A Google+ szar, mert fogalmam sincs róla mire való
2012. február 29. írta: Asszem

A Google+ szar, mert fogalmam sincs róla mire való

A napokban több nagy techblog is leközölte (direkt nem fogom linkelni) azt a kutatást, ami kimutatta, hogy a Google+ mennyivel gyengébb a Facebookhoz képest, mert míg utóbbin naponta órákat töltenek a felhasználók, addig Pluson csak pár percet, és a legtöbb user csak regisztrációkor néz be, azt látja, hogy nincs fent egyetlen IRL ismerőse sem és ezért soha többet vissza sem jön.

Szóval a szokásos.

Pár gondolat és kérdés, amit a fanyalgóktól vagy a Plust felületesen ismerőktől szívesen megkérdeznék:

  • Vajon amikor a Facebook kb. fél éves volt, hány aktív felhasználója volt? És mennyi időt töltöttek az oldalon?
  • Vajon nálunk, Magyarországon amikor megjelent a Facebook, mennyi időt töltöttek az átlag felhasználók az iWiW-en és mennyit a Facebookon? 
  • Vajon hány olyan webes szolgáltatást ismerünk, amely indulása után fél évvel 90 millió regisztrált felhasználót tudott gyűjteni?
  • Vajon világos-e, hogy jelen fázisában a Google+ még nem arra való, hogy az összes IRL vagy OFB (On Facebook) ismerősünket "visszaigazoljuk"?
  • Vajon tudjuk-e, hogy ha aktívan keresünk hozzánk hasonló gondolkodású, szimpatikus embereket, akkor baromi jó közösséget lehet nagyon gyorsan kiépíteni?
  • Vajon értjük-e, hogy akkor fognak minket is követni, ha kitöltjük az adatlapot és sokat posztolunk nyilvánosan?
  • Értjük-e egyáltalán a körök koncepcióját? Világos-e, hogy ez nem kölcsönös "visszajelölés", mint a Facebookon?
  • Világos-e, hogy attól, mert valakinél egyetlen posztot sem látunk nyilvánosan, nem biztos, hogy nem is használja a szolgáltatást. Lehet, hogy nagyon is aktív, csak mi nem vagyunk egyik körében sem.

Szóval van egy csomó minden, amit érdemes lenne figyelembe venni, mielőtt leírjuk a Plust, mint bukott dolgot. 

Emlékeztetőnek még néhány dolog:

  • Pár éve kevesen gondolták volna, hogy a MySpace-t egy újabb közösségi háló letaszíthatja a trónjáról. A Facebooknak sikerült, de nem fél év alatt.
  • Pár éve kevesen gondolták volna, hogy egy telefon teljesen átrendezheti a mobilpiacot. Az iPhone-nak sikerült, de nem fél év alatt.
  • Pár éve az emberek többsége kiröhögte a Twitter, mert fogalmuk sem volt, mire való és hogy érdemes használni.
  • Pár éve az iPad megjelenésekor sokan azt mondták, ez egy felesleges luxusjátékszer és biztos, hogy nem lesz siker. 
  • Jelenleg nagyon sokan gondolják azt, hogy az iPad legyőzhetetlen a táblagépek piacán...

 

Én azt gondolom, adjuk meg az időt a Plus-nak és majd 2-3 év múlva reálisan fogjuk látni, mennyit ér a piacon.

Azoknak pedig, akik aktívan használják a Plus-t, itt van egy érdekes szavazás arról, ki mennyi időt szokott eltölteni az oldalon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yitsushi · http://blog.code-infection.com/ 2012.02.29. 12:46:53

Jelenleg:

5+ hours 266 17%

amit a

1 hour 256 16%

Kovet a szavazasnal. Amugy utalom, hogy nincs a google-nek Comment API-ja, mert oszinten szolva utalom, hogy mindig be kell lepkednem minden motorba (blog.hu, wp etc.) Egyszerubb lenne, ha posztolva van kintre akkor a kommen t ahhoz mehet is egybol. Ha ott kommentelek rad akkor ide is betolna... =/ (ahogy a facebook csinalja, csak a facebook cuccai tetulassuak es durvan lassitanak az oldalon)

Asszem 2012.02.29. 12:56:55

@yitsushi: abszolút egyetértek, amint lesz, tolom is ide. Én már sokkal jobban szeretem beküldeni Plusba a cikket és az ottani ismerősökkel kitárgyalni, mint az adott blogon kommentelni.

Amit még nagyon hiányolok, az a mobil alkalmazásokban a Plusolási lehetőség. Gondolom azért nincs még, mert ehhez sincs API.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2012.02.29. 13:24:35

Az a baj, hogy a Google+ gyk. semmit se mutatott fel az elmúlt fél évben, míg az FB igen. Ez utóbbi nagyon agresszíven és ügyesen kebelez be szolgáltatásokat és megoldásokat.

Ráadásul a G+ sok tekintetben nagyon körülményes, pl. külső oldalakra dobott +1, felhasználók kidobása a falról (letiltani lehet, de az nem ua.). Az FB felülete se leányálom, de a G+ nagyon kiforratlan.

Asszem 2012.02.29. 13:26:58

@_alesi_: na ezzel nem értek egyet, bár az igaz, hogy még csomó mindent lehetne fejleszteni, de így is rengeteget változott és fejlődött a Plus (pl. a posztok kereshetősége, hashtagok bevezetése, körök menedzselése, játékok, Pages, a +1 gomb működése, a képnézegető működése, Instant Upload, What's hot, az értesítési rendszer átdolgozása, stb.)

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2012.02.29. 16:43:09

@Asszem: mondom úgy, az FB-hez képest nem sokat tudott felmutatni az átlagember szempontjából (mert a hashtag és keresés nekik nem szempont).

Azt azért ne felejtsük el, hogy a G+ nem a semmiből, hanem nagyon komoly hátszéllel épített 90 milliós adatbázist, míg az FB gyakorlatilag nulláról indult.

Én használom a G+-t, de inkább szakmai fórumnak, semmint Facebook-szerű közösségi oldalnak látom. Ami nem is baj, mert mindenkinek jut hely az internet tengerén, de ez elég erősen behatárolja a későbbi terjeszkedés lehetőségét.
Baráti körből sokan regisztráltak, de _senki se_ használja és abszolút nem is érdeklődnek iránta (vállvonás, "Minek? Ott a Facebook.").
süti beállítások módosítása