Amikor a Google mellélő - az új Gmail visszalépés a régihez képest
2009. július 02. írta: Asszem

Amikor a Google mellélő - az új Gmail visszalépés a régihez képest

Reggel kétségbeesve hívott párom: valami történt a Gmail-jével, mert eltűntek a címkék. Sajnos meg kellett, hogy erősítsem, ez nem programhiba, hanem a Google legújabb ’fejlesztése’, amellyel teljesen átrendezte a címkék megjelenítését és használhatóságát.

Sokan a mai napig nem értik az elvi különbséget a címkék (labels) és a mappák (folders) között. Aki Outlookon nevelkedett és szereti a leveleit mappákba rendezgetni, az megszokta, hogy ezt legegyszerűbben a drag and drop módszerrel lehet. Az ilyen ember számára elsőre furcsa és szokatlan lehetett az, hogy Gmail-ben nem lehet ráhúzni a leveleket a mappákra. Ezért sokan egyáltalán nem is használták a címkéket.

Valószínűleg az ő kedvükért csinálták meg, hogy mától Gmail-ben is lehet fogd és vidd módszerrel felcímkézni az üzeneteket. Önmagában véve ez még nem is lenne baj. De a Google két komoly hibát is elkövetett az új funkció életbe léptetése során.

Először is, törölte a Labs-ban elérhető Right Side Labels opciót, amivel eddig a címkéket a jobb oldalra lehetett rendezni. Másodszor a címkék java részét csak egy klikkelés után lehet megnézni, hacsak nem állítjuk be az összeset arra, hogy látszódjon.

Emiatt a levelektől jobbra lévő terület gyakorlatilag kihasználatlanul hever, míg a bal hasábban akár oldalakat kell lefelé görgetni, hogy elérjünk egy olyan címkét, amelyik az ABC-ben hátrébb foglal helyet.

Azt hiszem 2009-ben, amikor a widescreen monitorok nyugodtan elterjedtnek mondhatók, olyan felhasználói felületet tervezni, amin fontos információk csak görgetéssel vagy klikkeléssel érhetők el, holott bőven lenne hely arra, hogy egy oldalon meg lehessen jeleníteni mindent, több mint hiba. Kínos.

Úgy látszik rajtam kívül nagyon sok embernek nem nyerte el a tetszését ez a fejlesztés, mert szinte minden ezzel foglalkozó blogban elég kritikus kommenteket olvashatunk:

Lifehacker:

Gmail Gives Labels the Folder Treatment TechCrunch

Gmail Blog:

Labels: drag and drop, hiding, and more -- NOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!

Webisztán

Tökéletesedett a Gmail címkekezelése

Kockablog

GMail Label újítás


Remélem a Gmail fejlesztői meghallják a felhasználók hangját, és mindenki számára kielégítő megoldást találnak a problémára

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2009.07.02. 17:26:05

Jaja, nekem is azért nem tetszik, mert csak beállítás után jelennek meg a további címkék. A Google-nél meg pláne ws monitorok vannak, hogy nem tűnt fel ez nekik... :)

Asszem 2009.07.02. 18:14:23

@ForgerON: szerintem ez pont annak az esete, amikor valami fejes eldönti, hogy márpedig ez így jó (mert neki így jó), tehát mindenkinek ilyen lesz.

Az a baj ezzel, hogy pont ez az a hozzáállás, ami miatt például a Microsoft termékeket olyan kedves gyűlölet veszi körül...mert egyféle gondolkodást akarnak rákényszeríteni a userre.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2009.07.03. 09:32:08

Több mint valószínű, hogy arről van szó. Ez olyan, mint amikor nálunk (Magyar Posta Zrt.) születik egy döntés, amit egy olyan fejes hoz, akinek semmilyen gyakorlati tapasztalata sincs az adott munkakörben, sem azoknak, akik jóváhagyják...

A hozzáállás na igen. Eddig felhasználóbarát volt a Google, ezt a kis baklövést meg könyveljük el orvosolható hibának. Ha sok negatív visszajelzés lesz, előbb-utóbb úgy is változtatnak rajta.
süti beállítások módosítása