Windowsos fájlok címkézése
2007. január 27. írta: Asszem

Windowsos fájlok címkézése

Végre! Egy egyszerű kis program segítségével (www.tag2find.com) ugyanúgy címkézhetjük a fájlokat Windowsban, mint a leveleket Gmailben, a bejegyzéseket a blogokban, a fotókat a Flickr-en!!!



A program még kísérleti, tehát valódi (nem web2 :) béta állapotban van (csak NTFS fájlrendszeren működik), regisztráció után pár nappal küldik ki a letöltéshez szükséges kódot.

Én most kezdtem használni, eddig nem okozott nagyobb hibát a rendszerben, installálás után szépen beépül a jobbklikkes kontext-menübe, ami megkönnyíti az első nagy címkézési munkát, amit egyszer úgyis el kell végezni. Van persze saját kezelőfelülete is, ahol szintén lehet keresni fájlokat, vagy több mappa tartalmát egymás alá kiíratni, így könnyebbé válik a tegelés. Bekapcsolható egy FloatingTabBox is, amire klikkelve azonnal kereshetővé válnak a címkék.

Amikor kijelöljük a címkézendő fájlokat, és elkezdjük beírni a címke nevét, automatikusan kiírja, hogy az adott betűvel milyen címkék kezdődnek, majd folyamatosan szűkíti a kört. Sajnos TAB-ra nem egészíti ki a címkét a már felismert mintára, viszont praktikusan mutatja, hogy az adott címkéhez milyen más címkék milyen gyakorian kapcsolódnak.
Nagyon praktikus, hogy akár több mappát is kijelölhetünk egyszerre, ekkor a könyvtárakban lévő összes fájl megkapja a megadott címkét.

----
Update 1

Megcsináltam az összes mp3 címkézését, kb. 10 perc volt. Ennyire jól használható és logikusan felépített programot régen láttam, öröm a használata. Egyetlen klikkre ki lehetett választani a vizsgálandó mappákat, kilistázta a bennük található fájlokat, szépen ki lehetett jelölni a címkézendő fájlokat, hozzáadni egyszerre azt a néhány címkét, amivel a legjobban lehet leírni őket, majd pillanatok alatt el is végezte a műveletet. Szuper!

---
Update 2

A bétaságnak azért van hátránya is. Hamár megcsináltam a címkézést, akkor már használni is fogom, gondolom... Szépen ki is jelöltem az összes "jazz, gitár" címkével ellátott fájlokat. Kaptam egy jó nagy ömlesztett listát. Szuper. Nade! Now what? Kijelölni nem lehet az összeset (mondjuk egy drag-and-drop playlistnek), a megjelenítés sorrendjét nem lehet megváltoztatni (pl. elérési út, fájlnév, címkék), és az is felesleges, hogy ha én a "jazz, gitár" címkékre keresek rá, akkor az egymás alá írt fájlokban mindig kiírja, hogy az bizony a jazz és gitár címkékkel rendelkezik. Szóval most az van, hogy oké, itt vannak a fájlok, maximum egyesével tudom őket meghallgatni, vagy megnyithatom a tartalmazó mappát. Ennél azért többet is ki lehetne hozni a dologból. De ezért béta :)


Innentől a poszt csak azoknak lehet érdekes, akik még nem használnak címkéket:

Mire jó ez? Ha sok fájlt szeretnénk áttekinteni, eddig ugye külön mappákba pakoltuk őket, ami viszonylag jó megoldás, de néha ugyanaz a dolog több helyre is tartozhat, így nehéz később pontosan emlékezni, hogy milyen szempont szerint is csoportosítva, melyik mappában keressük a fájlt. A Windows fájlkeresője egy darabig megoldást jelenthet, de ha már egész csoportokat keresnénk, akkor a címkézés a legjobb megoldás.

Az mp3-as zenék, a digitális fotók, a gépen tárolt videók rendszerezésénél fordul elő gyakran, hogy jó lenne egyszerre több szempont alapján csoportosítani a fájlokat. A mappákba rendezés mindig csak egy szempontot tesz lehetővé, míg a címkézésnek pont az a lényege, hogy gyakorlatilag bármennyi szempont szerint, akár különböző mappákban vagy meghajtókon tárolt fájlokat is rendszerezhetünk.

Például felcímkézhetjük az mp3 fájlokat stílus szerint (pl. rock, blues, klasszikus, jazz), típus szerint (album, bestof, saját_válogatás, előadó_neve), tennivaló szerint (pl. kiírni_cdre, kiírva_cdre, átmásolni_bencének, stb.), a fényképeknél is hasonlóan annyi címkét gyártunk, amennyit csak szeretnénk (pl. amelyiken_rajta_vagyok, Róma, Zsoltiék_felvétele, 2006, családi, stb.), a filmeket is többféleképpen rendszerezhetjük (vicces, DVD_rip, angol, woody_allen, stb.). Fontos, hogy a címkézés független a fájl típusától, ugyanazt a címkét kaphatja akár egy mp3, avi és xls fájl is. Ebben más, mint pl. az ID3Tag, vagy pl. a Picasa Folderei. Programfüggetlen.

Ezek után a nagyon barátságos kezelőfelületen pillanatok alatt megkereshetjük az egyes címkékhez tartozó fájlokat (pl. elektromos gitárt tartalmazó blues zenék és videók, a Pink Floyd összes 1973-as felvétele, azok a képek, amik otthon készültek és rajta vagyok, azok a fájlok, amik a rajzelemzés projekthez kellenek, stb.).

Természetesen van címkefelhő is, úgyhogy vizuálisan is megtekinthető, melyik címkéből van a legtöbb.


További tapasztalatokról egy következő posztban, pár hét múlva.
Szerintem érdemes kipróbálni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsp · http://poker.blog.hu 2007.01.28. 01:17:12

furcsa, hogy még nem volt ilyen, a google ezirányú fejlesztését vártam, de lehet, hogy teszek egy próbát.

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.01.28. 18:03:28

No, minden hasznos fejlesztésről tőled hallok először? :) Máris regisztráltam, régi álmom volt egy ilyen. (Igan, akkor még csak képekre vonatkoztatva)

Asszem 2007.01.28. 19:00:36

:)) Én is vmelyik blogban olvastam róla. Mondjuk azóta a lelkesedés csökken, mert hiába címkéztem fel a cuccokat, túl sok mindent nem tudok velük kezdeni, max. egyesével, de arra a kereső is jó lenne.

Bár az annyira ótvar undorítóan ronda felülettel rendelkezik és lassú, hogy már csak ezért is megérte felrakni, de kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra is.

Stay tuned :)))
süti beállítások módosítása