GTD előkészület, ráhangolódás, halogatás
2007. április 09. írta: Asszem

GTD előkészület, ráhangolódás, halogatás

Már régóta tervezem, hogy megvalósítom a saját kis GTD-rendszerem. Sőt, már néhány próbálkozást is tettem ez ügyben, de általában mindig túlbonyolítom a dolgot, eltöltök egy csomó időt a rendszer kialakításával, működésének elképzelésével, de végül a gyakorlatban nem kezdem el használni. Legfőképpen azért, mert sem a rendszer, sem én nem vagyunk elég rugalmasak ahhoz, hogy hatékonyan együtt tudjunk működni.

Mindezek ismerete fontos a jövőbeni rendszerek tervezéséhez, legalább tudom magamról, hogy annak olyannak kell lennie, ami kibírja, ha pár napig nem frissítem. Tudom, hogy nagyon sokan ajánlják az egyszerű, papír-ceruza alapú offline formát, magyarul egy jó határidőnaplót, de én szeretem a netes kütyüket, na. Talán ez is a baj, sokszor kipróbálok valamit, belelkesülök, hogy mennyire jó, aztán mégsem használom. Most is ez a helyzet, jelenleg legalább 4 vagy 5 ilyen online todo és szervező programot tesztelek, és persze mindegyikben fontos elemként megjelenik, hogy majd valamikor kéne egy jó kis összefoglaló tesztet vagy kritikát írni róluk, azon szempontok alapján, amik számomra fontosak.

Megpróbálom ezeket magamnak is összeszedni. Kritikus szempontok:
  • legyen ingyenes
  • szinkronizálható legyen (online)
  • lehessen nyomtatni
  • megfelelő sebességgel működjön (a Stikkit ezen vérzett el)
Persze az embernek tudnia kell kompromisszumokat kötni, mert nincs tökéletes jelölt, pedig nagyon keresem. További fontos szempontok még:
  • legyen áttekinthető (minél egyszerűbb, annál jobb)
  • legyen könnyen kezelhető (pl. egy új task hozzáadása max 2 klikk és a gépelés legyen)
  • legyen testreszabható
  • lehessen értesítőket küldeni (különböző eszközökre, beállított időpontokban)
  • tudjon ismétlődő eseményeket kezelni
  • lehessen egyszerűen dátumot megadni (pl. "next friday" a "07/04/17" helyett, vagy a gyorsan megnyíló naptárbol a nap kiválasztása)
  • lehessen exportálni/importálni az adatokat, lehessen biztonsági másolatot készíteni
  • tudjon együttműködni a Google Calendarral (amit biztos, hogy használni fogok a jövőben is)
Ja igen, ez a legfontosabb: a Google Calendar eddig teljesen jól bevált, mint naptár. Minden hét elején kinyomtatom a heti teendőket, az esetleges változásokat a papíron rögzítem, tehát elsődlegesen a papír a legmegbízhatóbb, másodlagosan a calendar. Ha ehhez még hozzáveszek egy netes progit, az lehet, hogy túlbonyolítaná a dolgot, és lehet, hogy egyáltalán nincs szükségem ilyen todo listákra. Bár a rendszervisszaállításkor kifejezetten jól jött az offline todo progiban tárolt lista, legalább láttam, miket kell még csinálni. Persze nem abban a sorrendben haladtam, ahogy a lista írásakor terveztem, hgoy fogok, ráadásul mára már megbízhatatlanná vált, mert nem frissítem. Hopp ezt is akkor felvehetném az elvégzendő feladatok közé....

Szóval nem tudom még hogyan csináljam, egyelőre nézem és próbálgatom a netes progikat, de egyértelmű nyertes nincs, sajnos. Mindegyikben van egy-két kiemelkedően jó tulajdonság, amiért már önmagában megérné használni, ugyanakkor szinte mindben vannak olyan kritikus hibák, amik miatt mégsem váltok rájuk, hacsak nem találom meg a módját a megfelelő használatuknak.

A Gmailt nem akarom ilyesmire használni.

valamikor folyt. köv.




gtd

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása