iPhone vs. HTC Desire
2010. november 01. írta: Asszem

iPhone vs. HTC Desire

Ez az én szubjektív összehasonlító táblázatom az általam használt és szerintem elég jól kiismert HTC Desire és iPhone 4 között. A listát folyamatosan bővíteni fogom. 

Legutolsó update: december 4. (játékok, lock-screen, visszagomb, swipe gesztusok)

iPhone vs. HTC Desire
 tuladonságiOS (iPhone) Android (HTC Desire)Melyik a jobb
KijelzőA Retina Diplay gyöngyörű, az apró betűk is jól olvashatók, amire a telefon egyéb hiányosságai miatt sokszor szükség is lesz.A kijelző felbontása szép, ha zoomolni kell, akkor viszont okosabban teszi ezt, mint az iPhone, ezért könnyebben olvasható. (ld. később) Az iPhone jobb, de nem sokkal
HangminőségKihangosítva és headset-en is szép, tiszta, érthető. Desire kihangosítva recseg, éles, torz, headseten fülsértőEgyértelműen az iPhone a jobb
 KameraGyönyörű képek, nem túl gyoran induló alkalmazás, a videófelvétel hangja is jóGyenge minőségű képek, videófelvételnél a külső hangok alig hallatszanak, a mikrofon elöl van, a kamera meg hátul.Egyértelműen az iPhone a jobb
 DesignSzép, elegáns, bár a szögletes forma miatt nem olyan kézreeső tartani. Törékeny, célszerű tokba helyezni, akkor viszont nem érvényesül az elegancia..A célnak megfelelő, nem ronda, viszont műanyag feeling (bár nem annyira gagyiműanyag, mint a Galaxy S).Tok nélkül az iPhone, tokkal mindegy
Gombok, kapcsolók

Kevés gomb, azok megbízhatóan működnek, a hangerőszabályzót kicsit nehéz megszokni, a többi stimmel.

Az elnémító gomb bekapcsolt állapotát nem jelzi az állapotsáv, könnyű némán felejteni telefont emiatt.

Sok gomb, jól működnek, a trackball néha pontatlan.

Kifejezetten tetszik, hogy van rajta többféle színben villogni tudó LED, a telefon így  sleepelt állapotban is tud értesítést küldeni.

Az Android több lehetőséget kínál, hasznosak az extra gombok.
Scroll, animációkJórészt zökkenőmentes, a telefon szinte sosem kelti a belassulás érzetét, a csúszkák (pl. hangerőszabályzás, zenébe tekerés) jól, pontosan és gyorsan reagálnak az érintésre.Általában zökkenőmentes, de az egyes alkalmazásokon belül nagyon akadozóvá tud válni.Egyértelműen az iPhone a jobb
 Home screen

4x4 kötelezően és automatikuan sorba rendezett ikon képernyőnként, valamint egy dokk négy ikonnal. Ha egy képernyő betelik, jobbra scrollozva megjelenik egy újabb. A dokk felett kis pöttyök mutatják, hogy éppen hol vagyunk.

A Home gomb megnyomása visszavisz a kezdőképernyőre. A scrollozás kifejezetten szép, kivéve a legelső képernyőtől balra elhelyezkedő keresőbe történő lépéskor, az ugrik egyet valamiért. Jailbreak nélkül nem módosítható.

7 home screen, ahol 4x4 helyre tetszőleges módon pakolhatunk ikonokat. Pinch-el egy áttekintő nézetbe zoomolhatunk, ahol mind a hét képernyőt egyszerre láthatjuk és egyetlen mozdulattal akármelyikre átválthatunk (ezért könnyű a két végpont között is váltani).

Az összes alkalmazáunkat az app drawer megnyitásával érhetjük el, itt ABC sorrendbe rendezve találhatóak az ikonok, amiket lefelé tudunk scrollozni.

Az eredeti HTC Sense home screen scrollozása kicsit akad, de a LauncherPro telepítésével simává válik. Alternatív homescreen telepítéséhez nem szükséges rootolni a telefont.

Az Android megoldáa egyértelműen jobb.
Mappák

Két ikont egymásra húzva automatikuan mappát hoz létre, aminek a neve az ikonok kategóriája lesz. Ezt átnevezhetjük, ha nem tetszik. A mappákból könnyű kirakni az ikont az asztalra, illetve más ikonokat ráhúzni. Kényelme, jó megoldás.

Mappán belül az alkalmazások elhelyezkedésének sorrendje tetszőlegesen változtatható.

Létre lehet hozni foldereket, de nehézkes, előbb meg kell csinálni a mappát, majd megadni, hogy melyik programok tartozzanak bele.

Mappán belül az alkalmazások elhelyezkedésének sorrendje nem változtatható.

Egyértelműen az iPhone a jobb.
Ikonok rendezése

Az ikonok automatikusan sorba rendeződnek, ezért ha törlünk egy alkalmazást, akkor borul az egész rendszer, ha szeretnénk, hogy valami mindig ugyanott legyen, akkor  gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő mennyiségű ikon legyen előtte.

Kényelmetlen.

Tetszőlegesen helyezhetünk el ikonokat a rendelkezésünkre álló helyekre, függetlenül attól, hány ikon van az adott képernyőn.Egyértelműen az Android a jobb.
 Gyári böngéző

 A Safari könnyen használható, villámgyors böngésző, nagyon szép ablakváltó animációval, viszont a pinch-el zoomolt szövegeket nem tördeli automatikusan,így ha az automatikus nagyítás nem elegendő, a felnagyított szöveg kilóg a képernyőről, amit nagyon kényelmetlen oldalra görgetve olvasni.

A felső URL sáv nem látszik állandóan, így egy hosszú függőleges oldal aljáról nehézkes felscrollozni egy újratöltéshez vagy más cím beírásához. 

 A gyári böngéző nem rossz, de nem is az igazi, néha belassul, az ablakváltó animáció béna, de akármekkora zoom-hoz tudja tördelni a szöveget, még ha ez szinte betűnkénti elválasztást jelent, akkor is.A tördelést leszámítva a Safari jobb.
WidgetekNincsenek, egyedül az ikonokon megjelenő számláló szolgálhat plusz információval az adott alkalmazás elindítása nélkül.

Vannak és nagyon hasznosak, egyszerre tudnak információt szolgáltatni és alkalmazást indítani, vagy beállítást változtatni.

Pl. wifi ki/be kapcsolás widget állapota mutatja, hogy van-e wifi, ha rákattintunk, akkor pedig ki vagy bekapcsolja a wifit.

Egyértelműen az Android a jobb.
ÉrtesítésekFelugró ablakok, hangok és az ikonokon megjelenő számlálók alapján tud értesíteni a rendszer a történésekről.

A felső sávban jelennek meg az értesítések, amit "lehúzva" tudunk részletesen megnézni.

A widgetek tudnak számlálóként is működni, de ez nem egységes, alkalmazától függ, hogy jelenik meg.

Egyértelműen az Android a jobb.
Screenshot készítésEgyszerű, Home+Sleep gomb megnyomásával, a Photo Albumba menti az elkészült képet.Rootolás nélkül nem lehet. Röhej.Egyértelműen az iPhone a jobb.
Kész fényképek kezeléseA miniatűröket azonnal megjeleníti, gyorsan és simán scrolloz a galériában, akárhány kép is van, a képek görgetése, forgatása szintén zökkenésmentes.Sok kép esetén nagyon lassan jeleníti meg a miniatűröket, ezért várni kell hosszú másodperceket, főleg a legfrissebb képek újranézésénél. Nehézkes.Egyértelműen az iPhone a jobb.
Alkalmazáspiac

AppStore, bankkártya kell a regisztrációhoz, többnyire fizetős alkalmazások, keresésnél nem lehet telefonon ingyenesre szűrni, iTunes könnyen elmenti és szükség esetén visszaállítja az összes alkalmazásunk.

Az alkalmazások (jailbreak nélkül) a telefon alapfunkcióit nem helyettesíthetik.

 Android Market, Magyarországon csak ingyenes alkalmazások érhetők el, de a kínálat bőséges, az alkalmazások jók, bár többnyire rondák.

Számos, rootolást nem igénylő alternatív piac felület van, pl. AppBrain. Az alkalmazások gyakorlatilag bármilyen funkciót megváltoztathatnak a telefonon.

Döntetlen. iPhone-ra több alkalmazás van, de ezek jórésze fizetős valamint a hatáskörük korlátozott.
Zenelejátszó

iPod, szép, iTunes kell neki, telefonon számokat nem lehet törölni, csak egy géppel szabad szinkronizálni, iTunes-on kívül nehéz a zenéket kezelni,

Zenét csengőhangnak beállítani csak külön alkalmazással lehet, vagy iTunes-al kell összekötni a gépet.

A célnak megfelelő alkalmazás, nem túl szép, de nem is ronda.

Könnyen lehet bármilyen zenét csengőhangként hozzárendelni kontakthoz, vagy általános csengetésnek beállítani.

Az iPhone lejátszója jobb, kivéve a csengőhang választási lehetőséget.
Lock screen

Testreszabható háttérkép, nehézkes csúszka (nem esik kézre, mert kicsavarja a hüvelykujjat a teljes feloldáshoz), a csúszka nem kikapcsolható.

Dupla home-clickre a zenevezérlőket érhetjük el a készülék feloldása nélkül.

Jailbreakelt iPhone-hoz lehet tölteni (iLock) progit, ami annyiban jobb az androidosnál, hogy engedélyezi a többkezes és/vagy többszöri áthaladásos gesztust, ami alapján nehezebb ujjlenyomatból visszakövetkeztetni a kódra.

Nem lehet saját háttérképet megadni (vagy legalábbis nem egy klikkel), a csúszkát viszont lefelé kell scrollozni a feloldáshoz, ez sokkal kényelmesebb mozdulat.

Igény esetén (widgettel, egy klikkre) a csúszka kikapcsolható. Ha zenét hallgatunk, a vezérlők azonnal látszanak. Biztonsági veszély, hogy a kijelzőn maradó ujjlenyomatok alapján kitalálható a mintázat.

Az Android jobb, leszámítva a hátteret.

Jailbreakkel megoldható.

Lock codeMegadhatunk egy négyjegyű számot (egyszerű kód) vagy bármilyen bonyolultabb jelszót, kifejezést. Beállítható, hogy csak bizonyos idő elteltével kérje a kódot, és az is, hogy 10 sikertelen próbálkozás után töröljön minden adatot.

Nem számokat, hanem egy mintázatot (pattern) kell beadnunk, amik persze a numeriku billentyűzet számainak feleltethetőek meg, így számként is leírhatók.

Előnye, hogy egyetlen folyamatos mozgással feloldható a billentyűzár. Igény esetén "normális" számokra is lecserélhető, valamint widgettel ki-be kapcsolható.

Inkább az Android jobb.
GPS, navigáció

GPS gyorsan és pontosan pozicionál, T-Mobile-tól ingyenes Navigon app, plusz rengeteg alternatív tölthető

Google Maps gyorsan betölt, gyorsan megtalálja a helyet, gyorsan zoomol, gyorsan rajzolja úra önmagát.

GPS néha lassan találja meg a telefont és kevésbé pontos, navigációt nem találtam.

Google Maps néha lassú.

Inkább az iPhone jobb.
A gyári Beállítások menü

Formailag nagyon szép, jól strukturált beállítási lehetőségek, ahol egyértelmű, hogy melyik csúszka milyen állapotban van és mit fog csinálni.

Szokatlan, hogy a telepített programok ide is rakhatnak beállítások menüpontot, mivel ez nem konzisztens, ezért itt is keresni kell és az appot is végig kell nézni, hogy biztos minden beállítási lehetőséget megtaláljunk.

A menürendszer nem rossz, de kell egy kis idő, amíg átlátja az ember. Néha inkonzisztens, hogy a kapcsoló alá írt tájékoztató szöveg a menü be vagy kikapcsolt állapotára vonatkozik.

A telefonon lévő fizikia Menu gomb viszont nagyon hasznos, nem kell keresni az appokban a menüt, hanem ezzel a gombbal biztosan elérhető.

Döntetlen.
Kontakt kezelés

A beállított e-mail fiókokhoz kapcsolódó kontaktainkat láthatjuk, csoportokat (Gmail) nem tud kezelni, fényképeket nem jelenít meg a kontaktlistán, viszont jobb oldalt az ABC betűire klikkelve könnyen tudunk ugrani a megfelelő betűre, ami hosszú kontaktlistánál hasznos.

Többszörös kontakotkat össze tud linkelni

Ha megadtunk Facebook és/vagy Gmail accountot, akkor automatikusan leszedi és összefűzi a kontaktokat, a hozzájuk kapcsolódó képpel.

Jól kezeli a Gmail kontakt csoportait.

Mivel én a Gmail-ben sokat használom a csoportokat, ezért számomra az Android egyértelműen jobb.
Tárcsázó és hívás közben

A tárcsázó hagyományos numpad. Viszont van lehetőségünk könnyedén kontaktokat kedvencnek menteni, így őket egy klikkre tudjuk hívni.

Hívás közben a kontakthoz tartozó fényképet csak kicsiben jeleníti meg.

A tárcsázó nagyon ötletesen van megoldva, egy numpad, de ha elkezdünk írni rajta, akkor a számokhoz tartozó betűknek megfelelő kontaktokat dobja ki. Ezáltal gyorsan meg lehet találni azt, akit hívni akarunk, anélkül, hogy a keresőmezőt kellene használnunk.

Hívás közben nagyméretűen jeleníti meg a hívott fél fotóját, vagy a zöld android robotot, ha nincs fénykép rendelve a kontakthoz.

Inkább az Android jobb.
Facebook és Twitter integrációLe lehet tölteni alkalmazásokat, a gyári beállítáok külön nem teszik lehetővé a megosztást.Ha a telefon legelső bekapcsolásakor megadjuk a Facebook és Twitter accountunkat, akkor ezeket szervesen integrálja a rendszerbe, pl. képeket egy klikkel tudunk felküldeni Facebookra vagy a böngészőben linket tudunk küldeni Twitterbe.Egyértelműen az Android jobb.
JátékokNem is gondoltam volna, hogy valaha érdekelni fognak a játékok telefonon, de az iPhone tényleg fantasztikus kínálattal bír.Androidon még csak most kezdenek megjelenni a játékok.Az iPhone jobb.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SharpSA 2010.11.01. 16:42:38

Nagyon jók az írásaid a témában. :)
Annyit tennék csak hozzá, hogy sok dolog messze jobb lett a Desire HD-n (pl. hang a videofelvételben). Nekem még megvan a Desire-m is, így élőben össze tudom hasonlítani őket.

ESz · http://emich.hu 2010.11.01. 17:10:37

A gyári böngésző iphone részhez említeném hogy ha rátappintasz a felső menübárra, akkor felgörög az oldal tetejére azonnal (hosszú oldalaknál igencsak hasznos és nekem ez hiányzik Androidon)
Ez egyébként az appok nagy részénél működik.

Andy_Throw 2010.11.02. 13:14:49

menő összehasonlítás, kitartok az androidnál:)

Desh 2010.11.02. 13:25:08

A hangminőség tényleg olyan borzasztó fülessel is? Szeretnék venni nemsokára valamilyen okostelót, a Desire-n állapodtam meg eddig, de ez most kiábrándított :(. Igazából gyakran néznék rajta filmeket, mert sokat utazok vonaton. Tudnál segíteni a döntésben?

Asszem 2010.11.02. 21:18:53

@Desh: igen, fülesen kifejezetten borzasztó volt (lehet, hogy én fogtam ki rossz fülest/telefont), de ilyen élményt még soha életemben nem tapasztaltam telefonnal: meg kellett kérnem beszélgetőpartnereim, hogy halkabban és lágyabban beszéljenek, mert a füles valahogy iszonyú bántóan és sértően felerősítette néha a magas hangokat, szóval kvázi kínszenvedés volt vele telefonálni, a zenelejátszás pedig elég halk volt, mélyek nélkül, szóval azt se nagyon szerettem.

Ha valamiben egyértelműen jobb az iPhone, akkor az a hardver. De a Galaxy S-es kollégák már jelezték, hogy annak sokkal jobb a hardvere, mint a Desirenek, szóval én a helyedben semmi esetre sem vennék Desire-t, hanem megvárnám a Desire HD-t és kipróbálnám élőben, milyen a hangja.

SharpSA 2010.11.02. 22:20:15

@Asszem: Megvárnád? Nekem már egy hete megvan, most is arról írok.
Próbáltad a Desire-t nem gyári fülessel is? Mert nekem nem volt vele bajom, igaz én egy Sennheiser-rel hallgattam. A gyári fülesek sajnos elég gyengék szoktak lenni.

Asszem 2010.11.02. 22:30:10

@SharpSA: Desire HD-d van? Király, akkor írd meg a tapasztalataid, kíváncsi vagyok, én azt tervezem, hogy iPhone után az lesz a köv. tellám.

Nem, a Desire-t csak a gyári headsettel próbáltam, lehet, hogy segített volna egy jobb minőségű, viszont engem a kihangosított hang is nagyon zavart, az is teljesen torz volt, vagy halk.

Összességében én azt tapasztaltam, hogy nem tetszik a hangja.

Na, majd írj a HD-ről.

SharpSA 2010.11.06. 14:51:52

@Asszem: Nem is tudom mit és hova írhatnék róla, már annyi tesztet írtak, de szívesen írok. Egyelőre csak a képernyőről annyit, hogy az AMOLED-es Desire után fakónak tűnt a HD képernyője, ha nem szemből néztem, mivel kisebb a betekintési szöge, de nagyon hamar megszoktam. Ugyanakkor ez előnye is ennek a képernyőnek, mert ezen este vagy gyengébb fényviszonyok között jobban teljesít az automata fényerő szabályzás, ami azt jelenti, hogy pont jó a fényerő, nem "sül" ki a szemem. Az AMOLED-nél bizony este sok volt a háttérvilágítás. A HD képernyője még jobban olvasható, látható napfénynél.

Eldorado 2011.02.04. 11:22:05

A céges telefonom iPhone 3G, a sajátom HTC Desire. Saját véleményem szerint (nem használom a kamerát és a videót) a HTC jobban megfelel a mindennapos igényeknek. Tesztelgettem őket, nagy differenciát nem érzékelek közöttük.
süti beállítások módosítása