Ez az, amiben nem hiszek
2010. július 03. írta: Asszem

Ez az, amiben nem hiszek

Nemrégiben volt az igencsak almafan handras.hu-n egy hasonló című poszt, amiben az új Windows 7 startmenüjét fikázta, persze azt elfelejtette hozzátenni, hogy az általa kritizált megoldás az XP menüje volt. 

Na mindegy, ismerjük a fanboyok elfogultságát, nem is érdemes komolyan venni amit mondanak. Másfelől az Apple sikere bizonyítja, hogy igenis van értéke annak, ha egy user interface normálisan meg van csinálva.

A digitális fényképek kezelése még az új Windowsban is, nos, több, mint gyenge, amin mindig felcseszem magam. Komolyan, miért nem tudják már végre kirúgni a Microsofttól azokat a tervezőket, akik nem képesek felfogni, hogy nem kellene túlbonyolítani a dolgokat, másfelől legyen már egyértelmű, hogy egy feladatot hogyan kell megcsinálni.

És erre a legjobb teszt, ha egy mezei user is intuitíven meg tudja oldani a kérdést.

Nézzünk egy példát. Úgy gondoljuk, hogy megnézzük a fényképeket a számítógépünkön, és a jobb képeket szeretnénk átnevezni, hogy később ezeket elküldhessük a nagymamának.

Hogyan is történik mindez Windows módra?

 

Következő lépésben megjelenik egy oldalsáv, de a fókusz egyáltalán nincs az átnevezendő fájlon, így gyakorlatilag olyan, mintha nem történt volna semmi. Na ez az a pont, ahol az átlagos user elakad, és felhívja az IT supportot (engem), hogy "Megnyomtam a gombot, de valamiért mégsem sikerült).

 

Ha sikerült megkeresni a fájl nevét, akkor bele kell kattintani az input fieldbe, hogy átnevezhessük. Csakhogy a fájl nevét még ekkor sem jelöli ki a program, így vagy kézzel kijelüljük, vagy töröljük. Na ezek azok az apróságok, amikor elgondolkodom azon, hogy így öregebb fejjel vajon nem lennék-e hajlandó magasabb árat fizetni ugyanolyan hardverért, ha ahhoz olyan szoftvert adnak,  ami nem ennyire ostoba. Mert könyörgöm, miből állt volna egy olyan képmegjelenítőt csinálni, ami határozottan megjeleníti a kép nevét, amire kattintva rögtön írhatjuk be az új nevet és kész? Miért nyolc lépésben kell egy ilyen egyszerű műveletet elvégezni? Miért nem képes senki tanulni az Apple-től? Szóval ez az, amiben már én sem hiszek, és azt hiszem, a Windowsnak és a Microsoftnak leáldozott, ha ezt nem képes megérteni. A Google-nél szerintem érzik ezt, 2010-ben már nem lehet sikeresnek nevezni egy olyan terméket, amelyet a nagymama nem tud kezelni: http://www.google.com/chat/grandma/

 Még egy update, de ez most a blog.hu-ra vonatkozik. Itt is baromira unom a képkezelés esetlenségét. Ennek úgy kellene működnie, hogy fogom a képet, ráhúzom a szerkesztőre, ott egérrel beállítom a méretét és a pozícióját és utána írok elé-mögé-mellé a szöveget. Ez ebben a szerkesztőben nem megy, a képet először fel kell tölteni, aztán kiválasztani beszúrásra, aztán már a méretével nem tudok mit kezdeni, olyan, amilyen. Maximum lekicsinyítem egy szerkesztőben és újra feltöltöm. De ehhez már nincs türelmem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droID242 2010.07.04. 07:26:47

Ehhez a Windows-os képkezeléshez tegyünk még olyat is hozzá, hogy 2010-ben még mindig nem tud animált GIF-et kezelni! Külön képnézegető program kell hozzá!

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2010.07.07. 21:16:24

"Hogyan is történik mindez Windows módra?"

Igen, így is lehet, ahogy leírtad, csak nem biztos, hogy ez az üdvözítő út. Nekem is elég gyakran kell képekkel szórakoznom, TotalCmd + IrfanView verhetetlen (kézreállóság, sebesség), nem geek felhasználóknak meg ott van a Picasa, amiben minden, fent felsorolt hiányosság orvosolva vagyon.

Magyarán szöget kalapáccsal verünk be :), nem érzem úgy, hogy a képek feldolgozása az operációs rendszer feladata lenne, az operációs rendszer futtassa a fájlkezelőmet meg a képfeldolgozómat (persze ha ezt úgy teszi, hogy a nagymama nem is tud róla, no az az igazi okosság).

Asszem 2010.07.07. 22:18:10

@Dagenham: Egy ideig én is így gondoltam, de pont az Apple sikere világított rá, hogy ez egy nagyon rossz szemlélet.

2010-ben azt hiszem egy operációs rendszertől igenis elvárható lenne, hogy könnyen és felhasználóbarát módon tudjon képeket kezelni, anélkül, hogy ehhez külön programokat kellene letölteni.

Nem hinném, hogy akkora költséggel járt volna, ha terveznek egy tisztességes felületet a képnézőnek.

Az a baj, hogy a rossz embereket alkalmazzák, akik ilyen felületet terveznek és akik ezt jóváhagyják. Nekem az az érzésem, hogy ezt úgy csinálják, hogy a funkciót letudják, oszt jólvan, de nem szentelnek időt a tesztelésnek nagymamákon.

Asszem folytatni fogom ezt az "ebben nem hiszek" sorozatot, ma délután az Word 2010-el szoptam egy egészen egyszerű feladatot, de azt nehéz lenne leírni, csinálok majd screencastot.

Szóval én sokkal jobban örülnék annak, ha a Windows 8-ban ezekre a dolgokra figyelnének oda. Ha minden más maradna a régiben, csak kipofoznák ezeket a butaságokat, akkor talán már tényleg szerethető lenne a rendszer.

kék madár 2010.10.30. 18:29:43

100%-ig egyetertek veled, botranyos, hogy mennyit kell szivni egy file/kep atnevezessel. Es a W7 visszalepes az XP-hez kepest. Es igen, ezt az oprendszernek 5 felekeppen kene tudnia egyszeruen, nem valami telepitett programnak Dagenham

Asszem 2010.10.30. 22:11:45

@kék madár: mondjuk az xp-hez képest én nem érzem visszalépésnek, inkább egy erőteljes ráncfelvarrásnak, viszont a mobiltelefonok használata világított rá, hogy mennyivel könnyebb és jobb egy olyan UI-t használni, amit ténylegesen a feladatra optimalizáltak olyan emberek, akik a felhasználók fejével is tudnak gondolkodni.

A képek kezelését például rendszerszinten kellene drag and droppal megoldani, hogy soha többet ne kelljen open/save dialog ablakokkal bénázni, ha látok egy képet valahol, akkor azt áthúzom oda, ahová rakni akarom, átméretezem egérrel akkorára, amekkorának látni akarom, rázúmolok, elforgatom, ahogy akarom, adok neki címet és az úgy lesz. És mindezt menük, mappák és egyéb felesleges lépések nélkül, automatikusan, szépen, egyértelműen.

Lehet, hogy vennem kéne egy Mac-et? :-)
süti beállítások módosítása