Ritkán friSSülő tartalmak olvasására: RSS
2009. március 12. írta: Asszem

Ritkán friSSülő tartalmak olvasására: RSS

 Bemásolom ide a mai levelezésemet:

 "a lényeget nem érted még mindig :D:D

pont az a lényeg az RSS-ben (a Google Reader csak egy olvasó, van sok más is), hogy egy helyre gyűjti azokat a híreket, amelyeket figyelni akarsz. Egy nap nem tudsz 500 oldalt megnézni még te sem, pláne akkor, ha ebből 460 nem is frissült. Viszont Greaderbe felvehetsz 5000 feed-et is, és ha ebből naponta csak 20-30 frissül, már akkor is csomó érdekességet olvashatsz.
 
Egyébként én azt szoktam, hogy amit kényelmesebb az eredeti oldalon olvasni, arra odaugrok readerből (pl. ha van új tótaW cikk.) Ehhez elég a Readerben ráklikkelni a cikk címére, és új ablakban megnyitja az eredetit, ahol szép környezetben olvashatod.
 

Namost tegyük fel, hogy te, Zsófi és én külön-külön figyelünk 1000-1000-1000 hírcsatornát (rss feedet) , amelyből naponta csak 20-30 frissül, és ebből 3-4-et osztunk meg, még ez is azt jelenti, hogy kapunk 12-15 olyan hírt, amely egy 3000-es mintából lett kiválogatva és ha nincs RSS valószínűleg soha az életben nem hallottunk volna róla."

 

 

És akkor még hol van a feed kommentelés, a TurulMeme, a FriendFeed, a Twitter és a többi. 

Hiába a technológia, ha az IRL barátaim nem akarják használni :)

--

Update

Bár nem magyarul van, de itt egy videó az RSS értelméről:

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.03.12. 23:30:35

Ha valaki szépen összeszedné magyarul hogy hogyan és miért kell RSS olvasót használni, én is el tudnám küldeni egy halom ismerősömnek, akik maguktól nem jöttek még rá, hogy miért van erre szükségük.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.13. 07:11:55

Ezzel a problémával már én is szembesültem. Tapasztalataim szerint az a megoldás, hogy nem szabad elsőre feedolvasót ajánlani, mert az ijesztő. Manapság már a legtöbb böngésző tud RSS-t, úgyhogy első körben ezt kell ajánlani.

A másik fontos dolog, hogy ne egyből olyan forrást ajánljunk, ami elárasztja elemekkel (pl. index.hu feed, vagy hasonló). A legjobb, ha van mondjuk egy kedvenc blogja, ami viszonylag gyakran frissül.

Bevezetésként egyszerűen meg kell mutatni mondjuk a Live Bookmarks-ot, ha pl. firefox-ot használ. Ez elég egyszerű, és magában a böngészőben van. Ide fel kell venni a kedvenc blogját, és megmondani, hogy ha kíváncsi, hogy frissült-e, akkor nem kell elmennie, csak nézzen be ide.

Ha ezt pár nap alatt megszokja, és megszereti, akkor lehet mondani, hogy ha van más kedvenc blogja is, akkor azt is felveheti.

Ha elkezd egyre többet felvenni, akkor meg lehet pendíteni a reader-t, vagy más webes olvasót, hogy abban sokat is kezelhet kényelmesen, és így tovább.

A fenti módszer technikai analfabétákra van optimalizálva, akik félnek minden újtól, mert "sohasem tanulom meg". Technikailag fogékonyabb egyedek esetében ki lehet hagyni egyes fázisokat.

pécsisrác · http://rudywaltz.hu/ 2009.03.13. 09:09:07

@agyvihar: engem annó a munkahely kényszerített rá! korlátozott volt az internet elérés viszont a google-es honlapok mentek. viszont cash-ben általában 3-4 nappal régebbiként jelent meg a honlap -és akkor jött az ötlet hogy a reader azonnal hozza (-: a többi már történelem.
Amúgy ide turulról érkeztem - kell ennél jobban magyarázni?

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.03.13. 14:26:42

@agyvihar: Köszi, tényleg jó ötlet! Öcsémnél is pont így működött, Safari RSS olvasóba beraktam neki a 2 feed-emet, aztán a megosztás miatt Google Reader-re átváltott. Ő is szeretné az ismerőseit a Readerre rászoktatni.
süti beállítások módosítása