Az okoshűtőszekrény
2014. szeptember 06. írta: Asszem

Az okoshűtőszekrény

Én így képzelem el a jövőt.

Az okoshűtőben minden élelmiszer csomagolásán lesz NFC csip, ami tud kommunikálni a hűtővel. Minden étel meg tudja mondani magáról azt, hogy mit tartalmaz, mikor járt le, mennyi kalória, szénhidrát, stb. van benne, szóval a szokásos információkat.

A fogyó ételek (tej, mustár, stb) olyan pultra kerülnek a hűtőajtóban, aminek az aljában van egy kis mérleg, így az tudja követni a mennyiség változását (a csomagolás súlyát is figyelembe véve, amit az NFC csip közöl vele).

Azok az ételek, amelyek nem tartalmaznak NFC csipet, speciális rekeszekbe rakhatók, amik könnyen és gyorsan programozhatók, akár a hűtőajtón lévő érintőképernyős interfészen, akár a desktopon vagy mobil eszközön. 

Ezek alapján a hűtőnek mindig pontos képe lesz arról, hogy miből mennyi van benne, ezt pedig interneten feltölti a felhőbe, hogy mi bárhonnan, bármilyen eszközön hozzáférjünk. Felhasználóbarát grafikus felületen láthatjuk a hűtőnk tartalmát, egy kattintással megjelölhetjük azokat a termékeket, amikből venni kellene, vagy tiltólistára helyezhetjük, amit többet nem akarunk vásárolni. 

Tehát virtuálisan bármikor belenézhetünk a hűtőnkbe. De akár szó szerint is, ha elhelyeznek egy kis webkamerát a szekrénybe, így ha szükséges, a boltban elővesszük a mobilunkat és kérünk screenshotot a hűtő összes polcáról, így vizuálisan is le tudjuk ellenőrizni, mit kell venni.

De a legjobb az lesz, ha a hűtő elkezd kommunikálni a házhozszállítást vállaló boltokkal. Például egy nagybevásárlás így nézne ki:

A munkahelyemen vagy úton hazafelé előveszem a telefonom és kérek egy státuszt a hűtőből. Milyen ételek vannak fogyóban, milyen ételek nincsenek, pedig szoktak lenni, mit írtam fel kézzel a bevásárlólistára. Majd ezek alapján utasítom a hűtőt, hogy nézze végig a házhozszállítást vállaló boltokat és keresse meg azt, ahol a legkedvezőbb áron, az általam választott időre tudják hozni az árut. A hűtő erről dob nekem egy visszajelzést, hogy úgy látja, a TESCO-ból 97%-ban meg tudom venni, ami kell, ennyiért és ennyiért, a hiányzó elemeket pedig a erről és erről a helyekről tudná megrendelni.

Leokézom azt, ami megfelelő, erre a hűtő elküldi a megrendelést a boltoknak és dob egy visszaigazolást, hogy minden rendben, a választott időben jön a futár. Egy emlékeztetőt a biztonság kedvéért beleír a naptáramba.

És ezzel én el is intéztem a nagybevásárlást. Nem kell boltba elmenni, nem kell összeszedni a termékeket, nem kell bosszankodni, hogy már megint pont elfelejtettem a legfontosabbat, nem kell hazacipelni, nem kell étkezés előtt rádöbbenni, hogy bakker pont kifogyott a legfontosabb hozzávaló.

Remélem pár éven belül megvalósul.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása