Az összetört tükör válaszol (Semotának).
2014. február 19. írta: Asszem

Az összetört tükör válaszol (Semotának).

Kénytelen vagyok itt válaszolni, mert Semota a saját blogjáról kitiltott.

Előzmények

Semota egy Asperger-szindrómás ember, aki blogjában ( http://livewithit.blog.hu/ )egy alternatív autisztikus identitás felé törekedve az Asperger-szindróma megéléséről ír. Saját élettapasztalatán keresztül ismerhetjük meg, hogy milyen az élet aspergeresként, miben más, miben erősebb, miben gyengébb, mint egy neurotipikus (=nem Asperger-szindrómás) ember. Ezen kívül Asperger-szindrómás gyerekek szülei számára tart fenn zárt fórumot.

A társadalom többsége neurotipikus emberekből áll, akik közül sokan nyílt vagy burkolt előítéleteikkel, félelmeikkel, ellenségességükkel sok szenvedést okoznak az Asperger-szindrómával élők számára. Sajnos sokszor pont az érintett közvetlen környezetében, a szindróma meg nem értése vagy félreértése miatt, éppen azok ártanak a legtöbbet, akiknek segítenie kellene (szülők, rokonok, barátok, kortársak).

Semota a blogjában többek között pontosan ezekre a dolgokra hívja fel a figyelmet, azért, hogy a nem Asperger-szindrómás emberek is jobban megértsék és ezáltal elfogadják az aspergeres viselkedés és gondolkodás megnyilvánulásait. 

Azt gondolom, hogy erről írni nagyon fontos és jó dolog, de nem mindegy, hogyan, milyen stílusban történik.

A kritika

Történt, hogy többen visszajelzést adtunk Semotának arról, hogy sok írásában sértő, dehonesztáló és félreérthető, az ahogy a neurotipikus emberekről (neurotipikus=nem Asperger szindrómás) ír.

A visszajelzést Semota nem fogadta el, sőt magának a felháborodásnak a tényét a fel nem ismert előítéleteink bizonyítékaként értelmezi. Hozzászólásainkat törölte a posztjai alól, engem kitiltott, a többieket nem tudom, hogy csak törölte-e, vagy le is tiltotta.

A válaszom

Az Áttörünk című posztjának erre a bekezdésére reflektálok:

"A felháborodások, a sértődések, a feszülések azon, hogy visszanyomkodjanak a marginalizáltaknak szánt dobozba, az elszánt "neurotipikus jogvédők" megjelenése mind-mind azt bizonyítja: valami elindult itt. Megkapargattunk valamit, amit a többségiek szerint kényelmesebb lenne nem bolygatni. Reflektálatlan előítéletekre tapintottunk, tükröt tartottunk az emberek elé, és most jobban esne összetörni a tükröt."

Semota, nagyon félreértettél minket! Kíváncsi lettem volna, ha megkérdezhettem volna, mégis hogy jutottál erre a konklúzióra? 

Mi, "neurotpikus jogvédők" (vedd észre a gúnyos skatulyát, mi sem hívunk titeket "aspergeres jogvédőnek") NEM azért kommenteltünk nálad, mert szerintünk kényelmesebb lenne nem bolygatni az igazságtalanságot és előítéleteket, amelyekkel a társadalom a fogyatékos, beteg, vagy betegnek vélt atipikus tagjai iránt viseltetik. 

Sehová nem akarunk visszanyomkodni, téged sőt! Éppenhogy segíteni akarunk neked, hogy sikeresebb és hatékonyabb legyen a tevékenységed azáltal, hogy jelezzük, mi az, ami SZERINTÜNK ÉS SZÁMUNKRA a megnyilvánulásodban sértő lehet

Erre TE azt mondod, hogy amit te írsz, az nem is sértő, és akinek nem inge ne vegye magára. Viszont azt megköveteled, hogy amit ti éreztek sértőnek, annak sértő voltát mi ne vitassuk. És ebben én egyetértek veled. Mindig a sértett félnek joga eldönteni, hogy milyen megnyilvánulást értékel sértőnek.

Te barát-ellenségben gondolkozol és azokat, akik a stílusodat kritizálták, beraktad az ellenség dobozba. Egyszerre veszel fel mártír szerepet, akit vissza akarnak nyomni és hős szerepet, aki ezt nem hagyja. Csakhogy az érdemi vitától elzárkózol, az ellentétes véleményt megfogalmazókat kitiltod a blogodról, vagy a zárt fórumodra írókat nyilvános posztban figurázod ki és alázod meg. 

Méltatlan viselkedés ez a szerephez, amiben én támogatni szerettelek volna. Nagyon fontos és hasznos, hogy legyen egy jó fórum, egy kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló közösség, amely az aspergeres szülők számára segítséget nyújt. Az, hogy Te létrehoztál és fenntartasz egy ilyen közösséget, mindenképpen elismerést és tiszteletet érdemel.

Nagyon sajnálom, hogy a stílusodra adott kritikánkra kitiltással válaszolsz és úgy érzed, pont ennek kell megerősítenie téged abban, hogy jó úton jársz. 

Félek tőle, hogy a kritikus hangok kitiltásával tovább erősíted a közösségedben a csoportgondolkodást, aminek következtében a konfliktuskerülő emberek nem mernek vagy akarnak ellentmondani majd neked, amit még inkább igazad megerősítésének fogsz tekinteni. Ne a neurotipikusságban keresd a bajok forrását, mert az nem vezet sehová, csak bűnbakképzéshez.

Zárszóként a kitiltásról

Úgy gondolom, hogy részemről az egész vita hangneme kulturált volt, az, hogy kitartottam álláspontom mellett nem feltétlen annak a bizonyítéka, hogy nem értettelek meg téged, hanem egyszerűen nem tudtál meggyőzni. Mivel mindketten úgy éreztük, hogy elbeszélünk egymás mellett, javaslatot tettem arra, hogyan próbáljuk megérteni a másik álláspontját. 

Sajnálom, hogy nem fogadtad el, mert úgy kulturáltan le tudtuk volna zárni a vitát, a másik felet tiszteletben tartva, megegyezve abban, hogy a másik álláspontjának ismeretében sem értünk egyet a vitatott kérdésben.

Ha úgy érzed, hogy utána túlfeszítettem a húrt, mert a következő posztodban is visszatértem erre a témára, elnézést kérek. Ha ezt ott jelezted volna, azt is tiszteletben tartom és nem erőltetem tovább a kérdést.

Ehelyett te törölted a hozzászólásaimat és kitiltottál a blogodról. 

Sok időt szántam rá, hogy én is tükröt tartsak neked. Összeszedtem a te hozzászólásaidból azokat a megnyilvánulásokat, amelyek mutatják, hogy mennyire kettős mércével viselkedsz, hogy a magad iránt jogosan elvárt tiszteletet nem adod meg másoknak, ha azok nem értenek egyet veled. Mindezt törölted.

Ki az hát, aki összetöri a tükröt?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klebsiella · http://zsofiadel.blog.hu 2014.04.20. 20:23:10

Ha te mondasz valamit, az NT/mansplaining, kétségbe vonod a kompetenciáját abban, hogy megítélje, mi sértő és mi nem.
Bármit mondasz, ez a válasz. Ha te érzel valamit sértőnek, arrogánsnak, az csak a te előítéleteid miatt lehet, amikre ő felhívta a figyelmedet, és amikre még nem reflektáltál.
Neki joga van nyilvánosán is kielemezni egy elvileg zárt fórumba írt hozzászólást, úgy értelmezni, ahogy gondolja. Elvárja, hogy ha sértő dolgot mondtál (legalábbis az ő olvasatában), kérj elnézést, amire a válasz: "Helyes!", és ne próbáld megmagyarázni, hogy nem úgy gondoltad, nem jól értelmezi.
Ha te jelzed, hogy valami téged sért, esetleg a stílus, vagy az a tény, hogy a fórumön, vagy Facebook-on írt komentedet visszaolvasod félremagyarázva, akkor visszajutunk az elejére: NT/mansplaining.

Annyiba kötnék bele, hogy a fórum nem NT szülőknek van, hanem minden spektrumlakó és érdeklődő számára. Sok aspi tagja, mindenféle témáról lehet értekezni, még társkereső is van. És vannak aggódó, sokszor kétségbeesett NT szülők is... Mint én, aki kaptam sok biztatást és segítséget ott.

Asszem 2014.04.20. 21:06:53

@klebsiella: Szerintem durva ego-problémára utal, ha valakinek már az is sértő, ha feltételezik róla, hogy téved.

Már miért is ne lehetne bárkinek kétségbe vonni a kompetenciáját? Bemondásra, csak mert valaki határozottan mond valamit, még semmi nem lesz igaz. Attól, hogy Semota aspergeres, még nem lesz igaza automatikusan mindenben.

De ha még meg is van a kompetenciája, abból sem következik, hogy ne lenne olyan eset, amikor téved. Még Stephen Hawking is tévedett egy csomó dologban, pedig talán ő most a legokosabb ember a Földön és igazán senki nem vonja kétségbe a kompetenciáját.

Semotának ez a "ha nem értesz velem egyet akkor kétségbe vonod a kompetenciám ergó lenézel ergó megsértesz" logikája két reakciót tesz lehetővé a vitapartner részéről: a teljes konfrontációt, vagy a teljes kapitulációt. Középút nincs.

Az a baj ezzel a stratégiával, hogy durva önbeteljesítő jóslatként működik, mert sok ember inkább választja a konfrontációt, ami viszont Semota számára bizonyíték az igazára. Az angolnázós poszt alatt született az a komment, hogy vegye figyelembe, ha tévesen angolnázásnak vél egy viselkedést és ezzel konfrontálja a másik felet, akkor jogos lehet annak a felháborodása, de Semota sémájában az angolnázás "leleplezésére" adott felháborodott reakció pontosan az angolnázás tényének megerősítése.

A derailing/tone_argument/NTspalining/mansplaining sajnos kiválóan alkalmasak az érdemi vita megkerülésére, mert így nem kell az eredeti kritikára válaszolni, lehet támadni a kritizáló személyét (nemét, neurotipikusságát, többségi csoport tagságát) valamint következtetéseket levonni a mögöttes motivációjára nézve ("valójában ártani akar, a segítő szándéknak álcázva"). Tulajdonképpen ez az ad hominem érvelés egy specifikus esete. De természetesen nem mindig, mert valóban lehetnek olyan szituációk is, amikor tudatosan, vagy nem tudatosan, de tényleg ez történik.

A nagy kérdés, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a kettőt egymástól? Számomra ott bukott meg Semota hitelessége, amikor rákérdeztem, hogyan tudnám a kritikámat megfogalmazni úgy, hogy az ne legyen mansplaining. Erre nem tudott válaszolni (hiszen fennáll a veszélye annak, hogy ha megadja a "kulcsot" akkor az ő szabályait betartva fogom elmondani a kritikát és akkor már nem kerülheti el az érdemi választ), hanem előhúzta a "megsértesz, ha kétségbevonod a kompetenciám" kártyát.

Innen nagyon nehéz lesz visszahozni a kommunikációt, egyedül a bizalom felépítésével történhetne meg, ahhoz viszont a részemről teljes kapituláció és sűrű bocsánatkérés kellene, amit nyilván a saját egóm és az igazamba vetett hitem nem fog meglépni.

A fórumot nem olvasom, csak a blogot, kiváncsi vagyok, jön-e majd valaki, akinek sikerül áttörést hoznia. Bízom benne, hogy igen és egy nap újraolvassa a korábbi vitákat átértékeli az elhangzottakat.

klebsiella · http://zsofiadel.blog.hu 2014.04.20. 21:52:54

@Asszem:
Engem elbizonytalanított a lányommal kapcsolatban, és felesleges bűntudatot, szorongást okozott. Ezen kívül más dologgal kapcsolatban is félrevitt. Viszont sok fontos és érdekes dolgot tudtam meg a blogjából, "találkoztam" érdekes és értékes emberekkel. Ezért szerettem volna meggyőzni. Rá kellett jönnöm, hogy lehetetlen. Aggódtam, hogy más sorstárs szülő is ezeken megy keresztül...
Már nem aggódom, mert aki most találja meg a blogot, az odébbáll. Ha meg nem, akkor neki nem fog "rossz élményeket" okozni.

Szerintem mi, marginális csoport tagjai, mint NT-ként, autista gyereket nevelő szülők, vezessük be az aspiengirlsplaining szót. Vagy legalábbis a semotasplaininget - mert én nem álatlánosítok.

Asszem 2014.04.20. 22:52:50

@klebsiella:

Az ő szemében tudom ez elképzelhetetlen, de inkább aggódom és sajnálom (de kurvára NEM lesajnálom, ég és föld a különbség), hogy így gondolkodik, mert önmagának is sok szenvedést fog ezzel a gondolkodással okozni.

Amiről Semotának nincs tapasztalata (és inkább ne is legyen) az az az érzés, amikor szülőként szembesülünk a ténnyel, hogy a gyerekünk autista. Nem érti, ilyenkor mennyire reményt keltő lehet rátalálni egy intelligens, a magán és a társas életben is sikeresnek tűnő ember blogjára és mennyire nem a rosszindulat és lenézés, hanem a megkönnyebbülés és a remény mondatja azt a szülővel, hogy nem is gondolta volna, hogy erre egy autista is képes. Előítélet igen, de az vesse rá az első követ, aki minden gyerekbetegség prognózisával abszolút naprakész.

Én is azért olvastam/olvasom a blogját, mert jól ír, jók a témafelvetései és jók a meglátásai, bár sokszor nem értek egyet velük, de gondoltam felnőtt, intelligens emberek ezt kulturáltan meg tudják beszélni, sőt akár még értékesnek is tarthatják a vitát, ahol mindkét fél képes gazdagítani a másik tudását.

Továbbá mivel sokan találnak rá a blogjára és az aspergeressége miatt alapvetően hiteles forrásnak tűnik az olvasói számára, ezért tartanám, tartottam volna fontosnak, hogy más nézőpontok is megjelenjenek.

Különösen azért, mert ha sok szülő Semota elidegenítő stílusával azonosítja az aspergerességet, akkor ezzel Semota pont ahhoz járul hozzá, ami ellen küzd, azaz az asperger szindrómához kapcsolódó negatív előítéletek erősítéséhez.

klebsiella · http://zsofiadel.blog.hu 2014.04.28. 10:17:39

@klebsiella:
no, ez nem volt szép tőlem, ezzel a stílussal én sem vagyok jobb a Deákné vásznánál. továbbra is fenntartom, hogy nem értek egyet semota stílusával, de ez nem jogosít fel arra, ahogy gúnyolódjak.

Asszem 2014.04.28. 20:57:46

@klebsiella: korrekt! ilyenkor tényleg különösen figyelni kell arra, hogy az a fajta csipkelődés, ami máskor, más jellegű vitába beleférne, az itt a másik fél számára sértő lehet, szóval ne öntsünk feleslegesen olajat a tűzre.
süti beállítások módosítása