Amikor a Google betalál - az új "új lap" oldal Chrome-ban.
2009. július 09. írta: Asszem

Amikor a Google betalál - az új "új lap" oldal Chrome-ban.

A múltkori kellemetlen Gmail fiaskó után a Chrome kapott egy fejlesztést, amely örömmel tölt el. Mint az közismert (:D), ha új, üres lapot nyitunk meg a böngészőben, akkor nem egy nagy fehér ürességet látunk, hanem a Chrome megpróbál segíteni nekünk, mégpedig úgy, hogy a leggyakrabban látogatott oldalainkról kirak kilenc képkockát, így vizuálisan is láthatjuk és könnyedén elérhetjük, ha éppen oda akarunk menni.

Gondolom könnyű kitalálni ennek a hátulütőjét: nem biztos, hogy előnyös, amikor a munkahelyünkön leül egy kolléga (vagy a főnök) a gépünkhöz, nyit egy új lapot, és azt látja, hogy a Puruttya vagy más hasonló magaskultúrát képviselő oldalakat látogatunk a leggyakrabban. 

A Chrome megjelenése idején sokat kritizálták is emiatt a böngészőt, ráadásul eltűntetni sem lehetett. Aztán a Dev channelon már pár hónapja megcsinálták, hogy a nagyon kínos oldalakat egyesével el lehetett tüntetni a képek közül. De az igazi megoldástól ez még mindig messze volt.

És nem is ez volt a legnagyobb gond a Chrome koncepciójával, hanem az, hogy ez a kilenc pillanatkép folyamatosan változott, így nem lehetett megtanulni, hogy mondjuk a bal felső sarokban van a Gmail, a jobb alsóban pedig a Napirajz, így én egy idő után fel is hagytam a használatával. 

A megoldás persze itt is kézenfekvő: engedjük meg a felhasználónak, hogy bizonyos kockákat odarögzíthessen a nyitólapra, így azok helyzete a jövőben nem fog változni.

És ez az az fejlesztés, amely most valósult meg, így számomra ismét nagyot lépett előre a Chrome böngésző a használhatóság terén. 

(Ja igen, annyit még hozzátennék, hogy mindez már évekkel korábban létezett Operában, sőt az ötlet is onnan jött, és Firefoxhoz is bármikor le lehet tölteni ilyen kiterjesztést, szóval a Google most nem innovatív volt, hanem utolérte a riválisait).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2009.07.11. 02:34:53

Mondhatni lvl up. Ezt a kedvencek megjegyzése opciót eddig egy vizuális plusznak tartottam. S szórakozásból nézegettem, hogy mikor előzi meg egyik oldal a másikat. Szvsz a könyvjelzősáv mellett ez felesleges.

gulyaszoli · http://tapirwar.tumblr.com 2009.07.28. 23:12:17

lehet, hogy én vagyok a rendkívü béna, de sehogy sem találom ezt a funkciót. ha megtennéd, hogy esetleg orientálnál, hogy merre keressem. vagy ez a lehetősg esetleg csak valamilyen fejlesztőknek szánt verzióban érhető el?

Asszem 2009.07.28. 23:24:13

helló, a chrome-nak háromféle verziója van, a stabil, a béta és a dev, valószínűleg csak ez utóbbiban érhető el.

szerintem érdemes nyugodtan ezt használni, én megjelenése óta mindig a leggfrissebbet használom, egyszer-kétszer csúszott csak be valami hiba, de általában szinte már aznap javítják.

Klikkelj ide, töltsd le azt a kis progit, amivel be tudod állítani, hogy a Dev channelon legyél és próbáld ki.

ha elakadtál, írjál nyugodtan, segítek.

itt a link:
dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel

gulyaszoli · http://tapirwar.tumblr.com 2009.07.29. 13:30:51

köszönöm a segítséget, letöltöttem és most már nekem is működik. így határozottan kényelmesebb a Chrome-t használni.
süti beállítások módosítása