Dropbox helyett MEGA?
2014. szeptember 07. írta: Asszem

Dropbox helyett MEGA?

Nemsokára lejár a Dropboxhoz kapott 50 gigás tárhelykiegészítésem és azon gondolkozom, hogy le tudnám-e váltani MEGA-ra?

Nálam fontossági sorrendben ezeknek a szempontoknak kell megfelelnie:

1. Legyen ingyenes

Ez ugyebár alap, 2014-ben annyi lehetőség van, hogy nem akarok tárhelyért fizetni.

2. Adjon minimum 50 giga tárhelyet

Ennyit ad jelenleg a MEGA, a Dropbox nem is tudom, hol tart most, volt régebben pár ajánlásom, amiért lehetett kiegészítő tárhelyet kapni, de szerintem 10-12 gigánál nem több. Bízom benne, hogy hamarosan ők is felviszik 50-re.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a MEGA ezt úgy biztosítja, hogy az ingyenes verzióban havi 16 giga adatforgalom (letöltés) jár a felhasználónak, de ennyit szerintem nem fogok elhasználni. 

3. Lehessen bármekkora méretű fájlt feltölteni

MEGA-ba már töltöttem fel 27 gigás! truecrypt file-t, igaz azt letölteni csak a fizetős verzióban tudom. Dropboxnál nem tudom mekkora a limit, de a mobilon készített videók eddig mindig felmentek gond nélkül és nekem valójában ez az, ami fontos. 

A 27 gigás tárolót nem a napi használatra szánt MEGA fiókomba töltöttem fel, hanem kifejezetten az erre a célra létrehozott accountba. 

4. Legyen szinkronizáló alkalmazás Linuxra és Windowsra is

Ezt ma már mindkét szolgáltató teljesíti, a MEGA kliense is ugyanolyan szépen mutatja a fájlokra helyezett kis ikonokkal a szinkronizáció állapotát. Plusz jópont a MEGA-nak, hogy nem hoz létre egy extra mappát az általam kiválasztott mappában, hanem ODA szinkronizál, ahová kérem.

A szelektív szinkronizálás is szépen működik mindkét alkalmazásban, annyi a különbség, hogy a MEGA beállítása ebből a szempontból kényelmesebb, mert telepítéskor két nagyhatalmas gomb közül kell választani, miszerint mindent szinkronizálni akarunk, vagy nem. Ez nekem jobban tetszik, mint a Dropbox megoldása. Szerintem az átlagfelhasználó így könnyebben fogja használni ezt a lehetőséget. 

5. Legyen mobil alkalmazás

Ez annyira alap, hogy szinte le sem kellett volna írni, természetesen mindkettő tudja. 

6. Fotók és videók automatikus feltöltése

Ez az egyik kulcsfontosságú szempont, szerencsére már mindkettő tudja.

7. PIN kódos védelem alkalmazás indításkor

Mindkettő tudja. Ez azért jó, mert ha pl. elveszik vagy ellopják a telefont, nem tudnak csak úgy hozzáférni a fájlokhoz az alkalmazást elindítva.

8. Lehessen teljes mappákat és egyes fájlokat is megosztani

Mindkettő tudja, nekem a MEGA UI-ja egyértelműbbnek tűnik, főleg az összekapcsolt MEGA fiókok kezelése tetszik, a webes felületen teljesen egyértelműen láthatjuk, hogy melyik mappa kivel van megosztva.

9. Ne kelljen a célszemélynek fiókkal rendelkeznie

Mindkettő tudja, ez akkor lehet fontos, ha gyorsan meg akarunk osztani fájlokat/mappákat Twitteren, Google+-on, szóval nem tudjuk, hogy akik letöltik, azoknak van-e fiókja.

10. Legyen kétlépcsős azonosítás

Ezt egyelőre csak a Dropbox tudja. Nem vészes, hogy nincs, de jobban örülnék, ha lenne. Amekkora hangsúlyt fektet a MEGA a biztonságra, szerintem rövid időn belül pótolni fogják

11. Legyen áttekinthető, szép, gyors az UI

Ebben magasan a MEGA a jobb, de ez egy erősen szubjektív szempont. Legtöbbször amúgy sem a webes felületet használom, hanem a desktopra szinkronizált fájlokkal dolgozom az adott operációs rendszer fájlkezelőjével. 

Az eddigiek alapján nem látok olyan lényegi különbséget, ami komolyan megakadályozná a váltást. Talán kicsit jobban bízom a Dropbox-ban, hiszen a legismertebb, legelfogadottabb cégről van szó, míg a MEGA esetében ott van annak a lehetősége, hogy a rendőrség egy nap lekapcsolja az egészet, ugyanúgy, ahogy az előző szolgáltatást is. Tudom, ez eléggé valószínűtlen, és ha meg is fog történni, biztos lesz idő lementeni az adatokat (ami amúgy is szinkronizálva vannak), szóval nem érdemes túlparázni.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KicsiG 2014.09.09. 20:37:24

En hasznalom a Megat kb elso nap ota miota van, jo cucc, de neha ugy belassul minden, hogy se le se fel nem tudok rendesen tolteni.

Asszem 2014.09.10. 19:26:23

@KicsiG: azt nekem a legeslegelején csinálta, akkor hónapokig rá sem néztem, mondván használhatatlan, azóta elég megbízhatóan működik.

Asszem 2014.10.23. 10:04:54

@KicsiG: Pár hét használat után csalódtam a MEGA-ban, a szinkronizálás nem megbízható, néha duplikátumokat hoz létre, mobil app (Android) elveszíti a beállításokat (újra meg kell adni neki, hogy legyen fotó autobackup és melyik mappába tárolja a képeket), stb.

Most más alternatívák után nézek.
süti beállítások módosítása