Bullet Journal - új todo alkalmazás és szemlélet
2023. január 31. írta: Asszem

Bullet Journal - új todo alkalmazás és szemlélet

Elkezdtem használni a feladataim szervezéséhez a Bullet Journal technikát.

Röviden a bullett journal lényege, hogy egyesíti magában a napló, naptár és tevékenységlista elemeit és rugalmas módon alakítható, úgy, hogy az a felhasználó saját életéhez igazodjon. 

Bővebben itt egy jó leírás a módszerről magyarul: "Mi fán terem a Bullet Journal". 

Az alkalmazás

Maga a Bullet alkalmazás, amit használni kezdtem, szándékosan minimalista, letisztult.

Így néz ki a webes felület. Nálam a heti nézet van alapból beállítva, balra látszódnak a héthez rendelt feladatok, jobbra pedig az adott naphoz és a korábbi, el nem végzett elemek láthatók. Alatta pedig az úgynevezett 'prompt'-ok vannak, ezek olyan előre beállított hívószavak, amelyek nem konkrét feladatot jelölnek, hanem a fókuszt irányítják arra, amire szeretnénk. 
bujo_1.png

Az ingyenes verzió tud mindent, ami fontos, a fizetős verzióban olyan extra funkciók vannak, mint a címkézés, vagy ismétlődő feladatok, vagy keresés a feladatok között.

Én előfizettem, még akkor is, ha ezek a funkciók számomra nem olyan kritikusak, de mindenképp szeretném támogatni a fejlesztőt, mert mindig örülök, amikor valaki tud és mer újszerűt alkotni és ez az alkalmazás ilyen.

Héthez rendelt feladatok

Az egyes feladatokat nem csak egy adott naphoz lehet beállítani (ezt ma már minden todo alkalmazás tudja), hanem választhatjuk azt is, hogy egy új elemet inkább egy héthez, vagy hónaphoz, vagy évhez rendeljük hozzá. 

Engem ez fogott meg igazán benne, számomra nagyon beválni látszik.

Sok olyan feladatom van, amiről tudom, hogy meg akarom csinálni valamikor a jövőben, de nem tudom melyik konkrét napon. Megcsinálom, amikor majd lesz időm, vagy kedvem, vagy lehetőségem. Ehhez jön nagyon jól az, hogy elég csak például a hetet megadni egy feladatnak. Nem fog nyomasztani egy adott napon, ha aznap nem jó, de nem fogom elfelejteni sem a dátum nélküli 'majd valamikor' listámban. 

Így sokkal könnyebben tudom tervezni a jövő hetet, hónapot (talán még évet is), nem az van, hogy vasárnapra gyülemlik fel egy csomó megoldatlan feladat a hétről, vagy a hétfőt kezdem egy extrém hosszú feladatlistával. 

Már csak ezért megérte a váltás. De még számos más előnye is van, bár ezeket nem tudom mennyire fogom a jövőben kihasználni.

Feladatok, jegyzetek és események egy listában

Fontos különbség a hagyományos todo appok és a bullet journal között, hogy a feladatlistában nem csak feladatok, hanem jegyzetek és események is keveredhetnek. Elsőre furcsának tűnik, hogy mit keres egy jegyzet a feladatok között, nem lehet kipipálni, nem egy adott feladathoz tartozik, azt hiszem én ezt a funkciót nem nagyon fogom használni, vagy még nem látom jól a szerepét, hogyan tudna nekem segíteni.

Az események is külön kategória, ezeket sem lehet kipipálni, de ennek látom értelmét, be is lehet importálni Google Naptárból az eseményeinket, vagy létre is hozhatunk az alkalmazásban. Egy esemény nem feltétlenül feladat, de mindig időhöz van rendelve. Jó ezeket is látni a napi feladatlistában, mert így tudom a tényleges feladatokat is időzíteni, látom, mikor van szabadidőm. Számomra ezért hasznos így együtt látni a kettőt. 

Promptok

Ez is egy új elem a hagyományos todo appokhoz képest: fel lehet venni tetszőleges hívószót, prompt-ot, amit minden nap látunk a feladatlista alatt és be tudjuk írni, hogy aznap az adott prompt mennyire teljesült.

Ezt nem tudom mennyire fogom még használni, a hagyományos naplómban szoktam ezeket vezetni, mert én a bullet journal-t továbbra is inkább feladatlista fókusszal használom, a sima napló megmarad mellette, de szokások kialakításában például hasznos lehet azáltal, hogy segíthet tudatosítani a dolgokat napközben és nap végén, amikre szeretnék figyelni. És visszatekintve is jó látni, hogy például egy adott hét napjain hogyan sikerült megvalósítani a promptokban leírt szándékokat.

A következő hetekben, hónapokban azt tervezem, hogy ezt az alkalmazást használom, aki szereti a todo appokat, annak érdemes lehet kipróbálni ezt a konkrét alkalmazást, vagy bármelyik másik szimpatikus bullet journal appot, vagy akár az offline, papír-ceruza-jegyzetfüzet verziót.

És most megyek és kipipálom ennek a posztnak a megírását :-) 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása