Ilyen az "Inbox", a Google új levelezője
2014. október 24. írta: Asszem

Ilyen az "Inbox", a Google új levelezője

A Google a napokban adta ki az új levelező alkalmazását, amit "Inbox" névre keresztelt. 

Szerencsére ez "csak" egy új felület a Gmail-es leveleink megjelenítésére, tehát nem kell új emailcímet regisztrálnunk, ha ki akarjuk próbálni, valamint továbbra is ugyanúgy használhatjuk a Gmail-t, ha nem tetszik az Inbox.

Fontos tudni, hogy nem csak megjelenésében, hanem szemléletében is más az Inbox. Ha hatékonyan szeretnénk használni, szánjunk rá egy kis időt a szemlélet megértésére is.

Miben más az Inbox, mint a Gmail?

 

Az Inbox szemlélete szerint a leveleinkkel vagy van tennivalónk, vagy nincs. Ha nincs, akkor jelöljük őket "elintézettnek" és kész, mehet az archívumba. Ez az, ami a Gmail-nél az archiválás. 

Ha viszont van vele teendőnk, akkor két dolgot csinálhatunk.

1.

Beállíthatunk egy emlékeztetőt a levélre, hogy a megadott időpontban újra jelenen meg az inboxunkban, mintha csak akkor kaptuk volna. Ez a "szundi" mód, ami nagy segítség lehet azoknak, akik hajlamosak megfeledkezni a pár nappal korábban kapott, fontos leveleikről. A "leszundizott" levelek eltűnnek az inboxból, csökkentve ezáltal a megjelenített üzenetek mennyiségét, viszont megfeledkezni sem fogunk róluk, mert kapjuk az emlékeztetőt.

2.

Rátűzhetjük ("pin") a levelet az Inboxra, így az mindig látszani fog. Ez hasonlít Gmail-ben a csillagozáshoz. A fejlécben lévő kapcsoló segítségével egy mozdulattal olyan nézetre tudunk váltani, ahol csak a letűzött, tehát baromi fontos leveleket láthatjuk. És ami a legjobb, hogy a letűzött levélhez magunknak írhatunk kis emlékeztető szöveget, hogy mégis mi a teendőnk az adott levéllel. 

És akkor most lássuk képekben, hogy mindezt hogyan valósítja meg.

Inbox nézet

Itt vannak az olvasatlan ÉS az elintézetlen leveleink. Az egész koncepció célja, hogy az Inboxban tényleg csak olyan levelek maradjanak, amikkel van valami tennivalónk.

Inbox-leírás1.png

Done nézet

Itt vannak az "elintézett" üzenetek. Olyan, mint Gmail-ben az archivált üzenetek, tehát ami ide kerül, azzal elvileg már nincs teendőnk. 

Inbox-leírás2.png

Bundle nézet

Ez az egyik nagy újdonság, elsőre kicsit nehéz átlátni, hogy mire jó. A bundle tulajdonképpen nem más, mint bizonyos levelek csoportosítása, valamilyen szempont alapján. Ez lehet egy általunk megadott címke, vagy lehet a Google előre definiált algoritmusa, amivel eldönti, ha egy levél például promóciós anyagot tartalmaz, akkor a "Promos" bundle-be kerüljön, ha fórum hozzászólásról érkezik értesítés, akkor a "Forums"-ba, stb.

Inbox-leírás3.png

Ez arra jó, hogy amikor az Inboxunkba olyan levél jön, amelyik valamelyik bundle-hez tartozik, akkor arra kattintva nem a konkrét levelet nyitjuk meg, hanem a bundlet, amiben látjuk az összes többi levelet is.

Képzeljük el, hogy létrehozunk egy bundle-t az egyik ügyfelünknek. Minden tőlük érkező kommunikáció esetében az Inboxban a bundle-t fogjuk látni és azt megnyitva azonnal láthatjuk az ügyféllel kapcsolatos korábbi levelezéseinket is, megfelelő kontextust adva az új levél értelmezésének.

Őszintén szólva még nem látom, hogy ez mennyire lesz hasznos vagy felesleges, majd az aktív használat eldönti.

Mindenesetre megnyugtatásul közlöm, hogy bármikor kikapcsolható, ha nem szeretnénk használni :-)

Snoozed nézet

Itt találhatóak azok a levelek, amikre "szundit" toltunk. Ez azt jelenti, hogy eltűnnek az Inboxból, de az általunk beállított időben újra megjelennek. 

Ennek a funkciónak akkor vehetjük leginkább hasznát, ha tudjuk, hogy egy adott levéllel még foglalkoznunk kell, de nem most. 

Inbox-leírás5.png

Én sok mappát használok hagyományos levelezőkben, de sokszor előfordul, hogy miután egy levelet kihúztam az inboxból, megfeledkezem róla, pedig fontos lenne. Ezzel a funkcióval pont ezt oldják meg.

Természetesen nem a Gmail találta fel ezt, sok más levelezőprogram alapból tudja ezt, sőt többet is, de itt most nem az elsőség számít, hanem az, hogy végre elérhető ez a funkció.

A Snoozed nézetben pedig szép időrendben láthatjuk az újraértesítésre beállított leveleinket.

Pinned nézet

Itt vannak a feltűzött levelek.

Inbox-leírás6.png

Megnyitott levél nézet

Itt olvashatjuk el ténylegesen a leveleinket. A felület letisztultabb, mint Gmail-ben, de sok funkció hiányzik még, pl. a címkézés eléggé fapados, nem lehet egész ablakban levelet írni, stb.

Remélem ezt gyorsan fejleszteni fogják. 

Inbox-leírás4.png

 

Mobil verziók

Természetesen Androidra és iOS-re is elérhető a mobil verzió, sőt kötelező is a telepítése, enélkül a desktopon sem férhetünk hozzá az Inboxhoz, ami elég furcsa megoldás Google-től.

A mobil alkalmazások megvalósítása nagyon jó, kihasználják az érintőképernyő előnyeit, pl. egy üzenetet balra-vagy jobbra söpörve tudjuk "elintézetté" tenni vagy újraértesítést beállítani hozzá.

Inbox-leírás6.jpg

(kép forrása: http://www.geek.com/wp-content/uploads/2014/10/Inbox-590x330)

 

Kiknek ajánlom?

  • Akik szeretik a Gmail-t de elég sok levelet kapnak ahhoz, hogy úgy érezzék már nehezen tudják kezelni az áradatot.
  • Akik amúgy is szívesen állítgatnak be címkéket, levélszabályokat, hogy minél inkább testreszabják a levelezésüket
  • Akik hajlandóak kicsit elvonatkoztatni az eddig rögzült levelezési szokásaiktól, hogy más szemléletet próbáljanak ki

Kiknek nem ajánlom?

  • Akik utálják a Google termékeket.
  • Akik most is teljesen elégedettek azzal, ahogy a Gmail működik
  • Akik nem akarnak időt és energiát szánni arra, hogy átálljanak az új szemléletre

 

Nekem első benyomások alapján nagyon tetszik. Még sok rajta a fejlesztenivaló, fontos funkciók hiányoznak, de a koncepció és a megvalósítás szerintem jó. 

Kíváncsian várom a folytatást. Én a következő napokra megpróbálom teljesen kiváltani a Gmail-t.

Meglátjuk, milyen lesz.

Update:

Akinek 4.1-es verziónál régebbi androidos készüléke van, vagy az egyelőre nem támogatott Windows Phone-al rendelkezik és mégis szeretné kipróbálni az Inboxot, használja a Bluestacks nevű emulátort (http://www.bluestacks.com/), kipróbáltuk, elfogadja a meghívót és utána a webes felület már használható lesz.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naplómente 2014.10.24. 15:46:59

Szimpatikusnak tűnik.

Tudsz esetleg meghívót küldeni?

Előre is köszi:
Géza
gaspar.geza@gmail.com

Asszem 2014.10.24. 17:28:17

@naplómente: sajnos nem, csak Google alkalmazottak tudnak egyelőre meghívót küldeni, én úgy kaptam, hogy írtam két sort az inbox@google.com címre.

Minden létező accountomról :-)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.10.24. 19:56:37

Nos, ez sokkal, de sokkal alaposabb leírás, mint az a szar, ami kinn van az index címlapján.

spymount 2014.10.28. 19:02:45

Szia!
Már napok óta várom a nyavajás meghívót a google-tól...de mindhiába
Nagyon piszkálja a fantáziám ez a dolog tudnál nekem egy meghívót küldeni a kriszhorvath84@gmail.com címre?

Krisztián

Asszem 2014.10.28. 19:07:50

@spymount: szia, sajonos első körben kifogytam a meghívókból, viszont ezt a Google+ közösséget ajánlanám, amint lesz, itt fogjuk szétosztani őket:

plus.google.com/u/0/communities/100895989642055584010

spymount 2014.10.28. 19:10:34

Köszönöm szépen a válaszod :)!

Krisztián

Asszem 2014.11.15. 11:34:18

@spymount: Kaptam pár meghívót, ha küldesz email címet akkor tudok adni.
süti beállítások módosítása