Még néhány gondolat a WiW-ről.
2007. április 11. írta: Asszem

Még néhány gondolat a WiW-ről.

A WiW-vel az a legnagyobb baj, hogy monopolhelyzetbe került úgy, hogy ezt nem a szolgáltatás színvonalával érte el, hanem egyszerűen azzal, hogy ő volt az első a magyar piacon. Emiatt hiába váltana valaki más, jobb szolgáltatást nyújtó oldalra, nem teheti, mert az ismerősei továbbra is csak a WiW-et fogják használni.

A felhasználók ezzel gyakorlatilag önmagukat láncolják a WiW-hez. A konkurencia csak egy rövid időn belül lezajló, tömeges átvándorlással érhetné el azt a kritikus tömeget, ami az elsődleges (és egyetlen) social networkké váláshoz szükséges. Mert amíg az adatok exportálása és importálása nem szabványosított, addig szerintem egy országnak max. egy social network oldala lehet.  És ha ez nem valósul meg, akkor lehet, hogy kialakul egyetlen glokalizált oldal (Orkut? MySpace? LinkedIn? Facebook?), ami az egész világot lefedi úgy, hogy egyben alkalmazkodik is a helyi kultúrákhoz. Lehet, hogy magának a világnak is max. egy social network oldala lehet...mármint akkor, ha az adatok nem exportálhatóak.

Technikailag biztos, hogy megvalósítható, kérdés azonban, hogy egy kapcsolati háló adatai kinek a tulajdonában állnak? Jogában áll-e X személynek exportálni egy másik szolgáltatásba azt az információt, hogy ő kapcsolatban áll Y és Z személlyel, utóbbiak tudta és hozzájárulása nélkül?

Visszatérve a WiW-hez, az emberek többségének a WiW csak egy praktikus telefonkönyv. Az ilyen ember nem fog arra időt szánni, hogy más szolgáltatásokat is kipróbáljon, főleg akkor ha tudja, hogy újra kéne kezdenie az ismerősök gyűjtögetését. A felhasználók nagyobb részének valószínűleg nincs összehasonlítási alapja, a WiW pedig alapszinten tudja, amit tudnia kell. Szerintem ezért nincs is tömeges igény a magasabb színvonalú szolgáltatásra.

Tehát érthető, hogy a T-Online - bár az anyagi erőforrása meglenne rá - nem fektet túl nagy pénzt a fejlesztésekbe. Vagy ha igen, akkor szerintem nagyon rossz irányba indultak el. De természetesen ez csak egy vélemény, lehet, hogy csináltak felméréseket amik azt hozták ki, hogy a felhasználók videófeltöltési lehetőséget követelnek...

...és nem mondjuk RSS értesítőt az ismerősök profiljának bármilyen megváltozásáról, aminek én például nagyon örülnék.

Vagy a korlátlan meghívóknak. Hiszen már a Gmail is eljutott erre a szintre :))))

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agent T 2007.04.11. 05:56:05

Szerintem a myvip is ott van már, most néztem meg, több, mint másfél millió felhasználó van a rendszerben, legalábbis ezt írják.
És ott azért több, és jobb szolgáltatás van (pl. meg van oldva a képkezelés, van képkomment, stb.), más kérdés hogy ott is van néhány hülyeség (pl. a hitelesítés, ami szerintem csak egy újabb csapolási lehetőség az emelt díjas sms-ével).
Nekem személy szerint nem jön be annyira a myvip, nem is nagyon foglalkozom vele, de sokan fent vannak mindkét közösségi oldalon, és jelölgetnek mindenkit bőszen. És ott - legalábbis nem láttam még sokat - nincs annyi kamu reg, mint a wiwen. De gondolom ez csak idő kérdése.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.04.11. 09:40:47

iWiW jó lenne, mert sztem tényleg csak néhány kicsi (ám mégis nagyon zavaró) hiba van benne, egy kis ésszel fejlesztéssel szinte tökéletes lehetne arra, amire kitalálták. myVIP valahogy annyira nem jön be, mintha túl sok dolgot akartak volna belezsúfolni, és nem gondolták volna előre át az egészet. Csomó logikátlan dolog van, ami nagyon idegesítő tud lenni.
Kamu reg ott asszem azért nincs, mert mikor bevezették a klub rendszert (ami természetesen szintén emelt díjas smssel működik) kitörölték mind. Ott akkor az üzleti érdek ezt megkívánta. És ezért sztem el se fognak szaporodni.

Caracalla 2007.04.11. 12:46:42

Szerintem nincs akadálya, hogy több szociálnetworköt használj, legföljebb sajnálod rá az időt. Az RSS-ről ne is álmodj: csökkenti a megjeleníthető bannerek számát. Shame on them.
Még csak annyit: az IWIW telefonkönyvnek jó, de igazából sajnálom azokat az embereket, akik azon lógnak egész nap, és egymás képeit nézegetik.
btw: ha meg akarod változtatni, győzd meg az ismerőseidet, hogy használjanak Veled együtt másik szolgáltatást, és terjesszék: csak idő kérdése, és folyamatosan egyre több dolgot lehet átvinni. Végül is: nem zárják ki egymást.
süti beállítások módosítása