Paranoid böngészés
2007. március 29. írta: Asszem

Paranoid böngészés

Szeretem a kényelmet és a jól megszokott munkakörnyezetemet, de ez nyilván csak otthon adott. A munkahelyen több számítógép van, nem szívesen állítgatom át a böngészőt vagy töltök le extensiönöket, mégis szeretném valahogy megoldani, hogy a legkényelmesebben tudjam használni a Firefoxot.

Ehhez jó megoldásnak tűnik a PortableApps-féle hordozható Firefox. Remekül elfut pendriveon is, ami jó, bár lassú, plusz megjelenik a paranoid-faktor: mi van, ha elveszítem? Mert ugye laptopot ritkábban lopnak az embertől, semmint az pendriveot hagy el. Ezért a jelszavakat valahogy védeni kéne. A RoboForm nem hajlandó pendrive-ra települni, vagyis igen, de ekkor is minden gépre, ahol használni akarom, külön fel kéne rakni, és akkor már a többi böngészőben is látszódnának a beléptetőim, amit nem akarok, még akkor sem, ha használni nem tudná őket senki.

Ha valaki tud ajánlani a RoboForm-hoz hasonló, Firefoxba épülő jelszóvédelmi programot, pls. tegye meg.

A másik probléma a könyvjelzők szinkronizálása. Tényleg jó és hasznos, de ugyanúgy ahogy a jelszavaknál, egy elvesztett pendrive esetében nem szeretném, ha az összes bookmarkom illetéktelen kézbe kerülne. Viszont még mindig összehasonlíthatatlanul kényelmesebb a Firefox könyvjelző-rendszere (főleg a tabok feletti gyorsindítók), mint a del.icio.us, vagy bármelyik webes alternatívája. Ráadásul utóbbiak inkább egy általános gyűjtőhelyként funkcionálnak, míg az előbbi egy rendezett, áttekinthető, a használat gyakorisága alapján optimalizált rendszer.

A másik megoldási ötletem, hogy egyszerűen rámásolom a portable Firefoxot az összes gépre, ahol dolgozni akarok. Csakhogy ha valaki rátalál, akkor ugyanott tartok, ahol eddig. Most azon gondolkozom, hogy minden használat után berakom egy jelszóval védett archívba, de itt jutott eszembe először a "paranoid" kifejezés :)

Szóval most ez a dilemmám, hogyan oldjam meg, hogy biztonságos, privát, könnyen használható, az otthoni rendszerrel szinkronizált Firefoxom legyen?

A legjobb az lenne, ha pendriveról futna, de csak egy jelszó megadása után, hogy sem a könyvjelzők, sem a passwordok ne legyenek hozzáférhetőek, és lenne rajta valami RoboFormhoz hasonló password manager, ami azért megjegyezgetné a tipikus jelszavaim.

Tippeket kérek! :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása