A new hope: új értesítési rendszer iPhone-ra
2011. február 13. írta: Asszem

A new hope: új értesítési rendszer iPhone-ra

Pár napja röppent fel a pletyka a Cult of Mac-en, amit a magyar iPhone Club is átvett: az Apple végre újragondolja a 2007 óta változatlan értesítési rendszerét.

Ha egy dolgot kellene kiemelnem, amiben az Android klasszisokkal jobb, mint az iOS, akkor az az értesítési rendszer. Lehet, hogy 2007-ben még jó megoldásnak tűntek a felugró ablakok, de 2011-re már annyira megváltozott a világ, hogy egy ilyen rugalmatlan rendszer komoly támadási felületet és presztízsveszteséget jelenthet az Apple-nek. Főképp azért, mert itt nem technikai akadályról van szó, hanem szándékról. Ugyanis Cydiából simán letölthető az ingyenes Notified alkalmazás, ami hellyel-közzel megoldást ad a problémára, de persze nem az igaz.

Tehát az Apple-nek valamit lépnie kéne. A korábban idézett megoldási javaslat így nézne ki:

A megoldás nem rossz, én annyit változtatnék rajta, hogy nem a Spotify keresőbe integrálnám, hanem a duplaklikkes multitask menü fölé. Androidon is az a legjobb az értesítési rendszerben, hogy nem kell kilépni az éppen futó alkalmazásból ahhoz, hogy egy pillantást vessünk az új történésekre. Ha fontosnak ítéljük, akkor átváltunk elolvasni például a beérkező levelet vagy chat üzenetet, ha nem, akkor folytatjuk a munkát abban az appban, ahol éppen voltunk.

Én iPhone-on is így képzelném el ezt. Tehát ha kétszer megnyomom a Home gombot, akkor előjön a multitask menü, és a felette lévő területen pedig megjelennének a notificationök. 

Ez persze még nem tökéletes megoldás. Ahhoz, hogy Android színvonalú legyen az értesítés, arra is szükség van, hogy a status bar-ban is lehetőségünk legyen értesítést kapni arról, hogy történt valami. Mert nyilván csak akkor fogjuk megnyomni a duplaklikket, ha tudjuk, hogy van miért. A státuszbaros értesítés nagy előnye szintén az, hogy nem zavarja meg az aktuális munkát. Elég, ha látnánk az ikonját annak az appnak, ami értesítést küld, és ez alapján el tudjuk dönteni, hogy érdekel-e minket, vagy nem. 

Ahhoz, hogy tökéletes legyen még egy harmadik nagy hiányosságot is pótolnia kell az iPhone-nak: ez pedig a sleep-elt állapotban történő értesítések hiánya. Az androidos telefonok nagy előnye, hogy egy színes LED villogásával akkor is jelzik, ha értesítést kaptunk, ha egyébként a telefon le van kapcsolva.

Azt rebesgetik, hogy az Apple be is adott egy szabadalmat erre, miszerint a lekapcsolt képernyő bizonyos része értesítés esetén vissza tudna kapcsolni. Ez szerintem iszonyú elegáns és nagyon pöpppec megoldás lenne, tök sötét képernyőn egyszercsak megjelenik egy diszkrét e-mail ikon, vagy bármi, ami jelzi, hogy hoppá, üzenet jött, érdemes bekapcsolni a telefont. Ha pedig csak a nagy sötétséget látjuk, akkor tudnánk, hogy felesleges megnézni, hogy mi a helyzet.

Én 2011-ben leginkább EZT várom az Apple-től, sokkal jobban, mint az iPad 2-t vagy 3-at, vagy az iPhone 5-öt, vagy akármi mást.

Amíg ezt nem oldják meg, addig komoly hátrányban maradnak az Androiddal szemben. És azt hiszem, ebben az élesedő versenyben egyre kevésbé engedhetik ezt meg maguknak.

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása