Hüly-e a nép?
2007. július 12. írta: Asszem

Hüly-e a nép?

Nem értem miért van úgy befosva a Fidesz az ellenkérdésektől. Nem tök mindegy, hogy hogyan vannak megfogalmazva a kérdések, ha az emberek úgyis tudják, hogy mit akarnak?

Hiszen a szavazópolgárok okosak, nem lehet őket befolyásolni a kérdésfeltevés módjával, ezért irreleváns, hogy ugyanarra a kérdésre igennel vagy nemmel kell válaszolni ahhoz, hogy az eredmény megegyezzen a véleményükkel.

Tehát ha valami csoda folytán Kálmán kérdései jutnának át, az a népszavazás végeredményére érdemben nem lehetne hatással, ugye?

Vagy mégis? Hogyhogy?

Netalántán csak nem attól tart a Fidesz, hogy az emberek annyira befolyásolhatóak, hogy az ellentétesen megfogalmazott kérdésekkel a véleményük is megváltozik? De ha ez a veszély fennáll, akkor érett-e a társadalom arra, hogy olyan dologról népszavazzon, aminél maga a kérdésfeltevés eldönti az eredményt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.07.12. 15:01:08

Vagy attól félnek, hogy a jól betanított droidjaik összezavarodnak. Eddig anyit kellett megjegyezni, hogy IGEN, IGEN... Naponta elismételte mindenki magában ötször, majd még a szavazás előtt is leellenőrizte volna vhol magát, hogy jól emlékszik-e, és úgy ment volna ikszelni. Most? Három nem - három igen? Sokaknak ez már nehézséget jelent megjegyezni, és a végén még nem a "helyes választ" jelölik be.

Asszem 2007.07.12. 16:29:37

Hát igen, pontosan ez a baj a népszavazás intézményével. Szerintem nem is kéne elvárni a "néptől", hogy szakértője legyen a feltett kérdéseknek, pontosan erre való a képviseleti demokrácia.

A mostani népszavazásnál is egyértelmű, hogy pártpreferencia alapján történik a választás, ami viszont szerintem ellentmond a népszavazás intézményének.

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.07.17. 21:14:15

A félrevezetett nép szavazata csinált legitim csalókat. Van listán bejuttatható, soha vissza nem hívható, számla nélkül pazarló, meg van ugyanez a választókörzetből.
A demokrácia szégyene, a szemfényvesztés csúcsa, a tisztességtelenség netovábbja.
Nem népakarat a tét, hanem: ide nekem a hatalmat, meg a köz pénzét.

Laci 2007.08.01. 23:42:20

1., a nép meglehetősen hülye. Ez tény.
2., mivel a kekeckedő nyelvész (MSZP bérenc - akármit is mond) kérdései pont inverzei az eredeti fideszes kérdéseknek, logikailag is baromság feltenni. Mert ugye milyen már az, hogy megkérdezzük a néptől:
a., köcsög-e Gyurcsányi Ferenc?
b., nem köcsög-e Gyurcsányi Ferenc?

Hát kb. így.

Az egész kekeckedés az emailes kérdésekkel csak arra jó hogy legyen jó sok érvénytelen, esetleg a Fidesz számára kedvezőtlenre elrontott szavazat. Mert a nép, az istenadta az buta mint a gumicsizma, a 3 szavas kérdés is sok nekik, nem hogy a 3 soros.

A Fidesz kérdéseivel a szavazás alkalmas lett volna hogy fehéren-feketén kiderüljön, alkalmatlan-e egy ország vezetésére ez a kormány. Most ez a 3 buzi plusz kérdés ezt is elkúrta.
Szívesen gratulálnék ennek a faroknak, jól megveregetném a vállát, igazán nagy tettet hajtott végre... remélem az unokája, aki még mindig nyögni fogja azt amit ez a tróger kormány elkúr, majd leköpi a nagypapi képét a falon, ha megtudja, micsoda nagy ember volt a vén szar...

Asszem 2007.08.02. 00:17:23

Laci, miből gondolod, hogy az a nép, amit meg lehet zavarni három inverz kérdéssel, alkalmas arra, hogy olyan komplex dolgokról szavazzon, mint ami a népszavazás témája?

Egyébként azt se felejtsd el, hogy az Orbánnak a véleménye, hogy ez a népszavazás magáról a kormányról szól. Nem. Ez a népszavazás a konkrét kérdésekről fog szólni, és az eredménye semmilyen jogi következménnyel nem jár a kormányra nézve.

Ugyanis nem az a kérdés, hogy "Elégedett-e Ön Gyurcsány Ferenc teljesítményével".

Arról a választások szólnak.

Peter · http://www.xn--npszavazs-71a4f.net/ 2008.01.18. 23:54:37

A népszavazásról objektíven tájékozódhattok - és hamarosan csetelhettek is - a www.népszavazás.net weboldalon!
süti beállítások módosítása