Diákok bezárása - büntetésből...
2007. április 11. írta: Asszem

Diákok bezárása - büntetésből...

Angliában ezentúl a pedagógusok "esténként, a tanítási órák után, illetve tanítási szünnapokon iskolai elzárással büntethetik a kihágást elkövető tanulókat." (HVG cikk).

Azt hiszem valami hasonló kellene itthon is. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de szerintem a módszer nagyon hatékony és mégis humánusabb, mint a fizikai erőszak. Mert az jó, hogy a tanároknak már nincs joga megütni a diákokat, de az már nem jó, hogy sokszor szinte már csak és kizárólag az ellenőrző maradt fegyelmező eszközként, aminek a hatékonyságát azért lehet sejteni.

Amerikában, ahol az utolsó gimis évemet töltöttem egy mezei kisvárosi High School-ban gyönyörűen működött a detention intézménye. Még a legvadabb, börtönt is megjárt drogdealer gyerekek is inkább csendben végigaludták az órákat, semminthogy azt kockáztassák, hogy az értékes délutánjukat vagy hétvégéjüket az iskolában kelljen tölteniük. Természetesen ha valaki nem jelent meg a büntetőfeladat elvégzésére, azért akár ki is csaphatták az iskolából, úgyhogy sokszor a tanárnak elég volt csupán kilátásba helyezni a detentiont, máris lecsillapodtak a kedélyek...Ráadásul kint gyakran a szülőknek is bosszúságot okozott mindez, mert a gyerek nem mehetett haza az iskolabusszal, ezért nekik kellett elmenni érte az iskolába. Ezt pedig ugye nem lehet egy tollvonással elintézni, mint mondjuk egy igazgatói intőt, tehát a szülőknek is ugyanúgy elrontotta a délutánját.


Ezért szerintem itthon is hasznos lenne bevezetni ezt a fajta fegyelmezést, ami azért sokkal hatékonyabb, mint a jelenlegi repertoár, mert a diákokat annak megvonásával bünteti, ami valóban értékes a számukra: a szabadidejük elvesztésével. Ez mindig is érték marad, még akkor is, ha a tanulmányi átlag, vagy egy igazgatói beírás már semmit sem jelent.

Szerencsére a tanárverések ritka kivételnek számítanak, de a fegyelmezésnek ez a formája szerintem sok terhet levenne a pedagógusok válláról és lehet, hogy így kicsit több idejük maradna az amúgy elvárt módszertani megújulásra...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.04.12. 17:41:47

Há de csák ázé, mee cigány vágyok?

Egyébként szerintem is jó ötlet, a kérdés már csak a kivitelezhetőségen van. Mit lehet tenni az ellen, aki úgy dönt, hogy mégsem marad ezen a kis "délutáni foglalkozáson"? Miután fizikai erőszak kizárva, marad a bíróság. Az meg elég körülményes. Buktatással fenyegetés nem biztos, hogy hatásos, főleg, hogy a tanárok érdeke is egyes esetekben, hogy a lehető legkevesebb ideid legyen "szerencséjük" egymáshoz, és ha a szülő is támogatja gyerekét a hazamenetleben, hogy nehogy ott maradjon estig, akkor nem igen lehet mit csinálni. Persze a "normál" esetekben a dolog teljesen jól működhet.

fdfdggfdgfdgfd 2007.04.12. 21:36:57

És ez nem alkotmányellenes? :)

Asszem 2007.04.12. 22:33:32

Surfin: aki úgy dönt, hogy nem marad ott a büntetőfeladatra, dupla igazolatlant kaphat érte, így akár egy hét alatt is kitermelheti a 30 igazolatlant, ami után már osztályozó vizsgát kell tennie (mármint ha a bünti szaktárgyspecifikus lenne).
De megoldható úgy is, hogy ha nem jelenik meg, akkor annak a legsúlyosabb következménye az legyen, hogy kirúgják az iskolából.

Még akkor is, ha tanköteles. Ekkor viszont a szülők elesnek a segélyektől, és az ő felelősségük, hogy iskolát keressenek a gyerekeknek. Ennek belátása viszont már jobban motiválná a szülőt arra, hogy a gyerek viselkedését tartsa kordában.

Viszont sajnos Redmedve kommentjében van igazság, tartok tőle, hogy nálunk ez vagy alkotmányossági vagy személyiségi jogi, vagy akármilyen aggályokat vetne fel, ami elég arra, hogy 10-15 évig ne történjen semmi, konzerválva és újrateremtve ezáltal az eredeti problémát.

Caracalla 2007.04.13. 08:21:18

Ha törvényt hoznak róla, akkor nem alkotmányellenes. A mozgásszabadság korlátozható alapjog. Más kérdés, hogy ehhez komoly politikai akarat kéne = dead end.

Btw. volt egy bűnrossz film,
Dolph Lungrennel és Dobó Katával, ami épp egy detention alatti iskolában játszódott.

Asszem 2007.04.13. 12:11:25

"Rátámadott az egyik tanárára egy tizenéves diák egy hevesi iskolában, a pedagógus könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az észak-alföldi város egyik általános iskolájában csütörtökön délelőtt pattant ki a sérüléssel végződő incidens, eddig ismeretlen okokból. A körülményekből egyelőre csak annyi ismert, hogy az iskola egyik 15 éves tanulója tettleg bántalmazott egy tanárt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ügyben a Hevesi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekménye miatt indított eljárást a fiatalkorú gyanúsított ellen."
süti beállítások módosítása