Access jegyzetek - pókernapló, űrlapok
2007. február 23. írta: Asszem

Access jegyzetek - pókernapló, űrlapok

Kicsit kezdett sok lenni az előző post, úgyhogy szétszedtem két külön részre, hogy később is áttekinthető legyen, meg lesz még változtatás amúgy is.

Szóval ebben a bejegyzésben a pókernapló űrlap elkészítésének próbálkozásaival járó fáradtságos küzdelmeim különböző szakaszainak legfőbb momentumait jegyzetelem le, örök tanulságul önmagam és az utókor számára. Ha fáradt vagyok, mindig átmegyek barokkba.

Tehát. A cél:
  1. olyan űrlapot létrehozni (Tournament Játszmák Napló űrlap), amin egy legördülő menüben ki lehet választani az előre rögzített bajnokságok közül azt, amelyiken éppen játszottam,
  2. a legördülő menüben látszódjon a terem neve (Póker helyszínek táblából), a helyszín tulajdonságai (Tournament Adatok táblából) közöl a fontosabbak (kezdés, fantázianév, regisztráció ideje, stb.),
  3. a kiválasztott helyszín alapján egy segédűrlapon jelenjen meg annak minden releváns adata, úgy, hogy azokat ne lehessen módosítani,
  4. ...
A megvalósítás:
  1. Az adattáblák megtervezésekor úgy kapcsoltam őket, hogy a Tournament Játszmák Napló második oszlopának eredménye a Tournament Adatok valamelyik elsődleges kulcsa legyen.
  2. A Tournament Játszmák Napló űrlap varázslóval történő létrehozása után a helyszín kiválasztásánál nem tudom közvetlenül elérni a helyszín nevét (pl. Expekt), csak az azonosítóját, mert a Tournament Adatok táblában csak az azonosítóját tárolom, a szöveges leírását és egyéb adatait a Póker helyszínek táblában rögzítem. Én viszont azt szeretném, hogy a legördülő menüben a helyszín neve is látszódjon. Megoldási kísérletek:
    1.  a tervezőben a helyszín kombinált lista tulajdonságaira kattintva, az adat fülön a sorforrás résznél a három pontra kattintva megjelenik az SQL utasítás: Lekérdezés-szerkesztő. Itt a Tournament Adatok táblából látszanak az adatok, ehhez hozzáadom a táblák közül a Póker helyszínek táblát, és ebből a helyszín neve oszlopot. Így az űrlapon a legördülő menüben látszani fog a helyszín neve (pl. Expekt), a terem fantázianeve (pl. "Cash is king"), a kezdés időpontja, stb. 
      1. namost van egy kis baj. Valamiért kétszer látszanak az adatok, szóval kicsit kezdem megint nem érteni, de azért dolgozom rajta....
  3. A segédűrlap létrehozása viszonylag egyszerű, a főűrlapon tervező nézetben a megfelelő gombbal létrehozható a segédűrlap, ami jelen esetben a Tournament Adatok segédűrlap névre hallgat. Ami fontos, hogy össze kell kapcsolni a Tournament Játszmák napló tábla Tournament Adatok azonosítóját tartalmazó mezőt a segédűrlap elsődleges kulcsával, és ekkor fog úgy működni, hogy a legördülő menüben kiválasztott helyszín adatai automatikusan megjelennek a segédűrlapon. Zárolni kell, hogy ne lehessen itt a segédűrlap adatait átírogatni, valamint a segédűrlapot önmagában megnyitva, a nézet menü tulajdonságok/formátum/alapértelmezett nézet értékét egyszeres űrlapra állítani.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása