Egy Facebook mind felett
2010. december 17. írta: Asszem

Egy Facebook mind felett

Amellett szeretnék érvelni, hogy a világnak csak egyetlen egy social networkre van szüksége. Jelenleg ez a Facebook és nem tartom valószínűnek, hogy bárki meg tudná szorongatni. Nem azért, mert nem lehet jobbat írni a Facebooknál, hanem azért, mert ezen szolgáltatások értékét csak kezdetben nyújta az oldal megvalósításának minősége és a funkciók sokrétűsége, utána viszont egyetlen dolog lesz a döntő, ez pedig a kritikus felhasználói bázis.

Ebben a social network alkalmazások lényegében különböznek minden más szoftveres megoldástól, ahol megfér egymás mellett a konkurencia és egy termék nem lesz gyengébb azáltal, hogy kevesebben használják. 

Jelenleg megkülönböztethetünk social networkoket az alapján, hogy milyen típusú kapcsolatra fókuszálnak. A Facebook, a magyar (i)WiW, valamint a többi ország saját, nemzeti közösségi hálóinak szerveződési alapja pusztán az ismerősség. A LinkedIN más típusú háló, ott a szakmai ismerettség alapján jönnek létre a kapcsolatok. Míg Facebookra nem biztos, hogy felveszed az üzleti partnereid, LinkedIN-en nyugodtan visszajelölheted őket. Másfelől LinkedIN-re nem teszel fel privát családi képeket és nem posztolsz részegen az üzenőfalra.

Emiatt a különbség miatt én úgy látom, hogy ideig-óráig még meg fognak férni egymás mellett azok a közösségi hálók, amelyek egymást nem ütő tematikus alapon szervezik a közösséget. Ha viszont a szervezés alapja ugyanaz (legyen az tematikus, vagy globális), akkor csak egy maradhat. Azért, mert nincs szükségünk két LinkedIN-re, és nincs szükségünk iWiW-re ÉS Facebookra. 

Mégpedig azért nem, mert a két szolgáltatás közötti átfedő kapcsolati hálók mindkét szolgáltatás értékét egyszerre gyengítik. MOndok erre egy példát. Szeretnék megosztani egy képet az ismerőseimmel. Fel kell, hogy tegyem Facebookra és iWiW-re is, ha azt szeretném, hogy minden ismerősöm lássa. Ez nekem kényelmetlen, mert duplamunka, és azoknak a barátaimnak, akik mindkét rendszerben fent vannak, dupla információ, tehát felesleges. Egy idő után meg kell hoznom azt a döntést, hogy csak az egyiket fogom használni. És más is pontosan ugyanezt a döntést hozza és mivel a Facebook érte el nemzetközi szinten a kritikus tömeget, ezért a legésszerűbb döntés az, hogy az lesz A közösségi háló. 

Aki még erőlteti az iWiW-et, vagy egyéb nem-tematikus kapcsolati hálókon alapuló oldalakat (MyVip, HI5) az egyre inkább magára fog maradni, ami által pont a közösségi oldalak lényege, a közösség vész el. Tetszik-nem tetszik, de ha a Facebookon van élet, akkor azt fogjuk használni.

Továbbmegyek. Semmi sem indokolja a LinkedIN létét, hiszen az ott meglévő ismerőseim ugyanúgy fent vannak Facebook-on is. Az egyedüli ok, amiért nem jelöltük be egymást az az, hogy egyelőre a Facebook nem teszi lehetővé a könnyű és felhasználóbarát csoportosítást. De abban a pillanatban, hogy ez megtörténik, a LInkedIN meg fog indulni a lejtőn.

Az is lehet, hogy a Facebook egyszerűen felvásárolja a LinkedIN-t. Azt is el tudom képzelni, hogy összekötik a két szolgáltatást és idővel egységesítik a felületet. 

Egy biztos: csak egy közösségre van szükség, amin viszont mindenki fent van. Erre ma pedig csak a Facebooknak van esélye, amennyiben megoldja, hogy a különböző tematikus szerveződéseket a felhasználók könnyen és jól tudják kezelni. 

Azaz ha nyugodtan visszaigazolhatom a sarki fűszerest, az üzleti partnereket, a szüleimet, a tanítványaimat, a barátaimat, a politikusokat, a vízvezetékszerelőt. Mert minden kapcsolat számít és akkor a legkönnyebb ezeket kezelni, ha egy alkalmazásban vagyunk. Mert ha valaki nincs fent Facebookon, akkor elmondhatjuk róla pár év múlva, hogy nem is létezik. Senki nem fogja négy-öt alternatív közösségi oldalon keresgélni, regisztrálni.

Ezért gondolom, hogy a párhuzamos közösségi hálóknak nincs létjogosultságuk és ezért lesz a Facebook mind fölött az Egyetlen.

És amíg nem él vissza a hatalmával, addig nincs is ezzel semmi baj

Update:

Válaszolnék a kommentekre, de blog.hu valamiért nem engedi. 

Közben látom Webisztánon is hasonló a téma, bár HH a fejlesztés elmaradásában látja az iWiW vesztét, amivel a fentiek alapján én nem értek egyet, még ha ugyanakkora tőke állt volna a magyar site rendelkezésére, hogy fejlesszen, akkor is elbukott volna, pont azért, mert csak egy hálózat maradhat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droID242 2010.12.17. 23:00:46

Azért érdekes volt látni, hogy anno, X évvel ezelőtt mikor regisztráltam a FB-ra, még talán 6 magyar ha volt rajtam kívül, és hogy mára mivé nőtte ki magát az egész, és milyen úton.

drprezi 2010.12.18. 11:32:04

Szia!

Egy dologban vitatkoznék. Egyes közösségek eltérő elvek alapján épülnek fel. A barátaimat nem szerencsés keverni az üzletfeleimmel. Szerintem a linkedin teljes egészében szakmai közösség, ahol a virtuális CV-d van fent. Nem tudok elképzelmi olyan helyzetet, ahol ez a kettő megférne egymás mellett.

más...
Ezek az SN hálózatok óriási veszélyeket hordoznak magukban. Én a saját bőrömön tapasztaltam. Egy közös ismerősünk (100 kg felett :-)) létrehozta a linkedin profilomat újra és a nevemben írogatott lejárató dolgokat (a gyűlölet nem ismer határokat :-(). Hetekig tartott, amíg rájöttem.
Hogyan tudsz az ellen védekezni, hogy holnap valaki elkezd létrehozni egy Oláh András profilt a te adataiddal, fényképeddel. Majd elkezdi gyűjteni a barátaidat is és a végén téged lejárató dolgokat tesz.
Az ilyeneknek elterjed a híre és tömegesen fognak leíratkozni az emberek.

Szóval szerintem ezek a hálók jelenleg nagyon törékenyek.

Zoli

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2010.12.19. 10:24:48

A másik nagy előnye a Facebook terjedésének, hogy szép lassan egyre több helyen FB accounthoz kötik a belépést, kommentálás lehetőségét. Így nem kell egy rakat név/jelszó párost megjegyeznünk és jelszó kezelőkkel bohóckodunk. Talán a trollok egy részét is leszűri, bár ebben nem annyira hiszek, mert elnézve az FB hírfolyamot, sokan névvel is simán felvállalják, hogy selejtek.

Más kérdés, hogy mennyire jó, hogy az FB ilyen szinten behálózza a napjainkat..

Asszem 2010.12.19. 18:31:08

@droID242: Igen, annó én is csak azért regisztráltam, hogy lássam mi ez, nem gondoltam volna, hogy lenyomja az iWiW-et, dehát az jó rég volt.

Emlékszem arra is, hogy még 2003 vagy mikor környékén az iWiW-el történő első találkozásom az volt, hogy egy tipikus kattant és feltehetőleg beszívott bölcsész arc az egyetem udvarán mindenkihez odament reggel 10-kor, hogy fent van-e a wiw-en, fent van-e a wiw-en, mert neki meghívó kell...

Na akkor kezdtem el én is meghívót kérni és tök jó érzés volt látni, hogyan fejlődik, aztán a nagy bummot a fotók feltöltése jelentette, és utána jött a facebook.

Asszem 2010.12.19. 18:39:40

@drprezi: Zoli, amit írsz az ellen csak úgy lehet védekezni, ha te is fent vagy az adott hálón és tudod jelenteni, ha visszaélnek az adataiddal.
Ez számomra még jobban azt támasztja alá, hogy az a jobb, ha csak egy ilyen globális network van, mert akkor csak egyet kell figyelni.

Én azt gondolom, hogy hosszú távon a negatív tettek, híresztelések vissza fognak ütni arra vagy azokra, akik terjesztik őket és szinkronba fog kerülni az online és IRL hitelesség, legyen szó akár a fenti példáról akár arról, ami miatt majdnem az utcára kerültünk sokan, bár ez már nem ide tartozik. :-(

Asszem 2010.12.19. 18:44:28

@_alesi_: Sőt, a Facebook Connect kifejezetten jó, gondoljunk a legutóbbi Gawker feltörésének példájára, ahol többszázezer kommentelő userneve és jelszava került ki, és ezek a jelszavak nemcsak hogy gyengék voltak, de valószínűleg ezeket használják máshol is.

Ha a Facebook/Twitter/Google Account átvenné az OpenID szerepét, akkor tényleg nem kéne minden bisz-basz oldalra ugyanazt a jelszót használni. Ami szerintem azért biztonságosabb, mert ezek a nagy site-ok azok, akik megtehetik, hogy védjék a jelszavakat (bár pl. a Facebook-ot erősen kritizálták, amiért nyilvános wifi-n titkosítatlanul küldi a jelszavakat, de ezen azóta változtattak).

Szóval szerintem az lenne a legjobb, ha az identitás ellenőrzése minden netes sessionben csak egyszer és egy helyen történne meg és onnan menne a többi oldalon az azonosítás.

A visszaéléseket pedig így még jobban lehetne követni és jogilag mondjuk a betöréses rablás súlyosságú büntetéssel szankcionálni.

nicsakegy 2010.12.20. 11:10:59

A FB szerintem se fogja soha kiváltani a LinkedIn-t. Ég és föld a kettő. Én magam se szeretném az üzleti és a magánéletet összekeverni, márpedig nekem ezt az elkülönülést jelenti a két site. Őszintén szólva a legjobb az lenne, ha azok az emberek, akik tényleg "csak kollégák", nem jelölnének FB-n. Persze visszajelölöm őket, mert nem akarom megbántani, de nem szeretem összekeverni a dolgokat.

trabant 2010.12.20. 16:40:58

@Asszem:
"aztán a nagy bummot a fotók feltöltése jelentette, és utána jött a facebook."

Bumm a cirkuszban van, lásd: csinn-bumm cirkusz.

A boom angol szó, igaz, hogy búm-nak ejtik, de köze nincs a csinn-bumm cirkuszához.
A boom jelentése: fellendülés.

Asszem 2010.12.20. 16:49:01

@nicsakegy: lehet, hogy tényleg nem fogja kiváltani az FB a LinkedIN-t, amit még el tudok képzelni az az, hogy a profilok valahogy jobban össze lesznek kötve.

Asszem 2010.12.20. 16:51:47

@trabant: nagy bummot kétféle értelemben is lehet használni ráadásul úgy, hogy keveredik a kettő:

-nagy boom, amire te utaltál és amire én is gondoltam

ÉS

-nagy bumm, "nagy durranás" értelemben, ami kifejezetten a cirkuszi csinn-bumm-ra utal, azaz a fenti kontextusban ez volt az iwiw nagy dobása, amikor ténylegesen berobbant (boom!) a köztudatba és az emberek tömegesen kezdtek feliratkozni.
süti beállítások módosítása