Ami NEM tetszik Win7-ben
2009. január 18. írta: Asszem

Ami NEM tetszik Win7-ben

Megjegyzés: az egyszerűség kedvéért két külön posztban fogom összegyűteni, hogy mi az, ami tetszik, és mi az, ami nem a Windows 7-ben. Tehát értelemszerűen itt lesznek a negatív dolgok, és a másik posztban pedig a pozitívumok. Az updatek pedig folyamatosak lesznek, ahogy egyre tapasztaltabb leszek.

  • UP gomb hiánya Intézőben. Bár billentyűparanccsal meg lehet oldani, de mégis sokkal kényelmesebb lenne, ha nem kéne a morzsamenün klikkelni. Azért, mert az UP gomb mindig ugyanott van, nem kell szemmel keresni, míg a menüben állandóan változik a célterület. De a legjobb és legkényelmesebb megoldás (amit az XP-s QTTabbar kiegészítő tudott) az lenne, ha az intéző üres területére duplán klikkelve automatikusan fejlebb ugrana egy szintet.
  • WIN-L felhasználó váltásánál teljesen értelmetlenül beiktattak egy felesleges lépést: miután lezárja a fiókot, rá kell klikkelnünk a 'Switch user' gombra. Dehát vajon mi a fészkes fenéért nyomtuk meg, ha eleve nem azért...na ez tipikusan microsoftos WTF dolog.
  • Gadgetek hiánya. Ami defaultból választható, az ronda, mint a bűn, a netről letöltés pedig túlbonyolított és ott sincs nagy választák.
  • Homegroup állapot jelzésének áttekinthetősége. Háromféle állapot létezik: nem megosztott, csak olvasásra megosztott, írásra, olvasásra megosztott. Ehhez képest a Win7 csak egyfajta ikonjelölőt használ, így ránézésre sem egyértelmű, hogy egy mappa milyen módon van megosztva. Ráadásul alul, az információs sávban is csak "Shared" szerepel, így gyakorlatilag sehonnan nem derül ki a jogosultság. Ahhoz jobbklikkel el kell navigálni a Properties fülre és ott kihámozni. Na ez is az a tipikus microsoftos GUI tervezés hiba, amely apróságnak tűnik, de mégis hozzájárul ahhoz, hogy soha ne alakuljon ki olyan erős kötődés ehhez az oprendszerhez, mint mondjuk egy OSX-hez. Egyébként én sokkal bátrabban használnám a modern monitorok egyik nagy előnyét: azt, hogy színesek. Van olyan képernyő, amely több, mint 32 színt is tud már megjeleníteni. Miért nem jelölik valamilyen színárnyalattal, hogy melyik mappa megosztott, csak olvasható, írható olvasható, stb. Azonnal, kiugróan látszana, és még egy átlag user sem téveszthetné szem elől.
  • Homegroupok működésének megbízhatósága: az egyik gépen megszüntetett homegroup elemek továbbra is látszanak a másikon, és úgy tűnik, el sem lehet onnan tüntetni őket. Zavaró, remélem ez a bug kikerül. Sajnos pár nap használat után még mindig nem jöttem rá, hogyan lehetne elérni, hogy a nem létező mappára mutató hivatkozások eltűnjenek a homegroup-ok közül. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.01.19. 23:11:59

"Dehát vajon mi a fészkes fenéért nyomtuk meg, ha eleve nem azért...na ez tipikusan microsoftos WTF dolog."

Mondjuk azért, mert a Win+L eredetileg Win+Lock lenne, avagy lezárja a fiókot. Jól jön házibuli alkalmával, hogy nem nyúlnak a gépedhez. Az automatikus switch-hez nem tudom van-e közvetlen parancs.

De mondjuk logikus is így, egyrészt vannak több felhasználós gépek, ahol nem tudja, hogy melyikre jelentkezzen be, én meg ha lezárom a fiókot, akkor nem akarom, hogy mondjuk Pistike kisöcsém acc-ját töltse be egy rakás autorun mocsokkal, ahonnan kb 2 perces fáziskéséssel tudok csak kijelentkezni.

"a netről letöltés pedig túlbonyolított és ott sincs nagy választák."

Netről elvileg csak böngésző általi becsapással, hamis területi beállítással, usa-inak álcázva magad tudsz letölteni. Ott alul a közvetlen link a gadgets.microsoft.com-ra (vagy mi a tökömre), mondjuk tényleg lehetne valami azonnali kereső, mint gDesktop esetében.

"Ahhoz jobbklikkel el kell navigálni a Properties fülre és ott kihámozni."

Ha a tálcaikon fölé viszed az egeret, nem írja ki?

"microsoftos GUI tervezés hiba"

A GUI tervezés sosem hiba, hanem szubjektív szemlélet. Az MS-nek nehéz dolga van, mert nem az emberek 5%-a használja, ami mindenkinek a SAJÁT választása, hanem az emberek 99%-a, ami kb 50%-nak NEM a saját választása (munkahely, iskola...stb), így mindenkinek megfelelni csak kompromisszumokkal lehet. De még van remény. Lásd hogy nézett ki a Vista béta2 és az RC1. A Release Candidate-re alakul ki a tényleges kinézet, amin már csak csiszolnak.
süti beállítások módosítása