Ingyenes, korlátlan és automatikus biztonsági mentés fotóinkról Google Plusban.
2012. február 19. írta: Asszem

Ingyenes, korlátlan és automatikus biztonsági mentés fotóinkról Google Plusban.

A Google Plus egyik legnagyobb előnye a Facebookkal szemben, hogy az Instant Upload (magyarul Azonnali feltöltés) szolgáltatással a telefonon készített képeinket és videóinkat automatikusan fel tudjuk tölteni Google Plus fiókunkba.  

 Figyelem paranoidok!

A képek egy privát mappába lesznek automatikusan feltöltve amihez senki nem fér hozzá!
Ha valaki házipornót készít vagy a titkos találmányát fotózza, esetleg egy államellenes összeesküvés résztvevőiről csinált tablóképet emlékbe, akkor ne használja ezt a szolgáltatást.


Mindenki más, aki a teljesen átlagos, személyes fotóit szeretné biztonságban tudni - nyugodtan.

Biztonsági másolatot készíteni macerás dolog. Senki nem szereti. Fotókról meg pláne nem. Mégis a saját képeink és videóink a legfontosabb adatok, amelyek ha egyszer elvesznek, sehonnan nem pótolhatók, nem lehet újra letölteni a netről.

A digitális korszak óta nem is nagyon nyomtatunk ki, vagy hívatunk elő képeket, a gépen tároljuk és nézzük és osztjuk meg őket. Ez sokkal kényelmesebb, de a fentiek miatt nagyon fontos, hogy legyen biztonsági másolatunk. Nem véletlen, hogy pont ezt emeli ki a Google reklámja is:


Amikor először bekapcsoljuk a szolgáltatást, be tudjuk állítani, hogy a korábbi fotóinkat is feltöltse-e, vagy csak azokat, amiket ez után fogunk készíteni. Amiatt sem kell aggódni, hogy ez majd felzabálja a mobilnetünket, mert be lehet állítani, hogy csak akkor végezzen feltöltést, ha wifin vagyunk.

 

Egy dologra kell figyelni: a Plus alkalmazást el kell indítani, hogy feltöltse a képeket. A többi viszont már megy magától.

Miután beállítottuk a szolgáltatást, a saját privát mappánkba lesznek feltöltve a képek és videók, amiket aztán bármikor kényelmesen végigböngészhetünk és a publikusnak szánt dolgokat egy gombnyomásra megoszthatjuk a köreinkkel.

Itt jön be a Google Plus másik nagy előnye a Facebookhoz képest: a megosztott információt nem minden ismerősünk látja, csak az, akiknek szánjuk. Azaz, csinálhatunk olyan köröket, mint pl. "Szűk család", "Rokonok", "Barátok", "Haverok", "Ismerősök", "Érdekes emberek", és eldönthetjük, hogy egy-egy fotót mely kör, vagy körök lássanak. Bár ezt a Facebookon is meg lehet csinálni, az emberek többsége ezt nem tudja, vagy megszokta, hogy FB-n a megosztás mindent vagy semmit alapon megy. Én rengeteg képet osztok meg Plus-on csak pár emberrel.

További előny, hogy a webes felületen a mobilról automatikusan feltöltött képek nagyon szépen, ízlésesen vannak sorba rendezve, napokra lebontva láthatjuk, hogy mikor milyen képek készültek. 

Nekem ez hatalmas élmény volt, amikor először megéreztem, hogy végre nem Windows mappákban kell több száz vagy ezer IMG23232.jpg és IMG123232.jpg között keresgélnem, nem kell kézzel mappákat létrehoznom és tömegesen fájlokat átneveznem. Elég csak megnyitom a Plus-t, benavigálnom a Telefonról feltöltött képekhez (kiraktam a linket a könyvjelzősávra, így ez az egész gyakorlatilag egy klikk) és már látom is őket.

Mennyiségi korlátozás nincs, annyi képet töltünk fel, amennyit csak akarunk. Egyedül a fotók felbontásából szab le valamennyit, de nem művészi vagy nyomtatásra szánt fotók készítésére még így is tökéletesen megfelelő a felbontás. Videóknál a 15 perc a felső határ. 

Én mindenkinek nagyon ajánlom, aki sok képet készít telefonjáról és szeretne egy gyors, könnyű és praktikus módszert arra, hogy automatikus biztonsági másolatot készítsen a képeiről. 

 

Kiegészítés: miben különbözik ez az iCloudban található Photostreamtől?

Backup-junkieként én szeretek több helyre is menteni, sosem lehet tudni, ezért az iCloud is be van állítva. A legfontosabb különbségek:

  • Az iCloud csak 30 napig tárolja a felhőben a képeket
  • Az iCloud csak a legutolsó 1000 képet tárolja a felhőben
  • Az iCloud nem tölt fel videókat
  • Az iCloud nem biztonsági másolat készítésére való, hanem arra, hogy a különböző iEszközeink között szinkronizálni tudjuk a képeket.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sákif za morro? 2012.02.19. 20:23:09

Tényleg van olyan ember, aki a telefonjával fotózik?! Egy két érdekes pillanat oké, amikor nincs nálunk rendes gép...

Asszem 2012.02.19. 20:25:36

Tényleg van. Te profi fotós vagy? Én nem, nekem bőven elég az a kép, amit a telefonom csinál. Kb két éve elo sem vettem a digitális fényképezőgépet. A telefon pedig úgyis mindig nálam van.

provata 2012.02.19. 20:59:12

a galaxy tabom boven eleg jo kepet csinal nekem. egyebkent az android alapbol feltolti a kepeket a plus-ra.

Asszem 2012.02.19. 21:06:35

@provata: iOS-en csak a napokban aktiválták ezt a funkciót, mindig is irigyeltem az androidot emiatt.

kaskala 2012.02.20. 08:31:13

A feltöltött fotókat hogyan lehet törölni?
Az összes fotót automatikusan feltölti, a hibásakat is.Rendezni pedig sehogy sem tudom.

kaskala 2012.02.20. 08:34:24

közben rájöttem, lehet törölni.

elektrooo 2012.02.28. 10:37:59

Hali

Nekem van egy olyan problémám ezzel, hogy ne minden képet tölt fel. Pl.: most csináltam 3 képet és abból csak egyet töltött fel. Nem értem. Van valakinek valami ötlete?
Egyébként nagyon jó lenne...
Galaxy s plusom van, ha ez számít valamit.

Asszem 2012.02.28. 13:43:01

@elektrooo: androidon nem tudom ez mitől lehet, meg tudod ismételni a jelenséget?

Asszem 2012.02.28. 13:43:39

@kaskala: A rendezés nekem is nagyon hiányzik, illetve ha már sok fotó van feltöltve, akkor jólenne, ha gyorsan lehetne dátumhoz/albumhoz ugrani.

elektrooo 2012.02.28. 14:41:21

@Asszem: Köszi, hogy érdeklődsz a probléma iránt, de meg tudtam oldani.
Pontosabban megoldottam amit elrontottam.
A helyzet a következő. Volt egy üres könyvtár abban a könyvtárban amibe a képeket menti. Most, hogy azt töröltem minden rendben megy.
De ez is egy érdekes dolog. Miért is volt ott az a könyvtár...? Hát azért, mert a magyar ember mindig megkeresi a kiskapukat.
Néhány hete olvastam, hogy a dropbox beta verziója automatikusan feltölti a képeket és videokat, valamint (és ez itt a lényeg) minden feltöltött 500 MB után kapsz újabb 500 MB tárhelyet egészen 8 GB-ig. Ezért csináltam az említett könyvtárat és belepakoltam vagy 6 GB-nyi fényképet. Éjszakára felraktam töltőre a telefont és reggelre... lássatok csodát a 3,25 GB tárhelyből lett 8,25 GB. Mondjuk ez több mint 8 GB, de üsse kő, elviselem.
Megeshet, hogy ez az 500 MB után plusz tárhely lehetőség megmarad örökre, de lehet csak a beta verzió végéig. Na lényeg a lényeg, ez az én kis történetem.
Szép napot! ;)
süti beállítások módosítása