Digitális & Dopamin Detox + 3 nap böjt
2023. október 24. írta: Asszem

Digitális & Dopamin Detox + 3 nap böjt

Holnapól elvonulok 3 napra a világtól, teljes digitális és dopamin detoxra. Már nagyon rég terveztem valami hasonlót és most végre meg is valósítom. 

Ez azt jelenti, hogy reggel és este ránézek a telefonra (megcsinálni a Duolingo leckét, max 15 percben), de egyébként semmi online tevékenységet nem fogok végezni, különösen nem közösségi médiát és chatet.

Offline leszek. Technikai és lelki értelemben is. 

Ezen kívül igyekszem minimalizálni azokat az ingerforrásokat, amelyekkel általában a hétköznapokban szoktam jutalmazni az agyam, mint például a zene, vagy sorozatok, vagy alkohol, vagy bulik. Ez lesz a dopamin detox része a dolognak. 

Az a célom, hogy elérjem az unatkozás érzését. Direkt el akarom engedni a terveket, listákat, feladatokat, hogy mi mindent szeretnék teljesíteni ebben a három napban. Nem. Viszek magammal dolgokat, amiket élvezettel csinálok, de nem tervszerűen, hanem ha van kedvem. Ha nincs, lehet elő sem veszem őket.

Viszek Rubik kockát, nyilván. Viszek jojókat. Viszek zsonglőr labdákat. Viszek Tarot kártyát. Viszek könyveket. Viszek álomnaplót és füzetet. Viszek papírt és szépen fogó tollakat. Ha írok, akkor csak offline, papírra írok. És lehet, hogy utolsó nap, hazaindulás előtt megsemmisítem amit írtam. Hogy ne legyen teljesítmény. Az írást az írás öröméért szeretném csinálni. Ha lesz kedvem hozzá.

És mindehhez még hozzárakok egy három napos teljes böjtöt is. 48 órásat már csináltam, és rendszeresen csinálom a 20/4-es időszakos böjtölést,szóval olyan extrém nagy kihívás nem lesz ez a három nap, de most pont ideje kicsit a szervezetemnek is tisztulni.

Ezzel is azt szeretném elérni, hogy befelé, önmagamra tudjak koncentrálni, átgondolni az életem, hol tartok most, mik történtek eddig (főleg az elmúlt 4 év érzelmi hullámvasútját, amikor több minden történt, mint az előző 14 évben). És azt, hogy merre és hogyan tovább.

Valamint járulékos előnyként nem kell az ételkészítéssel és beszerzéssel foglalkoznom és a költségeket is jelentősen csökkenteni fogja. Viszek finom teákat és az utazó tea szettemet.

Szóval ezt fogom csinálni, és mióta pár hete megszületett bennem a döntés erről, azóta várom izgatottan, hogy milyen lesz, mit fog hozni. Ha beválik, akkor azt hiszem innentől fogva minden évben tartok egy ilyen elvonulást önmagamba, lehet akkor már 5 napban. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása