Google+ záróra (?)
2017. május 14. írta: Asszem

Google+ záróra (?)

Most először érzem reálisnak azt, hogy bezárják a Google+-t. A kezdetektől fogva lelkes használója voltam a Plusznak, és mindig zavart azok szellemvárosozásozása, akik érdemben sosem használták és úgy tekintettek rá, mint egy Facebook klónra és azon akadtak ki, hogy nem találják rajta az IRL barátaikat. 

Mára viszont elmúlt a lelkesedés. Olvastam egy nagyon jó posztot erről a Pluszon, ami összefoglalja, hogy mi a baj. Alatta eddig 400 érdemi komment. Érdemes elolvasni (amíg elérhető):

Loosing My Patience with Google+ by Gideon Rosenblatt

Az alábbi szöveget eredetileg Google+-ra írtam, viszont ma már elképzelhetőnek tartom, hogy a blog.hu tovább lesz elérhető, mint a Google Plusz, ezért hivatkozás helyett bemásolom a posztom.

------------

Oké, essünk túl rajta. Szerintem be fogják zárni a Google Pluszt. Vagy idén, vagy legkésőbb jövőre.

+Zsolt Mikó hivatkozott erre az elkeseredett posztra, amiben sajnos minden benne van arró, miért lett bukás a Google+. És ez nem a Plusz-t soha nem használó tech újságírók üres szellemvárosozása.

Ez a poszt és az alatta lévő 400+ jórészt érdemi komment bizony azoktól származik, akik igenis használták, szerették és bíztak abban, hogy előbb-utóbb majd csak jobb lesz.

Még nem olvastam végig minden egyes kommentet, de biztos vagyok benne, hogy a mi sirálmaink, rantjaink és dühöngéseink is említve vannak valahol.

Érdemes végigolvasni.

Gondolkoztam ilyen huszárvágásos kivonuláson, hogy oké, akkor mától nem használom többet a Pluszt, de mit nyernék vele? Azzal a tíz-tizenöt emberrel továbbra is érdemesnek tartom tartani a kapcsolatot itt a Plusz-on, akikkel eddig is beszélgetni szoktunk. Úgyhogy amíg nem zárják be a szervereket, addig valszeg maradok, hátha lesz valami....

Ha pedig megjön a hivatalos hír a bezárásról, akkor találkozunk a Google+ migránsok FB csoportban (tényleg van ilyen, és ez még a kormány migránsozása előtt készült).

Azon gondolkodom, mit vesztenék, ha lezárnák a pluszt, de mindenki átjönne FB-re? Az Okosórák kollekciómnak van 8000 követője, ebből 7800 bot, 100 valszeg egyszavas hozzászólásokat író gyerek vagy nyugdíjas és kb. 10-20 ember, aki tényleg érdemben hozzá tud szólni és akikkel érdemes vitatkozni. Ugyanezt a Facebookon is elérem.

A Közösségeket rég nem látogatom, az oda írt kontentet falra hányt borsónak érzem, mert nem kapok róla értesítést, nem jelenik meg a falamon én pedig nem fogom kézzel végiggörgetni őket. Ezerszer elmondtam már, mi a bajom a Collections/Communities nyitólap UI-val, már semmi reményt nem fűzök ahhoz, hogy ezen érdemben változtatni fognak.

A nehézkes használat miatt is panaszkodtam eleget, semmi változás nem történt, így max 1-2 gyűjteményt használok, hogy ne kelljen kerensi.

Mások gyűjteményeire nem iratkozom fel, mert úgy érzem minek.

A falamon teljesen irreleváns kontent jön, néha ugyanattól az embertől van az összes poszt, olyan témában, ami az esetek többségében nem érdekel. Azoktól viszont, akikkel sokat szoktam beszélgetni, alig látok posztot a falamon.

Ha tech hírekre vágyok, vagy breaking news van, akkor inkább nézek Facebook-ot és Twittert, mert ott előbb jön szembe az információ.

Már nagyon rég nem próbálok senkit meggyőzni arról, miért érdemes Google+-t használnia, mert semmi előnyét nem látom Facebookhoz képest. Főleg azoknak, akik nem voltak itt a kezdetekkor, amikor kialakultak a kölcsönös érdeklődésen alapuló kapcsolati hálók. Tényelg nem tudok mit mondani, miért lenne érdemes Plusz-t is használni, FB mellett.

A fejlesztések Google Plusz-on rossz irányba mennek. Funkciókat vesztünk, a design csak visszalépés. User feedbackre nem hallgatnak. Már meguntam beküldeni a visszajelzéseket.

Szinte minden frissítés után az az érzésem, hogy óbasszus, már megint mit csesztek el. A desktop értesítések megjelenítésének redesignja óta aktívan kerülöm a harang megnyitását desktopon. Gyász.

Lassan jön a következő Google I/O. Nem lennék meglepve, ha bejelentenék, hogy 1-2 éven belül kivezetik a Plusz-t. És azon sem, ha mellette 3-4 új szegmentált közösségi média platformot jelentenének be, ahogy az Allo/Duo/Hanouts/Messages, stb. dologgal tették.

Sajnos a bizalom már megingott. Ebből a gödörből nem tudom, hogy fogják tudni kiásni magukat.

 

Update.

 

Végül 2019-ben tényleg bezárt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása