A nem az nem, lopott szexképek esetében is
2014. szeptember 01. írta: Asszem

A nem az nem, lopott szexképek esetében is

A feltört iCloud fiókokból lopott celebfotókról indítottam ma egy beszélgetést Google+-on, ami kezdetben arról szólt, hogy ez hogyan érinti majd az Apple imázsát, főleg a küszöbön álló termékbejelentések előtt, de aztán elég gyorsan arra terelődött a szó, hogy mennyire felelősek a sztárok azért, hogy ezek a képek kikerülhettek a netre. 

Én amellett érveltem, hogy nem az ő hibájuk, mert átlag felhasználóként nem elvárható, hogy mélyebb ismeretük legyen a biztonságról, mint bárki másnak, maximum a menedzsereik hibáztathatóak, miért nem vigyáztak jobban az assetjeikre, hiszen egy először levetkőző sztár fotóit vagyonokért lehetett volna értékesíteni, így meg buktak egy csomó pénzt, oda az újdonság varázsa.

Aztán persze átment a beszélgetés az obligát poénkodásba, mígnem jött egy komment:

"Úriemberek vagytok, bravó!" 

Ekkor gondoltam bele, hogy mennyire nincs ez rendben így és hogy pont a lényeget nem vettem észre: ezeket a képeket meg sem lett volna szabad nézni. Nem külső kényszer miatt, nem azért, mert jogszerűtlen, hanem egyszerűen azért, mert az ember nem nézi végig egy másik ember lopott szexképeit. 

Még akkor sem, ha mondjuk az egyik celeb épp a mellei lóbálásával alapozta meg a karrierjét. Ettől még nem lesz jogunk megnézni azokat a képeit, amelyeket nem hagyott jóvá és nem a nyilvánosságnak szánt. Igen, a testéből él, a szépségét árulja, de az ő kezében kellene, hogy legyen a kontroll. És ha azt mondja, hogy bikinis képeket még vállal, de mezteleneket már nem, akkor nekünk ezt tiszteletben kellett volna tartani.

Sokan azt vetették a szemére, hogy miért nem használt erősebb jelszót? Vagy egyáltalán, miért csinált ilyen képeket magáról? És miért töltötte fel őket egy felhő alapú tárhelyre, ahonnan el lehet lopni őket a jelszó megszerzésével?

Ez áldozathibáztatás.

Ha nem járult hozzá a képek közléséhez, akkor nem vethetjük a szemére, hogy minek csinálta meg őket. Szíve joga olyan és annyi képet csinálni magáról, amennyi jólesik neki. És ha ezeket szeretné feltölteni az iCloud-ba, saját használatra, jelszóval védve, tegye.

Ha nem használt elég erős jelszót az persze hiba volt, de feljogosítja ez a tolvajt az iCloud fiók feltörésére? Nem. Csak megkönnyíti a dolgát, de morálisan semmiképpen sem igazolja. 

És ha már ellopta a képeket, feljogosít ez a tény minket, hogy meg is nézzük azokat? Nem. Még akkor sem, ha úgy gondoljuk, nem oszt, nem szoroz hogy eggyel többen vagy kevesebben nézik meg azokat a képeket, amiket úgyis milliók láttak. 

Jogilag lehet, hogy nem büntetendő, de morálisan nem ment fel minket semmi. A nem az nem, akkor is, ha képekről van szó.

Nem akarok hálistenkedni és erkölcscsőszködni, azt bizonygatva, hogy mennyivel jobb ember vagyok amazoknál, akik megnézték a fotókat, hiszen ezeket a sorokat én is csak az után írom, hogy láttam a képeket. Most már persze bánom, de legalább a felismerés megvolt. Legközelebb pedig ehhez próbálom tartani magamat.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása