Kordon és Drog
2007. február 07. írta: Asszem

Kordon és Drog

Most olvasom, hogy a Fővárosi Bíróság helybenhagyta a Kendermag egyesület vezetőjének önfeljelentése nyomán született elsőfokú ítéletet. Ami számomra igazán érdekes és megdöbbentő, az az indoklás:

"A bíróság álláspontja szerint egy személy magatartása önmagában még nem feltétlenül okozna büntetőjogilag értékelhető társadalmi hátrányt, nem veszélyeztetné feltétlenül súlyosan a közösséget. Azonban Juhász Péter az önfeljelentéssel és az elektronikus médián keresztül felhívta a kábítószer fogyasztására a társadalom figyelmét, és a sajtóban, valamint az egyesület honlapján a kábítószer fogyasztása mellett foglalt állást, ezáltal komoly veszélyt jelent a társadalmi együttélésre, így vele szemben büntetőjogi felelősségre vonás vált szükségessé. A másodfokú bíróság szerint Juhász Péternek a személye is fokozottabban veszélyes a társadalomra, mert a büntető eljárást, a jog eszközét és a bíróságot kívánta felhasználni arra, hogy a kábítószer fogyasztás legalizálását hirdesse."

A kábítószer fogyasztás sokak szemében vörös posztó, társadalmilag erőteljesen elutasított magatartásforma. De ennek függetlennek kellene lennie attól, hogy valaki a nyilvánosságot felhasználva érvelhessen egy igazságtalan törvény ellen. Önmagában az érvelés nem lehet bűn.

Nézzünk egy, a társadalom nagy része által támogatott törekvést: a kordonbontást.

A gondolatkísérlet erejéig helyettesítsük be Orbán Viktor akcióját Juhász Péter tevékenységének helyére. A bíróság érvelése szerint ha valaki a jog eszközét és a bíróságot kívánja felhasználni arra, hogy álláspontját érvényesítse, akkor az fokozottabban veszélyes a társadalomra. Orbánék ugye állítják, hogy lemondanak a mentelmi jogukról, tehát vállalják tetteik jogi következményeit.

De hogy lehet valaki bűnös a jog szerint, ha az erkölcsi igazság vele van? Úgy, hogy a törvények rosszak. Tehát meg kell változtatni a törvényeket. Ezért pedig érvelni kell, akár a nyilvánosság bevonásával is.

Orbán Viktor úgy gondolja, az erkölcsi igazsága, a demokrácia védelme megengedhetővé teszi számára a polgári engedetlenséget, mint eszközt, a meggyőzésre.
Juhász Péter úgy gondolja, az erkölcsi igazsága, az egyéni szabadságjogok védelme megengedhetővé teszi számára a polgári ENGEDELMESSÉGET, mint eszközt, a meggyőzésre.

De nem. A polgári engedelmesség veszélyes a társadalomra.

Nem azért ítélték el és kapott pénzbüntetést, mert besétált egy hatalmas kender növénnyel a bíróságra, nem azért, mert otthon a saját termesztésű füvét szívja, hanem azért, mert névvel, arccal ki mert állni a szerinte helyes nézetek mellett, és indítani mert egy próbapert, a helyzet abszurditásának bemutatására.
A bíróság szerint ez fokozottan veszélyes a társadalomra.

Hát hülyék maguk, tisztelt bíróság?







Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tschöppy · http://megmondas.blogter.hu 2007.02.07. 15:03:50

Hát hülyék maguk...
Nem élek semmilyen droggal, de akinek ez a műsora, hogy füvezni akar, az csinálja.
Ez a bírósági határozat meg vicc. De hát ezt már megszokhattuk, a magyar bírók nem tudom hol élnek, de nem ebben a világban, az szinte biztos...

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2007.02.07. 16:47:30

Hööh. Ha elkapnának 6 kiló heroinnal, akkor arra hivatkoznék, hogy én egyébként fel akartam adni magam, csak féltem, hogy emiatt fokozottan veszélyesnek nyilvánítanának a társadalomra nézve.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.02.07. 17:09:38

Súlyos.

Sánta Kántor ... ne ...

molcsa (törölt) 2007.02.07. 20:42:32

az már picit szánalmas, mikor a fidesz strómanjai, pl egy Lánczi András a Corvinus Egyetemről olyanokat nyilatkozik (pl itt: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-102577), h bár ugye ez törvénytelen volt az emberi törvények szerint, de a "természet törvény" szerint jogos volt. gondolom ez az a természet törvény, amit a földanya adott nekünk :)

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2007.02.07. 22:12:21

Jójó, mavo, nem vagyok heroin-dealer, meg a heroin és a fű egyáltalán nem ugyanaz, tudom, de adott esetben ilyen alapon enyhítést kérhetnék, nem?

fikaboy 2007.02.08. 00:39:00

Szerintem nagyon kedves a tisztelt Fővárosi bíróság.
Pontosan rávilágít a társadalmi hozzáállásra és sok más dologra.
A melegekkel kapcsolatban például ezt hallani: Miért mennek a buzik az utcára? Engem nem zavarnak, de miért kell reklámozni?
Ha valami, ami megoldandó és kezelendő a társadalom számára, nem beszélünk róla, így az nincs is.
Például arról se beszéljünk, hogy több (de elég akár egy is) fiatal került előzetesbe fű szívásáért, napokra hetekre és hónapokra, megalázva, iksolából kirúgva. A statisztika azt mutatja, hogy pusztán fű szívásáért nem kerülhetsz börtönbe. Hát ja, köszi, tölts el akár egy éjszakát cellában.
ez sincs, mert nem beszélünk róla.

Az első kendermag tűntetésre kijöttek az ellenzők sípokkal és dobokkal megpróbálva elnémítani a beszédeket.
Kedves bírák, esetleg maguk részt vettek a tűntetésen, síp is volt önöknél a demokrácia védelmében?
komolyan mondom, megáll az ember esze.
A tárgyalásra miért nem vitték magukkal, így nem kellett volna a hülye védők beszédét sem meghallgatni. Juhász Péterét aztán meg pláne.
Nem lett volna döntés, hiszen senki nem halloittta volna, nem lettek volna híradások, és kuss van az egészről...
szuper nem? talán így egszerűbb lett volna.
minek a sok vesződség.

Hajrá Magyarország! Csak a társadalom védelmében.

ui.
Kántor! Légyszi sétálj be a bíróságra a 6 kiló heroinoddal. Ne rejtegesd!

Dani 2007.02.08. 04:45:38

Ez azért már tényleg durva! Kussoljon és fogja be a pofáját mindenki, mint aki más véleményen van, mint a normálisok. Kik a normálisak? Akik többen vannak. Meddig? Ameddig többen vannak!

Asszem · http://olahandras.blog.hu 2007.02.08. 07:08:56

Ugyanez egy másik interpretációban: ha drogozol, de nem kapnak el, akkor nem vagy veszélyes a társadalomra, ha elkapnak, akkor már igen, tehát nem a drogozás, hanem valójában a drogozás üldözése veszélyes a társadalomra...

Zozo 2007.02.08. 08:59:50

A világszerte használt pszichoaktív szerek között a cannabis népszerűségét tekintve a negyedik helyen áll (az első három helyet a dohány, a koffein és az alkohol foglalják el – ilyen sorrendben).

Zozo 2007.02.08. 09:06:27

Ugynaz a helyzet, mint pl a kőolajjal...
Miért nem olyan jármüvek vannak forgalomban, amit
egyszerüen vízzel üzemeltethetünk?
Mert ebből nincs haszon!
Réges régen még az alkohol volt tiltott.
De rájöttek, hogy ebből van a suska és a könnyen,
otthon előállítható "termékeket" betiltották.
Na? Szerintetek miért? :) pénz,pénz,pénz...
Sohasem teheted azt, ami jó. Mellesleg az alkohol jobban
károsít, mint a kender...
Ja, és ugyanez a felépítése a gyógyszerhasználati
szokásoknak is... Teremtsünk sok-sok beteg embert, hogy
legyen kinek eladni a sok szart...
Stb-stb...

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.02.08. 09:31:57

Ez a "természetjog" különösen tetszik. Már majdnem olyan mint a dzsungeltörvény :D. Azt pedig azért csaknem akarhatjuk... Bár, lehet, hogy mégis jó lenne. Elvenném a pl. kocsiját, és megmondanám neki, hogy "ugyan ez jogilag nem helyes, de egy magasabb törvényben, a természetjogban ilyet szabad". Igaz, akkor akár le is lőhetne, és az ellen se lehetne egy szavam se. Szóval inkább mégse kérem, ha lehet...

Zozo 2007.02.08. 10:09:54

Tulajdonképp egy nagy dzsungel :)
A nagy Babylon...

Stigma 2007.02.08. 10:43:24

Magyarország folyamatosan bizonyít!
Nevetséges, álszent pénzhajhász banda!
10 ismerősöm szüleiből, 8 alkoholista..
De persze ez senkit nem zavar, nyugodt szívvel gurithatják le a kereszteződés közepén (pl családapák) a tömény alkoholt, majd hazamegy és rendszeres esti programként agyonveri a családot!

De ez belefér, hisz az alkohol áru nagy részét megtudják adóztatni!! Átlátható ez mint a szita!

Azokat meg üldözik, akik este utcákba bújdosva szívnak el egy spanglit, és eltémázgatnak az élet dolgairól..

A középső ujjammal üdvözlök minden törvényhozót!

Tisztelet azoknak akik nem maradnak csöndbe..egyszer úgyis megtörik ez a mocskos rendszer!!!!!

MEGABEAT 2007.02.08. 11:09:48

AZÉRT EZ DURVA. ROHADT FÜVESEK VAGYUNK, MI???? DE AZ NEM BAJ MIKOR A "CSLÁDFŐ" KEZÉBEN A KÉTLITERES MENNYISÉGI OLASZRIZLING, KICSAVARJA AZ ASSZONY KARJÁT MERT NEM CUMI... MEG ILYENEK...AZ TÁRSADALMILAG PERSZE NEM VESZÉLYES MERT HÁT ZÁRJEGY...NAGY KASZA A HEGYNEK LEVE... EGYRÉSZT EZ AZ "INTELLIGENS" TÁRSADALOM MEGTANULHATNA KÜLÖNBSÉGET TENNI A FÜVESEK ÉS A GÁTLÁSTALAN ANNYJÁTMAGDUGÓEGYEZRESÉRT JUNKIE HEROINOSOK KÖZT...PERSZE EZT EGY OLYAN ORSZÁGBAN AHOL A NEMZETI ÜNNEPEN TANKKAL SZÁNTJUK FEL A DEÁK TERET...

áToK · http://atok.freeblog.hu 2007.02.08. 11:22:44

A POLÁRI ENGEDELMESSÉG, és a POLGÁRI ENGEDETLENSÉG, mint láthatjuk napjainkban egy és ugyanaz.
Kérdés csupán, hogy a magyar nyelv változott volna ekkorát, vagy manapság a politikusok/törvényhozók/bírák úgy forgatják a köppönyeget, ahogy kedvük tartja....??? :D

Dió · http://reggelihirek.blogspot.com 2007.02.08. 16:25:19

Szerintem azt azért lehetett tudni, hogy el lesz ítélve. Tudnunk kell ugyanis, hogy a törvény csak látszólag jelenti azt, hogy a törvény betűje szerint járunk el és kész. Észérvekkel nem megyünk semmire, a társadalom nem akar enyhíteni, és ezért teljesen mindegy hogyan és mennyire átlátszóan, de talál valamilyen jogi érvet az elnyomás érdekében.

Asszem 2007.02.09. 00:18:24

Namost szép és jó amit leírtál, de kicsit tényleg filozofikus. A bíróság pedig KONKRÉT pénzbüntetésre ítélte a KONKRÉT személyt, HATALMI eszközökkel, dacára annak, hogy a személyben fokozottan megvannak az individuális pszichés gátlások.

Egyébként ez a jungiánus felfogás az erkölcsről, mint belső gátlások projekciójáról számos kérdést vet fel bennem.

Ha mindenkiben így működik az erkölcs, akkor mi alakítja ki a belső gátlásokat? A kisgyerek számára fontos személyek által projiciált belső gátlások interiorizációja? Azaz a szülők erkölcse, az ödipális-konfliktus feloldása után? Társadalmi közegben a kollektív tudattalanban lévő archetípusok alapján miért ne lehetne elvárni, hogy az erkölcsi gátlások (szuperegó?) individuális szinten is hasonlóságot, egyetemességet mutassanak?

Avatar 2008.05.15. 18:42:41

Na megvan a sztori másik lába is:
index.hu/politika/belfold/kordon080516/
Kordont bontani szabad, az nem veszélyes a társadalomra, még akkor sem, ha a médiában mutogatják.
süti beállítások módosítása