Az Apple kihúzza a zene és filmipart a letöltés mocsarából
2011. június 06. írta: Asszem

Az Apple kihúzza a zene és filmipart a letöltés mocsarából

Fizetnél valamiért, amit ingyen is megszerezhetsz? Nem. Amíg van torrent, addig veszett fejsze nyele pénzt kérni filmért, zenéért.

Mi az, amiért szívesen fizetünk? Olyan extra szolgáltatásért, amit másképp nem tudunk megszerezni.

Az Apple most bemutatott iTunes Match szolgáltatása azt tudja, hogy a letöltött zenéinket (lett légyenek azok bármilyen forrásból szerzettek) végigpásztázva összekapcsolja az Apple tekintélyes, 18 millió tételből álló saját zenei állományával és évi 25 dolláros árért cserébe állandóan hozzáférhetővé teszi számunkra, bármilyen iEszközön (iPad, iPhone).

Na ez az, amiért hajlandóak vagyunk fizetni, mert kapunk valami pluszt. A zenéket, filmeket továbbra is ingyen fogjuk letölteni, de ha az alkotók a 25 dollárból töredék jogdíjat kapnak az alapján, hogy hány ember gépén van meg a zenéjük, akkor még mindig sokkal jobban járnak a semminél. Annyira nyilván nem, mintha 12 ezer forintért vennék egy 8 számos CD-t, de szerencsére ezek az idők elmúltak.

Most hirtelen ez jutott eszembe, meglátjuk mi lesz ebből a gyakorlatban.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandras 2011.06.06. 23:19:00

És hogy jön ide a filmipar?
Egyébként szerintem ez nem pontosan így fog működni, illetve ki tudja, hogy miket fog "felismerni" és miket nem.
De még ha igen, akkor is kezded eléggé elragadtatni magad, ha Apple-ről van szó, azért ilyen nagy jelentőséget ne tulajdoníts már ennek.
Ja és nyilván USA only lesz még jó sokáig és Magyarországon szerintem 5-10 éven belül nem lesz elérhető a szolgáltatás.
Ezen felül úgy tudom, hogy az Amazonnak van hasonló szolgáltatása.
Szerintem ez inkább a tárolás miatt lett kitalálva, hogy ne kelljen mindenkinek külön-külön tárolniuk a saját mp3-ait, hanem egységesítve legyen majd minden és így mindent csak egy példányban kelljen tárolniuk. Ha jól tudom a be nem azonosított zenéket fel se töltheted majd a saját felhődbe, amit pofátlanságnak tartok.
Végül: ha nem fizeted az éves díjat/változnak a feltételek hopp, elbuktad az összes zenédet, ergó ugyan úgy tárolhatod őket biztos, ami biztos alapon, ergó semmi értelme az egésznek.

Most ennyi kötekedésre futotta. :)

Asszem 2011.06.07. 09:38:48

@Kandras: térjünk vissza erre mondjuk három év múlva, meglátjuk mi lesz, fogalmazzunk most úgy, hogy benne van a potenciál arra nézve, hogy végre működő modellt nyújtson a zeneiparnak.

A film úgy jön ide, hogy pontosan ugyanazzal a problémával küzd, mint a zene: a tartalom ingyen megszerezhető a netről.

Pontosan én sem ismerem még a szolgáltatás feltételeit, de Steve azt nyilatkozta, hogy ami nincs meg nekik, azt majd feltöltik. Nyilván ők is tudják, hogy a userek nagy része nem a régi CD-it rippelte, hanem a netről szedte le a zenéket.

Az Amazonnak és a Googlenek is van online zenetárolási funkciója, a Google ára még nem ismert, az Amazoné pedig drágább, mint az iCloud és oda tényleg fel kell töltened a zenéidet, ami csak neked jó, a zenésznek nem.

Lehet, hogy bukás lesz a modell, ezt majd a gyakorlat eldönti, én mindenesetre egy nagyon frappáns és jó kísérletnek tartom.

Persze ehhez az kell, hogy egy Apple méretű cég álljon a háttérben, aki fel tudta építeni azokat a hatalmas új datacentereket, és aki rendelkezik 18 millió zeneszámmal...

Még egy nagy kérdés van, ami közben felmerült bennem, ez pedig a biztonság. Egyetlen jelszótól nagyon sok minden fog függeni és a Sony példája mutatja, hogy minden rendszer feltörhető...
süti beállítások módosítása