Kell-e aggódnunk, ha nincsen isten?
2009. június 21. írta: Asszem

Kell-e aggódnunk, ha nincsen isten?

Angliában az ateisták fizetett hirdetéseket helyeztek el buszokra, amely szerint "Probably there is no God, now stop worrying, enjoy your life!" (Valószínűleg nincs Isten, hagyd abba az aggódást, és élvezd az életed!). Természetesen ez nem maradhatott válaszcsapás nélkül, így jött létre a http://www.hanemlenne.hu/ és került ki magyar buszokra a következő üzenet: "Ha nem lenne Isten, akkor kellene igazán aggódnunk".

Elgondolkodtató. Miért is kellene aggódnunk? 

Dosztojevszkij Karamazov Iván szájába adja azt az érvet, miszerint azért kell isten, mert ha nem lenne minden szabad lenne. Ha pedig minden szabad lenne, az emberek elpusztítanák egymást.

Szerencsére ez könnyen cáfolható. Ahhoz, hogy az emberek békében együtt tudjanak élni, elegendő az állam, a jog és a rendőrség. Dawkins nagy vihart kavart könyvében (Az isteni téveszme) említi példaként az 1969-es montreáli rendőrsztrájkot, amikor az emberi hatalom eltűnésével azonnal elkezdődött a fosztogatás. Ha holnap Budapesten a rendőrség sztrájkba lépne, mennyire valószínű, hogy csak az ateisták kezdenének fosztogatni, mert a vallásos embereket visszatartaná az istentől valló aggodalom? Montreálban sem ez történt. 

A Tízparancsolat betartásához nincs szükség büntető autoritásra. Dönthetünk magunktól, mondjuk tiszta humanizmusból úgy, hogy azért tartjuk be a szabályokat, mert belátjuk, hogy ezek a szabályok jók nekünk és jók másoknak is.

Sokan nem azért vagyunk jók, mert ezért jutalmat várunk majd a mennyekben és nem azért tartózkodunk a rossztól, mert félünk a büntetéstől. Hanem belátásból. Tőlünk biztosan nem kellene aggódni senkinek egy istenmentes világban

Sokan vagyunk, de kérdés, hogy elegen-e, azokhoz képest, akiket csak az isten eszméje tart vissza a bűntől? Mert az eszmefuttatás szerint akkor ők azok, akiktől valójában félnünk kellene.

Lehet, hogy az az ateizmus veszélye, hogy ha buszokon hirdetjük, hogy nincsen isten, és ezt elhiszi egy karamazovi ember, akkor a félelemtől és bűntudattól megszabadulva őrjöngeni kezd? Nem hinném. Talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a vallásos emberek legnagyobb többsége egyben jogkövető ember is, tehát ha valaki elveszti a hitét, attól még nem veszti el emberségét.

Ha már mindenképpen aggódni szeretnénk, akkor én inkább azt mondanám: ha nem lenne Értelem, akkor kellene igazán aggódnunk. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2009.06.21. 21:03:35

Egyet értek, az Értelmen van a hangsúly. A hitet már számtalan módon felhasználták, s jelen esetben is erről van szó, függetlenül attól, hogy ateizmusról, vagy istenhitről beszélünk.

Asszem 2009.06.21. 21:07:35

@ForgerON: én néha úgy gondolom, hogy az Értelem képes arra, hogy megértse, mi az a hit, míg fordítva nem biztos, hogy ez így van.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2009.06.21. 21:42:27

Ebben is teljesen egyet értünk, s már le is kerekedik a szám széle, ahogy eszembe jut a túlfűtött bigott vallásosság...
süti beállítások módosítása