Clear - forradalmi feladatlista kezelő iPhone-ra.
2012. február 15. írta: Asszem

Clear - forradalmi feladatlista kezelő iPhone-ra.

Megjelent a várva-várt Clear feladatkezelő alkalmazás iPhone-ra, ami a készítők reményei szerint forradalmasítani fogja a todo-listák működését azzal, hogy minden vezérlést kizárólag gesztusokkal old meg, nincs egyetlen menüpont sem. 

Gyorsan le is csaptam rá, most csak 1 dollárért vihető az AppStore-ból, lehet, hogy később drágább lesz, aki szereti az újdonságokat, annak érdemes kipróbálni.

Az első benyomásaim alapján: az irány nagyon jó, de aki komolyabb feladatokat, komplexebb projekteket szeretne kézben tartani, az egyelőre ne ezt használja, mert a gyönyörű külső elég szegényes belsőt takar.

Ez a videó nagyszerűen bemutatja a koncepciót:

Nézzük, hogy működik mindez a valóságban.

Az első indítás után tényleg érdemes elolvasni a kezelési útmutatót (hat fénykép), különben el leszünk veszve. A legjobb tanács az utolsó: kicsit játszadozzunk az alkalmazással, fedezzük fel, hogy működik.

Az alapkoncepció az, hogy az alkalmazás három rétegből áll: beállítások, efelett a listák, efelett az éppen kiválasztott lista konkrét elemei.

Beállítások:

Listák:

Tennivalók:

A pozitívumok:

Első ránézésre gyönyörű. Abszolút letisztult, hiszen a tennivaló lista elemein kívül nincs más információ a képernyőn. Ennél fókuszáltabban megoldani ezt nem lehet. Ez az app legnagyobb előnye.

Gesztus vezérelt kezelés gyors, az animációk jók, még a hang is szép. Vannak témák, ha nem tetszik a gyári, sőt, mivel érzékelte, hogy nálam fent van a Tweetbot is, ezért kaptam egy külön Tweetbot témát is. Ez egy aranyos gesztus.

Az egész koncepció baromi jó. Csak sajnos most jön az a rész, hogy de,

A negatívumok:

A gesztusvezérlés. Jó lesz az irány, jó az ötlet, de a megvalósítás még nem az igazi. Amikor váltani akarok az egyes szintek között egy gyors lehúzással, ha nem elég hosszan húzom le a képernyőt, új taskot akar hozzáadni. Ez nagyon zavaró, jelenleg 5 esetből 3-szor ez történik. Én a lehúzás gesztushoz nem társítanám az új feladat hozzáadását.

A feladatok és listák neveinek hossza nem tetszőleges, hanem annyira van korlátozva, ami kifér. Ez nekem így 2012-ben nagyon furcsa, azokat az időket idézi, amikor a SIM kártyán nem fértek ki a kontaktok nevei és ment a rövidítés ezerrel.

Alapvető funkciók hiánya: nem lehet a feladatokat hierarchiába rendezni, nem lehet dátumhoz kötni, nincsenek ismétlődő feladatok, nincs prioritás (vagyis van, a koncepció szerint a lineárisan bemutatott taskok között a legfelső a legfontosabb, majd ez csökken lefelé haladva).

Egyelőre nincs desktop verzió, amivel szinkronizálna.

Nincs minden gesztus kihasználva. A balra-jobbra húzás szinte teljesen hiányzik, kivéve az egyes konkrét feladatokon (balra húzva törli, jobbra húzva elvégzettnek jelöli). A felfelé húzás gesztusát is kihasználhatták volna jobban. Közben rájöttem, ha elvégzettnek jelölünk egy feladatot, akkor az szürkén áthúzva megjelenik alul. A felfelé húzással ezt a listát tudjuk törölni:

 

 

Összefoglalva

Jó az irány, de ez egyelőre nem elég a forradalomhoz. Ráadásul a hangvezérlés (Siri) segítségével bármilyen grafikus felületnél könnyebb feladatokat hozzáadni, főleg, ha dátumot is be kell állítani. Az alapvető funkciók hiánya miatt főképp, de a többi, fent említett negatívum miatt, szerintem nem lesz akkora siker ez a konkrét alkalmazás. De mióta ismerté vált az ötlet, már jönnek is a szégyentelenül másolók és a kreatív továbbgondolók.

Amiben biztos vagyok: más, nem csak todo-list alkalmazásokban is egyre több, hasonló, csak gesztuson alapuló vezérlést fogunk látni. Mert baromi kényelmes. Végre a touchscreen teljesen el tud szakadni a menüpontra kattintástól. Ha másért nem, már ezért megérte.

Clear. Tölthető az AppStoreból, 1 dollárért (most még).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása