A widget vajon mi (-re jó?)
2011. június 02. írta: Asszem

A widget vajon mi (-re jó?)

Hétfőn mutatják be az Apple új mobil operációs rendszerét, az iOS 5-ös verzióját és a pletykák szerint az egyik újítás a widgetek megjelenése lesz.

Android-iPhone flamewarban járatosak biztos tudják, hogy ez az egyik klasszikus töréspont a két tábor között.

Az elvakult iPhone tulajok hajlamosak félreérteni ezt az egész widget koncepciót és azt hiszik, hogy a widget az kizárólag a félképernyős parasztvakító óra és időjárás kijelző cucc, meg a Facebook üzenetek meg a twitter. Még rosszabb esetben a Windows asztaláról ismert használhatatlan giccses szarokkal keverik.

Pedig a widget nem (csak) ezt jelenti. Akár egy 1x1-es ikon is lehet widget. Sőt, az iPhone-on az ikonokon megjelenő számlálók (pl. új üzenetek száma) tulajdonképpen widgetként működnek, mert a widget lényege, hogy dinamikusan jelenít meg információt a telefon alapképernyőjén, anélkül, hogy el kellene indítani az alkalmazást

Az 1x1-es widgetek leghasznosabb típusa, ami iOS-ből nagyon hiányzik, a rendszerkapcsolóké. Androidon meg lehetett csinálni, hogy egy ikon kapcsolja ki és be mondjuk a wifi-t, és az ikon grafikája mutatja a kapcsoló állását. Sokkal elegánsabb és kényelmesebb módja ez a telefon gyors beállításának, mint bemenni a settingsbe, ott a wifi menübe és ott ki vagy bekapcsolni. Ugyanígy az összes fontos rendszerfunkcióról lehetett egy ikonos widgetet csinálni.

Szóval a widgetnek nagyon sokféle jó és hasznos felhasználási módja lehet és az iOS csak jobbá és gazdagabbá válik azáltal, ha végre az Apple-től megszokott magas színvonalon beépítik a widgetek használatát a rendszerbe.

Csak aztán a Google vagy Samsung be ne perelje őket ötletlopásért...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandras 2011.06.02. 23:05:20

"...félképernyős parasztvakító óra és időjárás kijelző cucc, meg a Facebook üzenetek meg a twitter. Még rosszabb esetben a Windows asztaláról ismert használhatatlan giccses szarokkal keverik."

Teljes fogalomzavar és/vagy önellentmondás. Ahogy androidon is vannak felesleges, ronda widgeteg, úgy windowson is. Ugyan ez természetesen fordítva is igaz, ahogy megvannak androidon a hasznos widgeteg úgy windowson is van néhány baromira hasznos darab közöttük. Csak kicsit körül kell nézni.
Vagy mivel most iphone-ra jönnek a widgeteg ezért azok bizony lehetnek jók, de persze a wines megfelelőjük az feltétel nélkül szar, mert az azért mégiscsak microsoft? Remélem érted, hogy mire gondolok.

Asszem 2011.06.03. 10:19:20

@Kandras: hát, ha direkt lehagyod a mondat elejéről az "elvakult iPhone tulajok hajlamosak félreérteni" részt akkor te is hajlamos leszel félreérteni, ez nem a saját véleményem volt, hanem az elvakult iPhone tulajoké, akiknek a widgetről a Windows asztaláról ismert használhatatlan giccses szarok jutnak az eszükbe.

De akkor hozzáteszem: és ugyanezen tulajok nem fordítanak időt arra, hogy hasznos és/vagy szép widgetet keressenek. Így remélhetőleg már érthető.

Egyébként kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz az iPhone közösség reakciója.

Akik eddig - főleg a fentiek alapján - fikázták a widgeteket, azok lehet, hogy továbbra sem fogják használni, de ha ráéreznek az ízére és megtalálják az igazán hasznos cuccokat, akkor szerintem mindenki jól fog járni.
süti beállítások módosítása