Önvédelmi élő videó egyenesen a rendőrségre
2010. február 02. írta: Asszem

Önvédelmi élő videó egyenesen a rendőrségre

Ma már bárki számára elérhető, hogy egy kamerás mobiltelefonnal és az ustream szolgáltatással élő videóközvetítést tegyen fel a netre.

Van ebben egy nagyon jó lehetőség. Ha a telefon nem (csak) a netre küldené az adatokat, hanem mondjuk a rendőrség (vagy egy erre szerződött biztonsági cég) szervereire, akkor ezzel egy teljesen újszerű önvédelmi eszközt kapnánk.

Képzeljük el, hogy mondjuk egy vitatott közlekedési szituációba kerülünk, vagy elkezdenek velünk kötekedni a buszon. Nem kell gázspray-el vagy egyéb fegyverekkel próbálkoznunk, ami rosszul sülhet el. Elég, ha ráfogjuk az elkövetőre a telefont és közöljük vele - majdnem mint az amerikai filmekben -, hogy minden amit tesz és mond élőben közvetítve van a rendőrségre, ahol a felvételeket megőrzik és fel fogják ellene használni a tárgyaláson. "Igen, jól hallotta, élőben veszi Önt a rendőrség, tehát hiába próbálja kicsavarni a kezemből és összetörni a telefont, a bizonyíték már a rendőrség szerverein van." Azért ez sok ember arcából visszavenne. 

Persze ehhez az kell, hogy ennek a jogi háttere is meglegyen, nade ez már csak akarat kérdése, Amerikában előbb-utóbb biztos, hogy meg fog valósulni, nálunk meg majd az ombudsman bebizonyítja, hogy miért sérti a rabló személyiségi jogát, ha rablás közben feltesszük élőben a netre. Na mindegy, vissza az ötlethez. 

Akár külön készüléket lehetne erre a célra gyártani. Lényeg, hogy minél egyszerűbb legyen. Elegendő, ha azonosításra alkalmas kép és hangfelvételt tud csinálni, és villámgyorsan, egyetlen gombnyomással el lehet indítani rajta a streamelést. Mint egy töltött pisztoly, csak ez nem lő, hanem felvesz. De azonnal.

Eleddig a technika. Lehetne eköré építeni egy csomó szolgáltatást. Akár a ustream-től, akár más szolgáltatótól lehetne például különböző tipusú biztonsági csomagokat vásárolni. 

Például a basic family csomagban lenne négy ilyen kütyü, mindegyik fél órányi tárhellyel. Ez azt jelentené, hogy akármikor fel tudunk venni vele fél órát, de csak veszélyhelyzetben lehetne használni, a felvételeket a rendőrségtől kéne elkérni, indoklással.

Aztán mondjuk a family plus csomagban már nem csak a rendőrségre mennének az adatok, hanem a biztonsági céghez is, akik vállalják, hogy amennyiben megindítunk egy felvételt, a készülék GPS koordinátái alapján 5-10 percen belül a helyszínre küldenek valakit a felmerült probléma megnyugtató elrendezése céljából. Ennek nyilván lenne egy havi előfizetési díja, nade a biztonság mindenek felett. Akinek a gyereke sokat jár az éjszakába, lehet, hogy szívesen áldozna erre pár forintot.

Gondoljunk bele, mennyit dobna egy ilyen eszköz és szolgáltatás a közbiztonságon vagy az olyan hétköznapi konfliktushelyzeteken, mint mondjuk egy közös megegyezéssel történő elbocsátás aláírására motiválni szándékozó privát munkahelyi megbeszélés...

Végül képzeljük el mindezt az Autózz és a BKV figyelő kommentelői kezében.

 ----

update

például itt már használják a modern teknikát (tumblr...) a tolvajok ellen, persze ez még nem élő, de akkor is, legalább van valami esélyük.

 

 

Laptop lopás from renocroat on Vimeo.

 

update 2.

Tulajdonképpen mindez megvalósítható például a qik.com alkalmazást telepítve és erre a célra használva.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BöbeBlog 2010.02.02. 17:01:49

kurvajó ötlet!

csináljuk meg hozzá a céget! már csak a jogi szabályozás hiányzik...

Emrik 2010.02.14. 16:37:18

nem rossz ötlet, legyen ilyen eszköz. de ettől még hátulról leütnek.

jönnek a 3g frekfencia blokkoló rablók :D
süti beállítások módosítása