OnePlus 3 szubjektív kritika
2016. július 07. írta: Asszem

OnePlus 3 szubjektív kritika

Pár hete viszonylag elégedett tulajdonosa vagyok egy OnePlus 3 telefonnak. Asszem nálam ez a viszonylag elégedett nagy szó, mert eddig még nem találkoztam olyan telefonnal, amivel teljesen elégedett lettem volna. 

Nem akarok klasszikus kritikát írni, inkább szubjektív módon összefoglalom, hogy miért váltottam OnePlus3-ra OnePlus 2-ről, pár hét használat után mi az, ami tetszik benne és mi az, ami nem.

op3.png

  

Miért váltottam OnePlus 2-ről?

 

Egyfelől az általános pozitív kritikák miatt.

A legtöbb általam olvasott blog jókat írt a telefonról, itt van pár példa:

Az összes többi angol és magyar kritika elég jól össze lett gyűjtve a OnePlus Magyarország Google+ közösségben. Mert a hírekkel ellentétben a Google+ él és virul, ebben a közösségben ott van a többi OnePlus teló is, OnePlus 2, OnePlus X, OnePlus One.

Másfelől a nagyon jó specifikácó miatt.

6 giga RAM, Snapdragon 820, 5.5-ös FHD kijelző, 3000 mAH aksi, 16 megapixeles Sony kamera. Akit érdekel, itt található a telefon teljes specifikációja

Bár igaz, hogy amikor először meghallottam az OP3 specifikációkat és megtudtam, hogy az aksit lecsökkentették 3000 mAh-ra, rögtön kiírtam Plus-ra, hogy na akkor ezt tuti nem veszem meg. Aztán még ugyanaznap este mégis megvettem.

Ekkor még nem sejtettem, hogy a RAM kezelésével lesznek problémák. Itt az eredeti videó, ami kirobbantotta a #memorygate botrányt, majd a szoftveres frissítés utáni megismételt teszt eredménye), de őszintén szólva napi használat során nekem fel sem tűnik a különbség. 

Harmadrészt az ár és az azonnali megvásárolhatóság miatt

Szóval a specifikáció jó volt, az aksit leszámítva, de ami miatt megvettem, az az ÁR és az azonnali elérhetőség volt. Nem kell többet meghívókra várni, rögtön a bemutatás pillanatában fel lehetett menni a OnePlus.net oldalra, ahol 125 ezer forintért (tokkal, vonóval) azonnal meg lehetett vásárolni a készüléket. Szállítási idő két héten belül. 

Ezért vettem meg. Bár magával a OnePlus 2-es telefonnal is alapvetően elégedett voltam (miután végigjártam a teljes cserefolyamat kálváriáját a kínai szupporttal, akit érdekel az esemény naplószerű megörökítése annak ajánlom a Google+ OnePlus2 gyűjteményem, amit kifejezetten ennek a témának szenteltem), a 6 giga ramnak és a jobb kamerának azért örültem volna.

Úgy gondoltam, hogy az OnePlus2-t el tudom adni (hirdetés itt), az OnePlus 3 pedig a maga specifikációjával elég jövőbiztos lesz a következő 1-2 évre, így bár minőségileg nem akkora ugrás az OP2-höz képest, mégis megéri váltani.

Plusz egy picit jobban néz ki. Hát ezért váltottam.

Ami tetszik

  • Jól néz ki. Bár nagy dilemma számomra, hogy az OP2 sandstone hátlapja, ami a legjobb hátlap, amit valaha mobilon használtam, kényelmes a fogása és abszolút nem csúszik, de elég csúnyácska, szóval hogy ezt a praktikus hátlapot használjam-e OP3-on is, vagy meghagyjam a szebb, ámde csúszós fém hátlapot. Egyelőre hátlap nélkül használom, de ha kirándulni megyek, vagy egyéb outdoor tevékenységeket tervezek, akkor rárakom.
  • Könnyű. Ez még hetek múlva is feltűnik, főleg amikor kézbe vettem az OP2-t, hogy felkészítsem az eladásra, feltűnt, mekkora a különbség súlyban a két telefon között. És mivel az OP3 könnyű és vékony, kényelmesebb zsebben hordani és használni is. Nem gondoltam volna, hogy ez számítani fog, de tényleg jó nagyon. 
  • A megrendelés folyamata rendben lement, de a szállítás előtt két héttel úgy tűnt, hogy megakadt a folyamat. Írtam szupportnak és hamar válaszoltak, elintézték az ügyet és még egy 10 dolláros kupont is adtak, amiből a tartalék Dash Charge-ot fogom megvenni. 
  • Dash Charge - ez a gyorstöltő és nem is gondoltam volna, hogy ennyire be fog jönni, de mióta használom, azóta eldöntöttem, hogy többet nem veszek olyan telefont, ami nem tud gyorstöltést. Igen, kisebb az aksija, de nem merül gyorsabban, mint az OP2 (CM-el, mert az OP2 OxygeneOS-el a vége felé olyan brutál módon merült, hogy az már nevetséges volt). Viszont az esetek többségében konnektor közelében vagyok, de nem kell egész nap folyamatosan töltőn tartani a telefont munkahelyen például, hogy hazainduláskor meglegyen a 30-40%, simán lemeríthetem 15-20%-ig délutánig. Indulás előtt fél órával elég rárakni tölteni és tényleg visszatölti 70-80%-ig, ami már bőven elég. Persze azért jobban örülnék, ha olyan aksi lenne benne, ami stabilan viszi a napot, de amíg az nincs, addig ez a kompromisszum, amit el tudok fogadni.
  • Aksi idő. Emiatt aggódtam legjobban, de úgy tapasztalom, hogy az én felhasználási szokásaim és a háttérben futó appok tömkelege ellenére is simán hozza a 3 óra SOT-t (netezés, játék, telefonálás), így a Dash Charge-al kiegészítve mindenképpen jobb, mint az OP2 teljesítménye.
  • Kijelző. Az sRGB update óta a kijelző színei visszafogottabbak (ld. fentebb idézett Anandtech kritika), de ami még fontosabb, a felbontást nem vitték 1080p fölé, ami szerintem bőven elegendő. Pixeleket itt sem látni, minden szép, és nem pazarol felesleges energiát és processzort arra, hogy olyan élességet jelenítsen meg, amit úgysem látok. 
  • Ujjlenyomat olvasó. Nekem az OP2-ben sem volt bajom sem a pontossággal, sem a sebességgel, de itt ha lehet, még gyorsabb lett. Ami különösen tetszik - és ez az OP2-re is igaz - az a home gomb kialakítása. Ez nem egy fizikai gomb, nem kell megnyomni (Samsung telefonokon ez az, ami leginkább zavar), elég csak megérinteni. De mégis kapott egy vékony keretet, így az ujjunkkal könnyű kitapintani, hogy hol van. Szerintem ez a tökéletes megoldás. 
  • Testreszabható navigációs gombok a telefon alján. Két előnye is van: egyfelől nem vesznek el értékes képernyő helyet a gombok, mindig elérhetőek, még teljes képernyős játékoknál is. Másfelől pedig hasznos funkciókat lehet rendelni mind a vissza gomb, mind a recent gombhoz (hosszan nyomva tartásra, dupla kattintásra). És ami a legfontosabb: a vissza gomb átrakható a jobb oldalra. Komolyan nálam az összes Nexus telefonnal kapcsolatos legnagyobb kritikám pont ez. Én a samsungos éveknek köszönhetően azt szoktam meg, azt szeretem, ha a vissza gomb a jobb alsó sarokban van. Mivel ez az a gomb, amit szerintem a legtöbbször használok a telefonon, abszolút fel nem foghatom, hogy a gyári Androidban miért nem lehet beállítani, hogy jobb vagy bal oldalt legyen. Szerencsére mind az Oxygene OS, mind a CM engedi testreszabni a gombok működését és elhelyezkedését. Ezért szeretjük az Androidot. 
  • Sebesség. Az természetes, hogy egy új telefon a belakás utáni napokban lagmentesen hasít. Sokkal fontosabb kérdés, hogy vajon hetekkel, hónapokkal a vásárlás után is képes-e ugyanezt hozni. A rendelkezésemre álló idő alatt úgy tűnik az OP3 nem lassul be. Erre még később visszatérek, mert az OP2-vel is kb. 6 hónap után jelentkeztek a durva lassulások, ami a CM váltást eredményezte. Szóval egyelőre a telefon sebessége pont olyan gyors, mint amilyent elvárok egy ilyen specifikációval rendelkező telefontól.
  • NFC. Van rajta NFC. Bár sosem használom, de ki tudja, hátha egyszer majd fogom, így a jövőállóság tekintetében ez is pipa. 

 

Ami nem tetszik

  • Speciális kábel és adapter kell a a Dash Charge-hoz. Sima USB-C-ről csak normál sebességgel tölt. A speciális USB kábel szép piros, ez tetszik, de nem lapos, mint OP2 esetében, hanem henger alakú. Ami nem tetszik rajta, hogy a Dash Charge-ba illeszkedő része nem forgatható, hanem csak egyféleképp lehet bedugni, mint a jó öreg microUSB kábeleket. Szerencsére nem tervezem azt a kábelt a Dash Charge-on kívül másra használni, így ez nem akkora probléma. A lényeg, hogy a telefonba illeszkedő része USB-C, teljesen forgatható.
  • Hangerő gombok átkerültek a bal oldalra, és pont szimmetrikusan vannak a másik oldalon lévő bekapcsológombbal, így gyakran előfordul, hogy hangerőszabályzás közben véletlen a másik oldalt is megnyomom a telefont tartó ujjammal. 
  • Alulra került a fejhallgató bemenet. Ennek sokan örülnek tudom, de én jobb szerettem, ha nem keveredik alul az USB kábel a fejhallgató kábellel
  • Kilógó kamera dudor. Nemcsak bénán néz ki, de a telefon billeg, ha asztalra rakom. Jobban örültem volna, ha pár milliméterrel vastagabb, cserébe kaphatott volna erősebb aksit és nem kilógó kamerát. Ha rárakom a sandstone hátlapot, akkor pont eltűnik a kamera kitüremkedés.
  • Értesítési fiók lehúzása nem mindig működik. Valószínűleg szoftveres dolog lehet, de ez az első androidos telefonom, ahol azt tapasztalom, hogy nem mindig sikerül elsőre lenyitni az értesítési fiókot a felső státusz sorról történő lehúzással. Nagyon furcsa, ilyent még nem láttam máshol, de mivel feltűnt, ezért direkt figyelem és tényleg van, amikor második-harmadik alkalommal érzékeli csak. Nem értem, de remélem OS frissítés majd megoldja. 
  • Melegedés. Főleg a kezdeti napokban tapasztaltam azt, hogy a telefon baromira melegszik, még akkor is, ha Dash Charge-on van. 39-40 fok környékére megy fel a CPU sima használat és játékok közben is, ami már kényelmetlen. Persze ehhez az is hozzájárulhatott, hogy pont a legnagyobb kánikula közepén voltunk, illetve mióta fent van az Oxygene OS 3.2-es változata, mintha jobb lenne a helyzet. 
  • Oxygene OS. Bár olyan nagy bajom nincs vele, de az OnePlus2-n a CyanogenMod OS csodákat tett, úgyhogy amint elérhetővé válik OP3-ra úgy, hogy tudja a Dash Charge-ot is, váltani fogok. Az mindenesetre plusz pont az OnePlus csapatnak, hogy a bootloader megnyitása és a romolás nem jár a garancia elvesztésével.
  • Kamera, főleg slow-mo felvétel. Nagyon gyenge minőségű lassított felvételt csinál. A kamerával én általában gyorsan, mindenféle beállítások nélkül szoktam rossz fényviszonyok mellett gyorsan mozgó célpontokat (gyerekek) fotózni, úgy, hogy én is mozgásban vagyok, vagy sietek, így a legtöbb kép elmosódott, rosszul fókuszált. A telefon kamerájával nem vagyok különösebben elégedett, nem érzem igazán előrelépésnek az OnePlus 2-höz képest, sok fotón bosszantóan nincs meg a fókusz. Azt hiszem ez az a kompromisszum, amit meg kell kötni (ld. "never settle") a szuper árért cserébe. Akinek nagyon fontos a jó kamera, az inkább vegyen Samsung vagy iPhone telefont. 
  • Hangszóró - nem vészesen rossz, de azért eléggé cincogi. Kár, hogy a HTC design másolásakor nem vették át a front facing speakereket. Hát, nem teljesülhet az ember minden vágya.
  • Nem vízhatlan. Persze nem is hirdették annak, de jó lenne, ha idővel ez már ugyanolyan alap dolog lenne minden telefonnál, mint a Gorilla Glass. Pont emiatt vásárláskor kötöttem is rá egy biztosítást beázás és törés ellen. 

Összefoglalva nem bántam meg a váltást, úgy gondolom ez egy nagyon jó és időtálló telefon lesz. A negatívumok egyike sem olyan, amivel ne tudnék együtt élni, vagy ne találnék hasonló hibát más telefonokban, pláne az ár/érték arányt is figyelembe véve. Ezért írtam az elején, hogy még nem találkoztam a számomra tökéletes telefonnal, de amivel viszonylag elégedett vagyok, az nekem már megfelelő.

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne nagyon kedvező áron, szinte mindenben a legjobb specifikációval rendelkező telefont vásárolni, amit biztos, hogy a következő pár évben elégedetten tud használni.

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.07.08. 21:25:30

Hali, azt jól értelmezem, hogy nem androidot futtat a rendszer?

Mi van playstore helyett, és mennyire funkcionális a kínálat?

Asszem 2016.07.08. 21:43:57

@Ződ2000: szia, de Android van rajta, minden Play Store alkalmazás ugyanúgy működik, mint az összes androidos telefonon.

Az OxygeneOS csak az androidra épült rendszer, ahogy pl a TouchWiz a Samsung telefonokon. De attól még Android.

Negrogo 2016.07.09. 10:13:59

"Akinek nagyon fontos a jó kamera, az inkább vegyen Samsung vagy iPhone telefont."

Nem inkabb LG G5-ot?

Most nezegetek telokat es erre az OP3-ra is felfigyeltem de el is kaszaltam. Szerintem tul nagy. Nem bir ki egy napot. Kamera nem nagy szam, ami nekem baromi fontos.

Asszem 2016.07.09. 10:27:23

@mennyi?husz!: G5 is jó lehet, ha fontos a kamera, akkor ezek tényleg jobb választásnak bizonyulnak az OP3-nál. Vagy esetleg használt G4?

szcsongor 2016.08.02. 16:30:52

"Én a samsungos éveknek köszönhetően azt szoktam meg, azt szeretem, ha a vissza gomb a jobb alsó sarokban van."
Szerintem meg baromira nem logikus, hogy a jobb alsóban legyen a vissza gomb. Balról jobbra írunk, tehát az a természetes, hogy az előre nyíl is jobbra mutat, a vissza meg balra :)

Asszem 2016.08.02. 21:00:15

@szcsongor: ez szerintem megszokás kérdése főképp, nekem a balról jobbra írás iránya eszembe sem jutott, inkább az a szempont, hogy kényelmesebben érem el a jobb kéz hüvelykujjával a telefon jobb alsó sarkát, mint a bal alsót, amihez nekem már kényelmetlenül nyújtani kell az ujjamat.

grotto 2016.08.10. 08:37:11

FYI: a kamera kegyetlen jó, jelenleg csak az S és Note széria veri talán. A kommentek óta nem kevés update jött rá, feltehetően javítottak ezen is. :)

Nemhogy egy napot nem bír ki, de KETTŐT is akár! SoT 6 óra! Érdemes fórumokban olvasni, hihetetlen jól megcsinálták az OP3-at, kiemelkedő. Note 4-em extra jó napjaiban sem tudott 6 óránál jobbat elérni. Mondjuk a 4 mindig megvolt, de míg az N4-et napi kétszer is feltöltöttem, addig ez röhögve elfut egy napot anélkül, hogy délután aggódnom kéne miatta. A Dash Charge-ról meg ne is beszéljük, pillanatok alatt feltolja a töltöttséget.

A méret egyéni, Note 4-ről váltottam - méretben lefelé ugyebár - és még pont határ, hogy nem túl kicsi ez. :D Pedig női kezem van. :)

A vissza gombot simán át lehet tenni a jobb alsó sarokba. 7 év Samsung után megszokhatatlan lett volna nekem a bal oldali vissza gomb.
süti beállítások módosítása