Hajrá Conservapedia!
2007. március 05. írta: Asszem

Hajrá Conservapedia!

Konzervatív beállítottságú ellen-Wikipédiát indítottak Conservapedia címmel, mert az eredeti Wikben túlsúlyban vannak a liberális szerkesztők, ezért a vitatott kérdésekben (vallás, evolúció, homoszexualitás) a konzervatív nézőpont gyakorlatilag kicenzúrázódik.

Szerintem ez jó. Végre nem kell senkinek megküzdenie azért, hogy kifejthesse a véleményét. A Wikipédia erejét (vagy gyengeségét) pontz az adja, hogy a szerkesztői közösség nagyon erősen tartja magát a szerkesztési elvekhez, amik közöl a legfontosabb a semleges nézőpont. De mi van akkor, ha nincs egyetértés abban, mi a semleges nézőpont? Szerencsére (vagy sajnos) senkinek nincs a kezében az abszolút igazság, így ilyenkor tényleg az a nézőpont kerekedik felül, amit több ember képvisel, de ez nem biztos, hogy egyben az igazság is.

Az internet előtti időkben, amikor csak egy publikációs felület állt rendelkezésre, tényleg élet-halál kérdése volt, hogy ki és mit jelentethet meg. Volt értelme a cenzúrának. Az internet egyik áldása, hogy ez a probléma megszűnik.
Ezért is tetszik nagyon Jimmy Walesnek, a Wikipedia alapítójának hozzáállása a Conservapediához: "Free culture knows no bounds," he said. "We welcome the reuse of our work to build variants."

Mert az internet elég nagy ahhoz, hogy megférjen egymás mellett kettő vagy akárhány enciklopédia. Addig, amíg mindenki a saját felületén a saját szabályai szerint szerkeszthet  és nem akarja az értékítéletét rákényszeríteni másokra, lehetőség van rá, hogy az ellentétes nézetek békében éljenek és virágozzanak egymás mellett.

Az idő pedig úgyis választ fog adni arra, hogy a különböző enciklopédiák közül melyik marad életképes. Az, amelyik pontosabb választ ad a feltett kérdésekre.

Mégis én nagyobb jövőt jósolok a Wikipédiának, mert a sokszázezer szócikk legnagyobb része igazándiból független a konzervatív/liberális beállítottságtól. Úgy gondolom, hogy a "semleges nézőpont" elve, legyen az bármennyire nem tökéletes, mindig közelebb lesz az igazsághoz, mint a "konzervatív nézőpont" elve.

Azzal pedig csak gyarapszik az emberiség tudása, ha a vitatott kérdésekben lehetőség van megismerni mindkét fél álláspontját, ezért remélem, hogy az ilyen szócikkekben kölcsönösen lesz utalás arra, hogy a másik enciklopédiában ugyenerről mást gondolnak.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bla 2007.05.03. 23:17:43

vajon fognak-e egymás oldalaira hivatkozni? pl. "a Conservapedia oldalán ez a szócikk 20%-ban eltérő információt tartalmaz"

ez azért érdekes, mert elképzelem, hogy a maszop honlapján a pl. oktatásügyről szóló fejezetnél link mutatna a fidesz és a többi párt hasonló programjára... szép álom...

Asszem 2007.05.03. 23:20:31

Ha ők nem, akkor a blogok vagy közösségi linkgyűjtők igen. A weben nehezen lehet egyszer már kikerült információt elbújtatni (ld. diggokrácia :)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.05.15. 10:39:02

A magyar Wikipedián ügyeltek és éppen ezért itt a hitkomisszárok uralma van. Tehát itt meg éppen a szabadgondolkodók és ateisták vannak elnyomva. Lásd Anzelm istenérve szócikkbe egyetlenegy kritikai elemet sem engednek beírni, pedig a kritikának mindig helyt kellene adni. Annyira, hogy engem például ki is tiltittak örökre. Én inditpottam a TUDOMÁNY és az ATEIZMUS szócikkeket is többek közt.

Itt olvashatsz néhány kritikai cikket a hazai wikiről:

vilagnezet.blog.hu/tags/wikipedia

Üdv: IGe
süti beállítások módosítása