Gmail tipp
2007. augusztus 21. írta: Asszem

Gmail tipp

Az előző posztban említett PingMe, a BetterGmail extension és a Gmail beépített emailcím+valami@gmail.com használatával egész jól felturbózhatjuk a produktivitásunkat. Nézzünk néhány példát:

Gyors feljegyzések készítése. Igaz, hogy a neten rengeteg jobbnál-jobb sticky note oldalt találhatunk, de az a tapasztalatom, hogy hosszú távon mégsem szeretem használni őket. A Gmail viszont mindig nyitva van, ezért a jegyzeteket, memókat célszerű ide menteni, még akkor is, ha ez nem annyira látványos, mint a sárga matricák.
Tehát a feladat az, hogy gyorsan, könnyedén tudjak jegyzeteket készíteni a gmailes fiókomban, és ugyanilyen könnyen hozzá is férjek a feljegyzéseimhez.
Erre a célra létrehoztam egy "memo" nevű kontaktot, aminek az emailcíme a sajatcimem+memo@gmail.com lett, plusz egy filtert, ami az erről a címről érkező levelekre automatikusan ráakasztja a "Memo #blue" címkét (erről a módszerről részletesebb tájékoztatót itt olvashatsz). A BetterGmail címkeszínezését bekapcsolva az összes feljegyzésem címkéje értelemszerűen szép kéken fog vizuálisan kiugrani a többi cimke közül. Használva a Gmail beépített és a BetterGmail hozzáadott hotkeyeit, ha új feljegyzést akarok írni, akkor egyszerűen elkezdem begépelni:

  • c [megnyílik a compose-új üzenet készítése ablak]
  • mem [a kapcsolataim közül kiválasztja a memo-t]
  • TAB [kiegészíti az emailcímet a sajatcimem+memo@gmail.com címre]

"Cémemtab", baromi egyszerű megjegyezni. Megírom a feljegyzést, elküldöm (TAB-ENTER, tényleg csodákra képesek a keyboard shortcutok a Gmail használatának könnyebbé tételében) és kész.

A feladat második fele, a fejlegyzések gyors áttekintése (ami nélkül az egész procedúra teljesen értelmetlen lenne) még egyszerűbb, szintén a BetterGmail parancsgombjának köszönhetően elég elkezdeni gépelni:
  • g [Goto, azaz az ezután írt címkét tartalmazó leveleket fogja megnyitni]
  • mem [ennyiből a BetterGmail már kitalálja, hogy a "Memo #blue" címkéről van szó, és meg is nyitja az összes feljegyzést].

Ennyi. Kb. öt perc beállítani a címkéket, filtereket, kell egy-két nap, amíg megszokja az ember, de utána teljesen jól használható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2007.08.25. 23:44:48

"Tehát a feladat az, hogy gyorsan, könnyedén tudjak jegyzeteket készíteni a gmailes fiókomban, és ugyanilyen könnyen hozzá is férjek a feljegyzéseimhez."

Ugyan már. Ezt bármiféle körülményes bűvészkedés nélkül megteheted a Google Documentsben. A GMailból ez egyetlen klikkre van, ha angolra állítod a GMailodat (és nyilván oda állítod, mert az új fejlesztések az angol nyelvű verzióban jelennek meg először). Tehát a legfelső sorban katt a Documentsre, és máris ott a szövegszerkesztő, amiben annyi feljegyzést menthetsz el magadnak, amennyit csak szeretnél.

Ha meg időponthoz szeretnéd kötni a jegyzeteidet, ott van mellette a Google Calendar.

(Ráadásul ez ugyanúgy ott van minden gépen, a Better Gmail meg nincs ott minden gépen.)

Asszem 2007.08.26. 12:59:20

Ismerem a Docs-ot, használom is, de nekem a _gyors_ feljegyzések készítésére nem jött be, mert:

Dokumentumok megnyitása (1 click - töltés), Új fül kiválasztása (1 click), Új dokumentum kiválasztása (1 click - töltés), klikkelés a dokumentumban oda, ahol lehet gépelni (1 click), memó megírása, klikkelés a mentésre (1 click), dokumentumok bezárulnak.

Ez 5 klikkelés, keyboard shortcutok nélkül. Nekem lassú és nehézkes.

Az viszont kétségtelenül igaz, hogy nem kell hozzá extension, de én nagyon ritkán használok nem saját Firefoxot, ha más gépén vagyok, akkor Portable Firefoxszal nyomom, szintén saját beállításokkal és addonokkal.

BlueBunny · http://bluebunny.freeblog.hu 2007.08.26. 17:39:25

Na várjon csak, van még ötletem :)
Ha szereti az extensünöket, itt van e:
hu.wikipedia.org/wiki/Google_Notebook
Beépül a Firefüttyben oda alulra, gombot nyom, máris jegyzetel beléje.

Asszem 2007.08.26. 22:32:59

Hm. Nekem régen (amíg használtam) úgy tűnt, hogy a Notebook bookmarkolásra és nem jegyzetelgetésre van...

olahandras.blog.hu/2006/09/07/visszavaltas_del_icio_us_ra_google_noteb
süti beállítások módosítása