Itt az offline Gmail
2009. január 28. írta: Asszem

Itt az offline Gmail

Végre! Mostantól offline is elérhetőek gmailes leveleink, ha engedélyezzük a Labs-ban (kis zöld lombik a jobb felső sarokban) az Offline módot.

Ez azért jó, mert ha megszakad valahol a kapcsolatunk (pl. a Wifi egy városi helyen), akkor is ugyanúgy dolgozhatunk a leveleinkkel, és amint ismét online leszünk, a Gmail automatikusan szinkronizálja az adatokat. Ahogy a lentebbi képen is látjuk, ha például most elveszíteném a kapcsolatot, január 5-ig visszamenőleg már simán el tudnám érni a leveleimet. 

Úgy tapasztaltam, hogy először magukat a leveleket tölti le, utána pedig a csatolmányokat, maximum hat hónap időtávlatig. Az még nem derült ki számomra, hogy hol és milyen formában tárolja a gépen az adatokat. Ezt jó lenne tudni.

Az sem világos, hogy mi alapján választotta ki azt a négy címkét, amit letölt, függetlenül attól, milyen régi üzenetek vannak benne. Gondolom ezeket még csiszolni fogják a jövőben.

Közben rájöttem, mi az a "fleaky connection mode". Magyarul mondjuk lassú vagy szakadozó netnek lehetne fordítani, és ha valahol nagyon bizonytalan az elérésünk, akkor azt csinálja, hogy alapból az offline verzióval dolgozik, tehát a gépen tárolt leveleket nyitja meg, stb., és ha befejeztük a munkát, akkor küldi fel a szerverekre. Ez is hasznos lehet ingadozó wifis környékeken.

Azt hiszem az offline Gmail megnyugtató érv lehet azok számára, akik még mindig ódzkondank megbízni egy webes levelező szolgáltatásban. Ha pedig tökéletes biztonságban szeretnénk tudni a levelezésünket, még mindig használhatjuk a Gmail Backup-ot, ami tokkal-vonóval letölt mindent.

Ha a Gmail fejlesztése idén is tartja ugyanazt az ütemet, mint tavaly (lassan több, mint 30 labs, témák, videóchat, sms-küldés, még mindig hatalmas tárhely, stb.) és a felhasználói tábora szintén ilyen gyorsan növekszik, akkor akár már 2009-re megverheti a Hotmailt és akár a világ legnépszerűbb ingyenes levelezőszolgáltatója lehet. 

Tegyük hozzá, méltán.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása