A 100 fekvőtámasz projekt
2009. március 25. írta: Asszem

A 100 fekvőtámasz projekt

Rövid töprengés után úgy döntöttem, ártani nem árthat, úgyhogy belevágtam a 100 fekvőtámasz projektbe. Aki nem ismerné: ez egy hat hetes edzésprogram, heti háromszori edzéssel, amelynek a célja, hogy a hatodik végére képesek legyünk száz szabályos fekvőtámaszt egyszerre lenyomni. 

A program egy sima előfelméréssel indul: nézzük meg, hány fekvőt tudunk megcsinálni egyszerre, és ennek eredményétől függően alakul az edzésterv. Három fő kategória van (5 alatt, 5-10 között és 10 felett), én azért bíztam magamban és sikerült is 20-at kiszenvednem, úgyhogy a legjobb, harmadik kategóriában vágok neki a projektnek.

Az egyes edzések között minimum egy nap pihenőidő kell, hogy legyen. Én ezért szerda-péntek-vasárnap délutánra, vagy kora estére fogom időzíteni az edzéseket. Azért nem a logikusabbnak tűnő hétfő-szerda-péntek, mert hétfő az már foglalt a jógára. Majd meglátjuk, ez mennyire válik be, főleg a péntek délutánok bizonytalansága miatt.

Egy edzés mindig öt sorozatból áll, edzésenként fokozatosan növelve a sorozatokban végzett fekvőtámaszok számát. Úgy vettem észre az a séma egy edzésen belül, hogy az első sorozat közepes mennyiséggel indít, aztán a második sorozat az edzésbeli maximum, utána két pihenőkör, itt van a legkevesebb mennyiség, majd az utolsó kör a bírt maximumig megy, de legalább egy előírt mértékig, amely a második sorozat mennyiségének környékén mozog.

Tehát nekem az első napi program így alakult: első sorozat: 10 fekvőtámasz, második 12, harmadik és negyedik 7-7, majd az utolsó minimum 9. Ekkorra már rendesen ki is fáradtam, a negyedik hajlításnál jól el is kezdett remegni a kezem. Mondjuk azt írják, hogy ne ugyanaznap kezdjük meg a programot, amikor az előfelmérést végeztük, úgyhogy ebben a remegésben a korábban lenyomott 20 fekvő is éreztette a hatását.

Természetesen csináltam egy jó kis excel táblát az eredmények követéséhez. A program végén érdekes lesz látni, hogy összesen hány fekvőtámaszt csináltam meg, stb. Exhibicionistábbaknak még honlap is van a neten (Push ups logger), ahol másokkal is megoszthatják személyes fejlődésüket. Nekem erre pont jó ez a blog :-)

Mivel sosem voltam túl erős alkatú, ezért elég hihetetlennek tűnik, hogy valaha is meg tudnék csinálni 100 fekvőtámaszt, de egyszer meg kell próbálni. És sehol sincs előírva, hogy kötelező hat héten belül abszolválni a programot, abból semmi baj sem lesz, ha mondjuk a duplájára nő ez az idő. A lényeg a folyamatosság és a fokozatosság.

Tehát mától indul a projekt, köv. edzés szerdán, a többit majd meglátjuk.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsi · http://www.crescendo.hu 2009.03.25. 22:54:00

Mi lenne, ha közösségalapon nyomnánk a fekvőtámaszt? Twitteren lehetne jelenteni, hogy ki mikor és hogyan teljesített, és az összesített excel táblában pedig shared üzemmódban látnánk egymás eredményeit. Ha többen vagyunk, egymást motiváljuk. Miccólsz? kulcsi.

Asszem 2009.03.26. 06:36:29

Konnektivizmus in action? :-)

Délután feltolom és megosztom az excelt Gdocs-ba, ha megvan, ezt bejelentem twitteren, azt nyomhatjuk. Addig csináld meg az initial tesztet meg az első napot és akkor nyomhatjuk.

nyeznajka 2009.03.26. 08:36:43

Én napi 50-et csinálok, minden reggel.
Vagy 8 éve kezdtem, akkor 10-et tudtam :).
Aztán a saját kis tempómban növelgettem, úgy félévente az adagot.
Biztos tudnék 50-nél is többet csinálni, de azért azt hiszem, hogy ez is szép eredmény.
Végre valami, amiben büszke lehetek magamra :)

Asszem 2009.03.26. 22:20:24

Az 50 nagyon jónak számít. Végigolvastam a teljes programot, itt még a hatodik, tehát utolsó héten is egy sorozatban 50 környékén van a maximum, mondjuk negyedik héttől már nem mindig 5 sorozat van, hanem a második és harmadik edzésnapon 9, rövidebb szünetekkel.

Az is nagyon tetszik, hogy a harmadik, ötödik és hatodik hét után is van egy-egy felmérő teszt, aminek az eredményétől függ, hogy továbbmehetsz-e a következő sorozatra, és ha igen, akkor azon belül milyen szinten folytasd.

Ha pedig nem sikerül a teszt, akkor sincs semmi, simán meg kell ismételni az adott hét edzésprogramját.

kulcsi · http://www.crescendo.hu 2009.03.31. 09:56:52

na nem visz rá a lélek. erre jobban rá kell készülni... :D
egyik ismerősöm hasizomügyben dolgozott össze virtuális ismerőseivel. A cél 50.000 felülés minél rövidebb idő alatt. Úgy motiválták egymást, hogy a yahoo státuszt folyamatosan azzal a számmal látták el, amennyi még hátravolt a teljességig... pl. 50 felülés után 49.950, és így tovább.
Állítólag pusztán a szám megjelenítésével elég rendesen tudták egymást motiválni... :)
süti beállítások módosítása