FolderShare - praktikus mappaszinkronizáció több gép között.
2007. január 23. írta: Asszem

FolderShare - praktikus mappaszinkronizáció több gép között.

A hétvégi rendrakás során beüzemelt FolderShare úgy tűnik jól beválik. Mire is jó ez? Ha valaki több gépen dolgozik, akkor fontos, hogy az adatai mindig szinkronizálva legyenek, de úgy, hogy ne kelljen fejben tartani, vajon a legfrissebb verzió most a pendriveon, vagy a cédén van, esetleg már elküldtem mellékletként a Gmailbe, vagy felraktam mondjuk a Box.net-re, és mivel a munkahelyen nem lehet nyomtatni, ezért otthon még változtattam valamit néhány fájlon, tehát megint vissza kellene küldeni, stb. Gondolom ismerős a probléma.

Erre kínál praktikus megoldást a Microsoft által jegyzett FolderShare. A webes felületen lehet regisztrálni, de le kell tölteni minden szinkronizálandó gépre a szatelit programot. Ez egy háttérben futó alkalmazás, a rendszer ezen keresztül éri el a hálózatban lévő gépeket.
Miután a telepítések megtörténtek, szintén a webes felületen lehet beállítani, hogy melyik gép, melyik mappáját szeretnénk, hogy figyelje a rendszer, és bármilyen változás esetén végrehajtsa a szinkronizációt. Alapból ez automatikusan megtörténik, de be lehet állítani, hogy csak kérésre kezdje meg a letöltés. Ekkor a szinkronizált mappában csak egy placeholder fájl jelenik meg, ami jelzi, hogy a másik gépen lévő könyvtárban van egy fájl, ami ide mutat, ha ráklikkelünk a placeholderre, megindul a letöltés.

A program kezelése ... hát olyan microsoftos. Szóval kicsit nehézkes volt még a legtriviálisabb dolgokra is rájönni, de ha sikerült, akkor már jól működik. Kivéve, amikor kiírja, hogy a 27 fájlból hármat nem tudott áttölteni, mert nem megfelelő a fájltípusa. De azt már nem írja ki, hogy melyik három volt ez a fájl...

Ennek ellenére eddig úgy tűnik nagyon frappánsan működik, szépen beállítottam a szinkronizálandó mappákat, úgyhogy ha bármi változás van akár a laptopon, akár az asztali gépen, mindig a legfrissebb adatokkal fogok tudni dolgozni.

Innen már csak egy lépés lenne, ha összekötnék ezt a szolgáltatást mondjuk egy webes tárhellyel, mert jelenleg csak akkor működik a szinkronizáció, ha mindkét gép online, és fut rajta a szatelit program. Ha lenne mondjuk egy egygigás hely, ahová az adatokat fel is lehet tölteni, akkor ez a probléma is megoldódna.

Még két lehetőség van ezen kívül, amire a FolderShare használható. Az egyik a web2 korában obligát megosztási lehetőség, be lehet állítani, hogy bizonyos mappánkat mely más FolderShare felhasználóval szeretnénk megosztani. Sőt, különböző jogok adhatóak (írási, olvasási, törlési, feltöltési, stb.) a megosztott mappáinkat elérő kollégáknak, barátainknak, ami praktikus lehet.

Végül a felhasználónak lehetősége van a webes felületről elérnie annak a gépnek a teljes merevlemezét, amelyiken az ő nevével belépett szatelit program fut és azon ez az opció nincs letiltva.

Összességében mezei usereknek szerintem ideális megoldás, ami remélem ingyenes marad a jövőben is és megvalósul a netes tárhellyel történő összekapcsolás.
Vagy a Google is piacra dob egy hasonló, csak sokkal jobban használható progit :D

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása