Kedd: Chrome [Böngészőteszt]
2008. szeptember 09. írta: Asszem

Kedd: Chrome [Böngészőteszt]

Ma megvolt a Chrome nap. Hasonlóan a tegnapi Operához a benyomásaim ma is vegyesek voltak: "hát igen, DE"... és ez a de sokkal erősebb de, mint az Operánál, mert amíg ott azt éreztem, hogy egy napnyi használat nem volt elég a böngésző rejtett erősségeinek megismerésére, addig a Chrome-nál úgy érzem, láttam mindent, amit látni érdemes. Gyakorlatilag minden funkcióját ismerem, legalábbis még a Lifehacker PowerUser összefoglalója sem tudott újat mondani. Úgyhogy egyelőre ez a böngésző "ennyi", és további felfedezéseket majd akkor lehet tenni, ha elkezdenek jönni a frissítések és kiegészítések. Az egyetlen apró upgrade-en kívül eddig túl sok minden nem történt.

Ami negatívum a Chrome-nál:

  • Időnként pár másodpercre lefagy, elveszíti a reszponzivitását és ez elég idegesítő, főleg akkor, ha nem arról van szó, hogy valamelyik tab meghal, hanem egyszerűen valamiért (még Gmail-ben is), elveszíti a fonalat. Nem tudom miért csinálja, de az biztos, hogy más böngészővel ezt eddig nem tapasztaltam. És ez bizony nagyon sokat ront a szubjektív sebesség érzeten. Hiába jön be 0.00112 másodperc alatt az Index.hu, ha utána 3-4 másodpercig nem tudok semmit kezdeni az oldalon, sőt, a többi tabon sem.
  • Őszintén szólva egyre kevésbé tetszik a Speed Dial, mert kényelmetlen mindig végignézni a 9 kockát, hogy köztük van-e, amit keresek. Operánál (és a Firefox kiterjesztésnél) az előre beállítható oldalak miatt tudom, hogy pl. Facebook jobb alsó sarok és kész.
  • Szintén az új tab megnyitásakor nem tetszik, hogy nem lehet meghatározni, mi látszódjon, és mi nem. Nem biztos, hogy minden könyvjelzőt és minden nemrég bezárt lapot szeretnék viszontlátni a listában.
  • Másfelől jó lenne, ha a nemrég bezárt lapok listáját nem csak addig őrizné meg, amíg a böngésző fut, hanem másnap is emlékezne rájuk (anélkül, hogy az előzmények linkre kellene kattintanom).
  • Az előzmények áttekinthetőek, de nem lehet egyesével törölni, csak egész napokat. 
  • Zavaró, hogy az Omnibox javaslatai közül a nyilvánvalóan hibásakat nem lehet a DEL gombbal törölni. Egyszer nyomtam véletlen entert az indes.hu-ra, és nem akarom ezt többet ajánlatként látni. Tehát itt is az a baj, hogy a keresési előzmények sem törölhetők. 
  • Fontos hiba: használhatatlanul lassú, sőt néha lefagy a PDF fájlok megnyitása. Ezt az Opera simán megoldja, Firefoxban ott a Foxit Reader, itt viszont az utált Acrobattal kell szenvedni. Ez volt az a pont a nap folyamán, amikor kénytelen voltam más böngészőt használni a munkához.
  • Idegesít, hogy nem a tabokat kell a könyvjelzősávra húzni, hanem a csillagot. Ezt teljesen értelmetlennek tartom.
  • Nagyon zavaró, hogy az egyik ablakból lehúzott tab nem nyitja meg a tálcán lévő másik Chrome ablakot. Pedig számomra az lenne az értelme annak, hogy könnyen és gyorsan le lehet választani a tabokat az ablakról, hogy gyorsan tudjam rendezni az elburjánzott taberdőt. Ehhez képest amit összeszenvedtem a nehéz és lassú rendezéssel. Ráadásul nem működik a ctrl-balklikk a tálca ikonjain, majd "egymás mellett" módszer sem, így mondjuk 15 tab 2 ablakba rendezése annyira nehézkessé vált, hogy hagytam a fenébe.
  • Fel nem foghatom, hogy ha bekerült a "Zárja a tabokat jobbra" opció, akkor ugyanezt balra miért nem voltak képesek megírni? Pedig ez nagyon hasznos, ha rendet kell tenni a dzsumbujban.
  • Hiányolom, hogy nem lehet egyszerre több tabot kijelölni és átmozgatni pl. egy új ablakba.
  • Sok tab megnyitásakor a fülek olvashatatlanná válnak, és az áttekinthetőséget az nem segíti, hogy az egérmutató fül fölé vitelekor kiírja az oldal címét. Egyszerűen meg kellene oldaniuk, hogy lehessen több sorba rendezni a tabokat. Ha valahol, hát itt van hely rá.
  • update: eddig nem tudtam eldönteni, hogy hiba-e, vagy csak én vagyok béna, de megfigyeltem, hogy amikor letöltött egy programot a netről, és ráklikkelek, akkor egy darabig nem történik semmi, tehát nem jelzi, hogy észlelete a klikkelést. Ezért ilyenkor automatikusan még kétszár-háromszor rányomok. Kb. pont akkorra, amikorra az első kattintás után elindult a letöltött progi. Viszont emiatt a további kattintásokra is meg akarja nyitni ugyanazt. Ez apróság (kávéfőzés pengéül :D), de zavaró. 

Ami pozitívum:

  • Tényleg gyors.
  • Nem gondoltam volna, hogy a könyvjelzősáv eltüntetésére szolgáló CTRL-B-t használni fogom, és mégis, mert hasznos, még több felület marad a böngészéshez.

 

Konklúzió: Google alkalmazások futtatására kiválóan megfelel, alapértelmezett böngészőnek egyelőre még keveset tud. Folyamatosan figyelni fogom a fejlesztését, de amíg nincs semmi érdemi újdonság, addig az Opera használatában fogok elmélyedni. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tschöppy · http://elsomaratonom.blog.hu 2008.09.10. 08:01:56

Alternatív PDF olvasóként ajánlom a SumatraPDF-et. Talán 2 mega sincs, és szinte mindent tud, amit az acrobat reader. És együttműködik a chrome-mal is, igazából mindennel, ami PDF-et tölt le :)

Asszem 2008.09.10. 09:20:41

Köszi, holnap megpróbálom, mgé nem hallottam róla.

Tschöppy · http://elsomaratonom.blog.hu 2008.09.10. 09:54:50

Ehun a link is hozzá:

blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/

Végre nyomtatni is lehet belőle, úgyhogy szinte teljes értékű pdf viewer (a szerkesztőségi rendszerből érkező pdf-ekkel nem tud mit kezdeni, valószínűleg a böngészőben való megnyitást még nem támogatja, és ezért).

Asszem 2008.09.11. 09:07:24

Tschöppy: letöltöttem, de a Chrome továbbra is az adobe-ot nyitja meg, nem találok ilyen beállítást. Van valami tipped?

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.12. 09:48:10

"Hiába jön be 0.00112 másodperc alatt az Index.hu, ha utána 3-4 másodpercig nem tudok semmit kezdeni az oldalon, sőt, a többi tabon sem."

Pedig a hiba nálad van. Bár nem tudom mi, de nálad van. Egyszer majd próbáld meg egy frissen telepített rendszeren, ott nem fogja csinálni.

A gyorshívója meg tényleg fos. Olyan Apple stílusú (mi jobban tudjuk mi a jó neked és hát nem innovatív és stílusos? :D)
De az, hogy ott mindjárt ki vannak listázva a nem rég bezárt tabok, pár kereső az tetszik.

"itt viszont az utált Acrobattal kell szenvedni."

Muszáj azt böngészőben megnyitni? Miért nem jó a letölt, majd kattintás nélkül azonnal megnyit változat?

"Nagyon zavaró, hogy az egyik ablakból lehúzott tab nem nyitja meg a tálcán lévő másik Chrome ablakot."

Kávét ne főzzön? :D Szerinted ha egy felhasználó lehúz egy bármilyen tabot ablaknak, azt akarja, hogy a tálcán jól elkülönülő ablakokat csoportosítsa az új ablakba? Ha meg ez opcionálisan választható lenne, akkor szinte bármi. Amint felsoroltam még a full testreszabható Operában is lehet hibát találni. Pl a Ctrl+klikk Ctrl+Shift+klikk testreszabhatatlansága, ha Ctrl+Shift+Alt+N-el duplikálok egy tabot, akkor azt 9.2x-ben a háttérben nyitotta, 9.5-ben az előtérben, ha módosítom a középső klikket, attól függően változnak a kereső panelon a keresők...stb :D

"15 tab 2 ablakba rendezése annyira nehézkessé vált, hogy hagytam a fenébe."

Ez gáz, de ezen még gondolom fognak csiszolni, hiszek ekkor van igazán értelme a többszálúságnak. Operában szépen lehet rendezni, de felesleges, mert ha kifagy a böngésző, akkor viszi magával az egészet és olyankor csak az utolsó ablak állítható helyre. Meg nem lehet külön-külön leminimalizálni a tálcára, ha Ctrl+H-t nyomok, akkor az összes ablakot lerakja.

"Egyszerűen meg kellene oldaniuk, hogy lehessen több sorba rendezni a tabokat."

Ha Operában ezt használod, akkor próbáld ki, hogy eltűnteted a fülsávot és helyette a sidebar-on a Windows (Ablakok) panelt használod. Szerintem sok tabnál áttekinthetőbb és mégsem vesz el annyi helyet.

"Google alkalmazások futtatására kiválóan megfelel"

Főleg full ablakban, ha az onnan nyitott linkeket az alapértelmezett böngészővel nyitná, nem a saját ablakában. :D

Asszem 2008.09.12. 12:23:50

penge: szerintem az nem egy extra nagy elvárás, hogy a tálcán lévő tabra húzott ablak megnyissa azt...ez még nem a kávéfőzés szintje :D

Az Acrobattal szenvedésnél valóban megoldható az, hogy letölt, megnyit, csakhogy utána takarítani kell az asztalról a letöltést. Ez nálam Firefox alatt nagyon bevált, remélem itt is lesz. Kipróbáltam a Tshcöppy által ajánlott olvasót is, de a Chrome valamiért ragaszkodott az Acrobathoz.

A "pillanatnyi fagyásokról": lehet, hogy a hiba az én gépemben van, de engem, mint usert ez azért nem érdekel, mert:

három különböző gépen produkálja ugyanazt a jelenséget
és
a firefox ugyanezeken a gépeken nem produkálta a jelenséget.

Bár az igaz, hogy a windows a szokásoshoz képest sokkal de sokkal jobban fel van pimpelve, ez viszont az én személyes ízlésem :D

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.18. 16:53:51

"Az Acrobattal szenvedésnél valóban megoldható az, hogy letölt, megnyit, csakhogy utána takarítani kell az asztalról a letöltést."

Beállítasz egy letöltési mappát és hogy mindig kérdezze. Így a temp-be fog kerülni, ahonnan idővel automatikusan törlődik.

A pillanatnyi fagyás egy bug, ami csak XP-n jelentkezik, Vistán winyókerregés formájában valósul meg. Ma jött ki egy új verzió, nézd meg, hogy ezzel is tapasztalod-e.
süti beállítások módosítása