Lehet más a politika - másképp
2009. május 20. írta: Asszem

Lehet más a politika - másképp

Úgy tűnik, az ország végérvényesen kátyúba került. A politikai frontvonalak rögződtek, a lövészárkok stabilak, a választási lehetőség látszólagos: minden aktuális politikai erő a problémakezelés elsőfokú módján reagál: ugyanabból még többet. Ez pedig azt jelenti, hogy támadni és legyőzni kell az ellenséget. 

Ezen kéne változtatni. De nem úgy, hogy azt mondjuk: "én változtatnék, de az a szemét ellenoldal nem engedi. Azok miatt nem lehet".

Ezért kéne egy metapártot alapítani. Egy pártokról szóló pártot. 

Első szabály: a metapárt nem indul semmilyen választáson. Nem a hatalmat akarja megszerezni. Második szabály: nem valamelyik népszerű politikai ideológia jobbik alternatívájaként definiálja önmagát. Nem vallja magát liberálisabbnak az SZDSZ-nél, konzervatívabbnak a Fidesznél, radikálisabbnak a Jobbiknál, baloldalibbnak az MSZP-nél és normálisabbnak az MDF-nél, újszerűbbnek az LMP-nél. A metapárt tagsága független lenne a politikai ideológiától. Egymás mellett, egy célért küzdene konzervatív, liberális, baloldali, radikális (keresztény, ateista, zsidó, cigány, magyar, meleg, heteró, stb.)

A metapárt gyűjtőpárt lenne, amely tagjainak célja, hogy politikai nyomást gyakoroljanak. Mégpedig a saját pártjukra. Nem a politikai ellenfelet kérnék számon, hanem a saját oldalt. Hogy a pártok tartsanak egy kis önvizsgálatot. Hogy pl. az SZDSZ ne azt kérdezze, hogy van-e 200.000 liberális, demokrata gondolkodású szavazó, hanem azt kérdezze, hogy mit tett az SZDSZ azért, hogy az emberek rá szavazzanak. Hogy az MSZP ne azt üzenje, hogy Orbán így, Orbán úgy, hanem azt, hogy kik a felelősök azért, hogy az ország ott tart, ahol tart és mit tesz annak érdekében, hogy ez többet ne fordulhasson elő.

Hogy a Fidesz ne csak azt üzenje, hogy Gyurcsány a hibás!, hanem megnézze, ellenzékként valóban minden lépése az ország érdekét szolgálta? 

Minderre azért lenne égetően nagy szükség, hogy végre kiszakadjunk a másikra mutogatás ördögi köréből. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása