Google Calendar (update 1-4)
2006. április 17. írta: Asszem

Google Calendar (update 1-4)

Alkalmazkodva a körülményekhez, nem fogok túl hosszú bejegyzéseket írni itt, úgyhogy inkább különvettem a Google Calendarhoz írt ápdétöket. Íme:

Update1

A myVip egy katasztrófa
. Mindegy. Ami gáz a Google Calendarban, hogy ékezetes karaktereket használva nem működik a kereső. Legalábbis nem találja meg azt, ami nyilvánvalóan ott van...De szerintem azért G a G, hogy ezt kijavítsa mihamarább. Sőt, le is fordítsa magyarra...

Update 2

Aludtam rá egyet, megnéztem most reggel mik a benyomásaim. Hát nem rossz, de egy dolog nagyon zavar: valahogy nem látom át az egészet. Mivel egy napból csak 5 órányi idő látszik, ezért valahogy nincs az, hogy egy blikkre megvan reggel nyolctól hatig a program. Ez így van a napi és a heti nézetben. Havi bontásban pedig csak 3 eseményt ír ki egy napra, ha több is van, akkor ad egy linket a napi nézethet ("+3 events"), szóval így sem lehet jól áttekinteni.
Az egyedüli mód, ahol viszont nagyon jól látszik, hogy mik az aznapi programok, az az Agenda. Ott tényleg, úgyhogy ez csak megszokás kérdése lesz.

Sikerült beállítani egy kéthetente ismétlődő programot, illetve tegnap egy barátommal kipróbálni a megosztást, elég jól meg van csinálva. Ha egy programra szeretnék embereket hívni, akkor küld nekik egy emilt, amiben válaszolhatnak, hogy eljönnek, igen, nem, talán és az adott esemény bejegyzésénél szépen kilistázza, hogy eddig hányan válaszoltak, hányan fognak jönni, hányan nem és hányan nem tudják...Még kommentárokat is lehet fűzni, mentegetőzések írására :)

Ha elérhetővé teszi más a saját naptárát, akkor az abban lévő programok külön színnel jelennek meg, illetve mindez gyorsan ki és bekapcsolható.
Kár, hogy csak külföldi nyilvános naptárak vannak, pedig ebben tényleg van hirdetési lehetőség. "Bulinaptár" meg ilyenek. Ja, és ha magyarítanák, akkor megcsinálhatnák a magyar ünnepnapokat is, hogy a naptár automatikusan tudja és kijelezze.

Mindenesetre másnapos konklúzióként egyelőre úgy tűnik, hogy a Google iránti bizalmam miatt (dacára a Reader katasztrófális voltának) meglépem a váltást. Mondjuk a legfőbb ok azért az, hogy a Kiko karakterkezelése ugye.

Google nyert. Megint.

Update3.

Ja igen, a non-plusz-ultra, ami annyira jó, hogy fel sem tűnt...:)). Mivel Google product, és Gmailes címem van, ezért megőrzi a leveles címjegyzéket, mégpedig azzal a nagyon intelligens és kényeles megoldással, hogy a név kezdőbetűjét kiírva máris megjelennek a felhasználók...így nem kell keresni az emailcímet, ha valakit meg akarok hívni egy eseményre. Ezzel a fícsörrel simán übereli az összes (talán a yahoon kívül) naptárprogramot, ami ugye érthető is, hiszen azok eleve hátrányból indulnak.

Vajon ez microsoftosodás? Nemtudom, egyelőre tetszik a dolog, mégpedig azért, mert praktikus, könnyen kezelhető, és nem kötelező használni (beírhatom kézzel is, ha jobban tetszik). Tényleg logikus, hogy az információkat, amik fontosak lehetnek, egy google accounton belül a különböző alkalmazások mind el tudják érni. Remélem Google Banking nem lesz, de azon felül ez az összekapcsolhatóság nagyon hasznos.

Update 4. (április 17)
Valami nem tetszik...valahogy nem áttekinthető. Talán azért, mert pl. a Kikónál zebra csíkok voltak óránként, ezért jól elkülönültek az időpontok. És lehetőség volt 9től (amit rohadtul nem értek, miért nem 8tól, de mindegy) este hatig áttekinteni a napot, itt csak 9től négyig lehet, de valahogy összefolyik minden. Alig lehet észrevenni, hogy éppen milyen nap van, és hogy éppen melyik hetet/hónapot mutatja a naptár. Igen, tudom, ott van fent, és oldalt is látszik, de valahogy nem adja magát. Még szoknom kell, de itt visz magával a Gmail miatti elégedettség: több próbaidőt vagyok hajlandó áldozni rá. Remélem a settingsbe hamarosan be lehet majd állítani, illetve valaki csinál Firefoxhoz egy GCalendar Skint, a Gmail Skinhez hasonlóan...
Tovább nézegetve rájöttem, hogy a kikónál a napok egymástól jobban elkülönülnek (szélesebb az elválasztó csík), és az egész napos programok, vagy több órás programok sem teszik áttekinthetetlenné. A Google Calendárnál viszont majdnem összeérnek a napok, emiatt is válik szemmel nehezen szétválaszthatóvá (ki hitte volna :). Még egy apóság: Kikónál ha kijelölö az időtartamot, akkor ott, a "kijelölésbe" rögtön be lehet írni az eseményt, és ha extrákat akarok beállítani, csak akkor kell új ablakot megnyitni. Ez a legelegánsabb. Gnél viszont alapból kinyílik az ablak, beírom az eseményt, majd "create event". Egyszerűbb lenne itt is csak beírni, Enter és kész.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása