Morzsamenü
2008. május 15. írta: Asszem

Morzsamenü

Windows Vistában már van, de a Windows XP Intézőjében nincs alapból beépített morzsamenü ("breadcrumbs"), ami tulajdonképpen nem más, mint egy mappánként klikkelhető vízszintes navigációs sáv. 

Így néz ki egy útvonal morzsamenüként:
C: -> Documents and Settings -> Asszem -> Dokumentumok -> Zene Ugyanez a hagyományos módon (path) megjelenítve:
C:\Documents and Settings\Asszem\Dokumentumok\Zene\Miért jó ez?
  • Mert a morzsamenü jobban olvasható és könnyebben használható, mint az Intéző hagyományos navigációs sávja és gombjai.
  • Ezért kevesebb figyelmi koncentrációt igényel, ez pedig megkönnyíti a navigációt, különösen akkor, ha bonyolult, több szintű könyvtárrendszerrel kell dolgoznunk.

Ha szeretnénk morzsamenüt, töltsük le az Explorer Breadcrumbs névre hallgató, apró és ingyenes programot, ami telepítés után az XP Intézőjébe épülve morzsamenüként is megjeleníti az aktuális tartózkodási helyünket a fájlrendszerben.

Íme:





 

A morzsamenü tehát nem csak könnyebben olvasható, hanem könnyebben használható is, mert akárhány szintet kell visszalépnünk a könyvtárrendszerben, mindig elegendő egyetlen, pontosan a kívánt mappára mutató kattintás.

Mennyivel kényelmesebb ez az XP-ben megszokott hagyományos navigációnál, amikor annyiszor kellett a "vissza" vagy a "fel" gombra kattintanunk, ahány szintet vissza akartunk lépni!

Lehet, hogy mindez apróságnak tűnik, de nagyon nem mindegy, hogy egy művelet végrehajtásához mennyi figyelmi koncentráció szükséges.

A morzsamenü használata egyetlen vizuális lokalizációt (a célmappa helye a képernyőn), egyetlen útmeghatározást (az egeret a célmappa fölé vinni) és egyetlen klikkelést igényel.

Ugyanennek a műveletnek a végrehajtása morzsamenü nélkül sokkal bonyolultabb és több figyelmet kíván. Szükség van egy vizuális lokalizációra (a "fel" vagy "vissza" gomb helyének meghatározása a képernyőn), egy útmeghatározásra (az egeret a "fel" vagy a "vissza" gomb fölé vinni), egy kattintásra, egy újabb vizuális lokalizációra (a navigációs sávban megnézni, hogy melyik mappában vagyunk jelenleg), egy döntéshozásra (elértük-e a kívánt mappát), egy klikkelésre, majd újabb döntéshozásra, stb.

Tehát ugyanannak a műveletnek az elvégzéséhez annyiszor több döntést kell hoznunk, ahány mappányit szükséges ugranunk. Mindez feleslegesen fárasztja az agyat.

Meglepő módon sokan nem tudják, de az Intézőben van egy "Mappák" gomb is, amire kattintva megjelenik a fastruktúra. Már ez is jóval könnyebbé teszi a navigálást, de ha annyira sok mappa és almappa van egy könyvtárban, hogy görgetni kell a képet a szülőkönyvtár eléréséhez, akkor áttekinthetetlenné és majdnem ugyanannyira nehézkesen kezelhetővé válik.

A Dokumentumok könyvtár tipikus példa erre:


 
Az "Imported spaces" mappából scrollozás nélkül, egyetlen kattintással visszaléphetünk a "Dokumentumok" könyvtárba.

Ha gyakran használjuk az XP Intézőjét (a TotalCommander vagy FreeCommander helyett), érdemes rászánni azt a tíz percet, amíg a programot  letöltjük, telepítjuk, beállítjuk és megszokjuk. Utána már el sem fogjuk tudni képzelni, hogyan is élhettünk eddig nélküle.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csutka 2008.09.08. 22:45:45

nem is tudom, hogy milyen rég benne van már ez a linuxokban... találmány from dö jövő!
süti beállítások módosítása