Egy tábor, két zászló (magyar és árpádsávos)
2007. március 08. írta: Asszem

Egy tábor, két zászló (magyar és árpádsávos)

Ezt a bejegyzésemet ern0 ("ne nézz hülyének, puhapöcsű") és Nikk Pál ("Beszéljünk a lényegről az árpádsávos zászló kapcsán") posztjai ihlették, az árpádsávos zászló használatával kapcsolatban.

Tehát szerintem...

Udvarias ember nem használ olyan jelképet, ami másokat sért. A jobboldal ezeregy más szimbólumot is találhatott volna, nem hinném, hogy véletlenül szúrták ki pont ezt. Mégis bonyolultabb a kép annál, hogy simán kizárólag és legfőképp antiszemita jelképnek tekinthessük az árpádsávos zászló használatát.

Az elmúlt hónapok során nagyon sokat változott a szimbólum jelentéstartománya. Legfontosabb, hogy a zászló nyílt antiszemita jelentése a nagyon szélsőséges csoportokat leszámítva nincs kimondva, sőt erőteljesen tagadva van (ez az, amit ern0 puhapöcsűségnek nevez).

Persze úgy, hogy mindenki tudja, miről van szó. De az tény, hogy nincs rajta nyilaskereszt, meg egyel több, vagy kevesebb csíkból áll, és két milliméterrel keskenyebb...ezért lehet azt mondani, hogy bár baromira hasonlít arra, mégsem az. Csak baromira hasonlít....

Ezért ma az árpádsávos zászló legfőbb "üzenete" a Gyurcsány-kormánnyal való szembenállás, a dacos "csakazértis" ellenzékiség kimutatás. Persze azoknak, akik a zsidókat is utálják, pont kapóra jön, de nem ez a lényeg.

A zászló önmagában nem működne. A hatás lényegi eleme a baloldal tiltakozása. Ez táplálja a zászló erejét, tartja napirenden a kérdést, kényszeríti állásfoglalásra azokat is, akik amúgy egyáltalán nem törődnének vele.

Mindez tökéletesen beleillik a baloldal és a jobboldal közös játszmájába. ("Ne csináld!" - "Csakazértis!")

Mindkét oldalon szükség van ellenségképre és szimbólumokra a játszma fenntartásához. A jobboldal ismét talált magának egy erős szimbólumot, amivel újra meghatározhatja önazonosságát. De a baloldal is ugyanannyit profitál, mert ellenazonosulással szintén erősítheti a "mi" identitását a gonosz Jel ellen. Ráadásul sokkal hatékonyabban, mintha Che Guevarás konferenciákat rendezne, amit persze a jobboldal joggal kritizál.

A Fidesz kongresszusán felmutatott árpádsávos zászló végképp legitimizálta ezt a helyzetet, ezért a jövőben csak egy nagyon erőteljes elhatárolódással változhat a dolog. A posztorbáni éra vezető jobboldali politikusainak fontos feladata lesz az árpádsávos zászlóhoz való viszony tisztázása. De ez még messze van.

Azt hiszem, az árpádsávos zászlóval meg kell tanulnunk ismét együtt élni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stirlicz stirliczovics stirliczov 2007.03.10. 06:30:07

Horvátország újkori "függetlenségi háborújának" alapszimbóluma volt a vörös-fehér kockás "sakktábla" a mai nemzeti zászló, melynek használata ma már teljesen természetes. Pedig a helyi szerbség a háború kitörése előtt és azt követően a zsidósággal együtt erőteljesen tiltakozott: számukra a "sakktábla" usztasa (horvát fasiszta) szimbólumot idézett (a nyilaskereszt helyet az usztasák egy U betűt helyeztek zászlajukra). Egy iszonyatos mészárszékké vált háborút követően, a győztesnek ma már senki nem rója fel, hogy a "sakktábla" továbbra is több százezer a második vh-ban legyilkolt szerb, zsidó, cigány és kommunista halálának mementója marad a közepébe vart U nélkül is. Ugyanakkor a "sakktábla" (sahovnica) a magyar királyság címerében jól azonosíthatóan mindig is a horvát bánságokra utalt, így minden gond nélkül elfogadhatjuk nemzeti jelképükként, sőt a horvát focit, vízilabdát... el sem képzelhetjük e grafikai elemek megjelenése nélkül.
Egy nagyon nyakatekert képzavarral összefoglalva: a történelmet a győztesek zászlaikkal is írják... :(

a témában lásd még: titan.blog.hu/2007/03/08/arpad_savja
süti beállítások módosítása