Az Introversion első botlása -  Multiwinia
2008. szeptember 20. írta: Asszem

Az Introversion első botlása - Multiwinia

Nagy elvárásokkal töltöttem le kedvenc kiadóm, az Introversion új játékát, ami a Multiwinia nevet kapta.

Ennek a kis, független kiadónak az eddigi játékai mind-mind fantasztikusra sikerültek. Egyáltalán, hogyan lehetne egy hacker szimulátort érdekesre és izgalmasra megírni? Az Uplinkkel sikerült. Vajon működhet-e egy minimál grafikájú játék 2005-ben? A Darwinia egyszerre volt egyszerű és mégis gyönyörű. Ráadásul a játékmenet is ügyesen ötvözte az újszerű elemeket a megszokott dolgokkal. A személyes kedvencem pedig a DEFCON volt, aminek a hangulatát eddig egyetlen játék sem tudta visszaadni...főleg a zene terén. Aki nem ismerné gondoljon arra az érzésre, amikor valahol felcsendül a Star Wars zenéje. Libabőr

Ezek után a Multiwinia sajnos kifejezetten csalódás. A játék tulajdonképpen a Darwinia lebutított, többjátékos verziója, amikor a virtuális világot nem a támadó vírusoktól kell megvédenünk, hanem a többi "darwinian" ellen kell küzdeni.

A letölthető demo-ban nem lehet online multiplayert játszani, csak a CPU ellen gyakorolhatunk. Pedig például a Defconban az volt az egyik legjobb, hogy az is tudott játszani, aki csak a demot használta. Ráadásul a Defcon központi eleme volt a diplomácia, ami meghatározta a stratégiát: egy hatszereplős háborúban nem csak a haderőnk és a kézügyességünk döntötte el, hogy hányadikak leszünk a végén, hanem az is, hogyan tudtuk alakátani a konfliktust a többi résztvevő köztt. Én ezt egy idő után már jobban is élveztem, mint a seregek mikromenedzselését. A Multiwiniában ennek nincs sok szerepe. Nem lehet szövetséget kötni, gyakorlatilag mindenki ellenség, aki mozog. 

Maga a játék sajnos egyáltalán nem adja vissza azt az élményt, amit a Darwinia adott. Kifejezetten nehézkes az irányítása, a grafika egyszerűsége már nem újdonság, de zavaró, a hangulata inkább semmilyen. Adok még neki egy kis időt, mert a Defconnál is pár alkalom kellett, hogy igazán bekattanjon a dolog, de ott éreztem, hogy lesz valami. Itt annyira nem.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masaka 2008.10.07. 20:25:14

tényleg gáz. főleg az, hogy ha letiltod a tűzfalon, akkor már single playert se tudsz játszani...

András 2008.10.25. 13:19:02

Na, az Introversion is rájöhetett, hogy ezt bizony elszúrták, úgyhogy most kiadják a Multiwinia multiplayer módban is játszható demóját.

Sajnos számomra ez már késő. Semmi késztetést nem érzek arra, hogy letöltsem. Egyértelmű bukás.
süti beállítások módosítása