

Ez igaz, de tényleg annyival veszélyesebbek az extrém sportok? És arányaiban annyival több költséget jelentenek a TB-nek? Mert az extrém sportolók kevesebben vannak, mint a hagyományos sportot űzők, de ők is ugyanúgy fizetik a tébét.
süti beállítások módosítása